avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
aceste probleme pot fi stabilite si in cadrul asociatiei .reglementarile legale sunt 'cam generale' .de multe ori se intampla ca radetul sa porneasca cu vreo luna mai tarziu furnizarea caldurii , decat incep sa functioneze centralele de apartament, spun asta pt ca am centrala si copil mic , dar nu ca sa iau apararea celor cu centrale , ideea era sa pun pe tapet inca un aspect care sa lamureasca ambele tabere.
Iulian Manea a scris:

"Alt principiu este acela ca persoana care s-a debransat, in momentul in care i s-a semnat acordul de separare, a fost si ea de acord ca tevile sa treaca prin apartamentul sau si sa plateasca energia termica emanata de acestea."


Obligatia platii acestei energii termice revine automat prin statutul de locatar/proprietar si e reglementata de lege( indiferent ca e legea 255 sau nu mai stiu ce articol de la ANRSC). Punct. Nu exista optiunea de a fi sau nu de acord cu aceasta plata.
Fiecare incearca sa traga si sa faca cum e mai bine pentru el uneori incalcand legile in vigoare, din acest motiv apar tot felul de discutii de genul asta.

adriantot a scris:

"In 2007 era necesar sa se faca lucrari la instalatia veche de caldura si apa calda. In adunarea generala din martie 2007 s-a hotarat cu majoritate de voturi ca cei care au CT de apartament nu vor contribui la reparatia instalatiei vechi."

Cu tot respectul, domnule adriantot, aceasta hotarare a fost luata abuziv. Ca la dumneavoasta a fost un caz "fericit" si nimeni nu s-a plans, rezultatul fiind unul pozitiv, asta e alta poveste; insa, dupa parerea mea, de simplu locatar, e ca s-a procedat gresit. Trebuie unanimitate, nu majoritate ca sa se o astfel de decizie.
Ultima modificare: Vineri, 8 Ianuarie 2010
grandanat, utilizator
A fost o hotarare a adunarii generale. Nu a fost contestata in termenul legal de 45 de zile. Legea prevede :
Art. 25. -
(2) Hotărârile adunărilor generale vor fi luate cu votul majorităţii membrilor asociaţiei de proprietari prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociaţiei de proprietari pot fi prevăzute şi alte condiţii, dar nu mai puţin de jumătate plus unu din voturile celor prezenţi la adunarea generală convocată sau reconvocată.

Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Asa ca, la noi s-a respectat legea! Hotararea s-a luat in adunarea generala cu majoritate de voturi si nu a fost contestata de nimeni.

Spuneti dv ca
Trebuie unanimitate, nu majoritate ca sa se o astfel de decizie.

Cu acelasi respect, va rog sa ne indicati un articol din legea 230/2007 sau normele de aplicare, unde se specifica faptul ca o hotarare (de acest gen) se poate lua numai cu unanimitate de voturi.
mai este valabila izolarea tevilor comune? eu le-am izolat si cei din asociatie au spus ca s-a dat o lege prin care nu mai este valabila izolarea ...adica fie ca le ai izolate sau nu cum scrie legea tot platesti
Armenteros a scris:

Si totusi, daca cei cu centrale sunt majoritari e clar ca au luat deciyia de a nu mai plati nimic, lucru cu care, sa fiu sincer nu sunt de acord. Daca cei de la firma au spus ca 50% sunt pierderi... acestea ar trebui suportate de toata lumea, chiar si de cei care au centrale.
domnule armenteros ... daca acea firma v-ar fi spus ca pierderile de caldura pe tevile care strabat un apartament sint de circa 90%, chiar i-ati fi crezut ?
in primul rind, pierderile de caldura pe partile comune cuprind :
1. pierderile de caldura datorate coloanelor comune ce strabat fiecare apartament
2. pierderile de caldura datorate tevilor comune din subsol, de la contorul de bransament pina la tavanul subsolului
3. pierderile de caldura datorate incalzirii spatiilor comune: casa scarii, uscatorie, spalatorie, birou asociatie, etc, conform configuratiei fiecarui bloc in parte
1+2+3 nu au cum sa depaseasca procentul de 25%, dar si acesta este exagerat, pe calorifere consumindu-se peste 80% din energia termica primita de la furnizor. in cazul in care tevile din subsol sint neizolate (sau izolate defectuos), pierderea de caldura ar putea creste cu maxim 3%, cu indulgenta 5%, ajungindu-se la acel procent de 25% vehiculat de elga50.
pe de alta parte, vechea lege a asociatiilor de proprietari dadea voie ca acei proprietari care si-au izolat termic tevile de caldura ce le strabat apartamentele sa fie scutiti de la calculul acestor pierderi pe aceste tevi, nu insa si de la partile comune. logic si corect. insa a venit legea 230 care a inlaturat acesta dreptate cu o nedreptate.

pentru domnul contabil iulian manea:
ati scris:
Locuirea in comun trebuie sa presupuna unanimitatea; ori toti cu centrala proprie, ori sistem comun de incalzire.
pare desprinsa din "sa moara capra vecinului, ca-i mai grasa decit a mea !" :D
conform aceluiasi principiu, dar extrapolat la intreaga tara "locuim la comun in aceeasi tara:romania; ori traim toti cu acelasi serviciu comun si acelasi salariu, ori avem joburi diferite si salarii diferite, in conformitate cu pregatirea fiecaruia ?"
domnule contabil, majoritatea detinatorilor de centrale au adoptat acest sistem pentru ca :
1. nu aveau caldura atunci cind le trebuia si aveau prea multa atunci cind nu le trebuia, fiind nevoiti sa plateasca si pentru excesul de zel al furnizorilor (iarna, cind este cald afara, furnizorii nu reduc temperatura agentului adaptind-o conditiilor meteo)
2. nu aveau caldura de loc datorita unor rau platnici vecini de bloc, sau datorita delapidarilor din asociatii
3. s-au saturat sa vina seara acasa si sa vada ca nu au apa calda sau caldura din cauza unor avarii ale furnizorilor sau ale unor blocuri aflate intre blocul lor si punctul termic
unii si-au montat centrala termica ca si-au permis acest lux, iar altii au facut imprumuturi ca sa realizeze acest tel. pentru simplul fapt ca s-au saturat de acest sistem mizer (pina la un momentdat) si au vrut sa plateasca conform a ceea ce consuma fiecare, inseamna ca trebuie sa le dam in cap si sa-i punem sa plateasca ceea ce nu consuma, domnule contabil ? este vorba de oameni care-si dau drumul la centrala ori de cite ori este frig afara (si furnizorii de energie nu dau caldura) si nu au pretentia ca vecinii sa le plateasca o cota parte pentru ca le incalzesc peretii cind ei nu au caldura, aceeasi vecini care pretind mai apoi ca acei detinatori de CT sa plateasca pierderi cit mai mari pentru ca ei sa plateasca cit mai putin. vi se pare normal, domnule contabil ?
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters62736, utilizator

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)