avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
ctynn a scris:

:offtopic:

offf!
chiar au disparut specialistii din tara asta... ce este asa de greu le cerem parerea... de ce sa nu cautam in proiectul instalatiei ... acolo sunt toate raspunsurile... matematic vorbind... a apropo' de ce instanta cere opinia unui specialist unui expert atunci cand are nevoie ???:((
specialistii nu au disparut. din pacate au aparut "specialistii" care au modificat o lege care era corecta (in care se prevedea scutirea de la plata cotei-parti pentru tevile izolate care strabat un apartament)
referitor la proiectul instalatiei .... majoritatea blocurilor sint foarte vechi iar proiectele sint mai greu de gasit acum, dupa atitia ani de cind au disparut firmele proiectante si firmele constructoare de atunci. cei care au apucat sa isi ridice cartile tehnice ale blocului au avut noroc. cei care nu au reusit, au mult de alergat pina sa intre in posesia acestora.
oricum, de atunci s-a mai schimbat si metodologia de calcul de citeva ori iar situatia reala nu mai poate corespunde calculelor datorita depunerilor de calamina de pe tevi, care s-a depus aleatoriu pe peretii tevilor. iar proiectul se face in conditiile montarii unor tevi noi.
serios !? totul se poate recalcula in functie de conditiile actuale!!!
:offtopic:

insa asa cum mi se sterg mesaje tot asa se vor fii rezolvat TOATE problemele, nu-i asa ? stiu ca n-are sens intrebarea, dar... o adresez.

poate ca iar nu se va fii inteles ceea ce am scris... pentru cine nu intelege propun sa consulte dexonline la adresa: [ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
Iata ce spune Metodologia ANRSC (al carei text integral il gasiti in topicul Documentatie specifica asociatiilor de proprietari) cu privire la plata caldurii comune:

Art. 12. - (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente
consumurilor de energie termică ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate
comună, se aplică tuturor proprietarilor de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.

(2) Proprietarii de apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă,
desprinse de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ori care au alte surse individuale de căldură montate cu respectarea prevederilor legale, sunt scutiţi de achitarea contravalorii consumului de energie termică aferent instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comună din interiorul spaţiilor respective – coloane de încălzire –, dacă asigură pe cheltuiala lor izolarea termică a acestora, în baza procesului-verbal de constatare întocmit de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari/locatari.
Reprezentantul legal al asociaţiei de proprietari/locatari va preda furnizorului de energie termică tabelul centralizator cu procesele-verbale de constatare de izolare termică ale coloanelor de încălzire aferente apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă din imobilul respectiv. Se consideră o izolaţie termică de bună calitate dacă între temperatura de la suprafaţa izolaţiei şi temperatura interioară a spaţiului respectiv nu există o diferenţă de temperatură mai mare de 0,5°C.
(3) Proprietarii de apartamente sau de spaţii cu altă destinaţie decât cea de
locuinţă, aflaţi în situaţia de la alin. (2), nu sunt scutiţi de achitarea contravalorii
consumului de energie termică pentru încălzirea spaţiilor comune - casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, holuri şi altele asemenea
.
Citind aceste discutii stau si ma intreb : Unde e lipsa mai mare: la capitolul cunostinte sau la capitolul omenie. Inclin sa cred ca la ambele, lipsa de cunostinte datorandu-se lipsei de omenie care refuza sa priveasca lucrurile impartial. Pe aceasta lipsa de omenie a mizat si furnizorul de energie termica atunci cand a fortat aparitia unei lagi total abuzive: L 325/2006.
Sa va spun punctul, meu de vedere care este clar:
1.Eu sunt proprietarul legal al apartamentului meu pana la ultimul centimetru patrat din suprafata sa si nici un centimetru din proprietatea mea nu poate fi considerat spatiu comun. In consecinta pentru tevile comune care trec prin apartamentul meu eu pot cere chirie sau pot cere sa fie trase prin afara apartamentului meu, adica prin adevaratele spatii comune; tehnic acest lucru este posibil. Noi acceptam tevile comune prin spatiul privat in virtutea inertiei unor obiceiuri ale sociatetii comuniste, cand proprietatea privata nu era protejata prin lege; acum este! . Asta este varianta principiala si de drept. Alta varianta este ca omeneste eu pot accepta ca tevile sa treaca prin apartamentul meu, iar daca asociatia crede ca asta ar fi un avantaj pentru mine, le pot permite sa le izoleze termic. Dar si in cazul in care as fi de acord sa platesc ceva pentru eventuala caldura de care as putea profita , sub nici o forma nu se poate aplica o estimare dupa ureche de genul nustiu cate procente... ( gen de estimare usor atacabila in justitie) ci as cere un calcul tehnic facut de un specialist.
2) O alta chestiunecare se mai ridica este caldura pierduta prin pereti de catre vecini daca eu ma deconectez si las apatamentul rece. Raspunsul pentru vecini este simplu: atata izolatie termica aveti dupa cat a-ti platit pentru calitatea peretilor. Vreti sa va pastrati caldura in apartament? izolativa peretii suplimentar.

Dar in ultima concluzie eu va zic: fiti oameni si respectati interesul celorlalti; nu-i puneti sa plateasca o incalzire de care nu au nevoie, situatie care pe voi nu va afecteaza deloc sau extrem de putin ( aspect care se poate rezolva cu bunavointa si ratiune din partea tuturor), dar care pe omul in cauza il poate afecta major, mai ales de cand cu scumpirile de energie. Am vazut la televizor oameni ramasi fara casa din cauza datoriilor acumulate la intretinere pentru ca vecinii au fost lipsiti de omenie si nu le-au acceptat debransarea.
Pentru ca nu locuiesc in apartament eu m-am debransat fara aprobarea nimanui. Astept sa fiu chemat in instanta de cei care se considera pagubiti de mine pentru ca eu nu mai vreau sa cumpar agent termic, adica pentru ca tin la dreptul meu de a cumpara numai atunci cand eu decid, cat vreau si de la cine vreau. Bineinteles ca administratia blocului ma factureaza in continuare, fara sa aiba vreo baza de consum - asa "considera ei" ,dupa cum mi-au raspuns oficial. Eu astept acum sa se adune o suma facturata dar fara consum real, suficient de mare pentru ca atunci cand ii voi chema in justitie sa fie un motiv suficient de puternic pentru o sanctiune penala serioasa.
Ultima modificare: Duminică, 10 Februarie 2013
Mircha, utilizator
Va asteptam cu interes rezultatul procesului si ar fi de interes si parerea judecatorului la problema pusa de dv. de a nega proprietatea comuna care va strabate apartamentul.
Nu uitati un lucru insa. Tevile verticale care va aduc, intre altele apa si gazele, strabat alte apartamente pentru a ajunge la dv. in apartament aceste utilitati.

Blocurile au fost proiectate in acest fel si daca nu voiati sa aveti de-a face cu proprietatea comuna puteati sa nu va mutati intr-un bloc proiectat astfel.

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)