avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea Consumului?

Buna ziua

Rasfoind subiectele dezbatute aici, am vazut ca nemultumirile celor care detin centrale termice sunt mari atunci cand sunt obligati sa contribuie la plata unei mici parti din factura de caldura, pe motiv ca le trec tevile prin apartament.
Colindand si printr-un portal legislativ, am descoperit Legea nr. 296/2004 privind codul consumului, care, la articolul 11 spune asa:

"Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia".

Intrebare, proprietarii de apartamente cu centrala termica pot invoca acest articol atunci cand sunt pusi sa plateasca acea mica parte din valoarea facturii la caldura pe motiv ca le trec prin apartament niste tevi?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:23, 22 Decembrie 2009
@Armenteros
Proprietarii CT au cumparat apartamentele initial cu tot cu tevi. Daca nu au stiut la momentul cumpararii ca aceste tevi sunt proprietate comuna aceasta este problema lor.
Cand au cumparat apartamentul nu aveau CT (vorbim de cazurile obisnuite), teava de gaze, teava de caldura le era de folos. Atunci nu s-au intrebat si nu au fost suparati ca acele tevi le trec prin casa si nu au reclamat dezafectarea. In momentul in care si-au montat CT brusc acele tevi le-au devenit indezirabile si vor intr-un fel sau altul sa se debaraseze de ele.
Atata timp cat locuiesc intr-un condominiu in care proprietatea individuala este inconjurata din toate partile de spatii comune si strabatatuta de tevi proprietate comuna sunt chemati sa participe la cheltuielile cu aceasta proprietate comuna, ca ii afecteaza sau nu, ca o folosesc sau nu, este spiritul Legii 230/2007 care reglementeaza tocmai felul in care este administrata proprietatea comuna.

Problema pe care o ridici este falsa. Caldura nu este un serviciu vandut si cumparat luna de luna, asa cum ai face comenzi la o casa de comenzi, ci este un serviciu furnizat pentru care ai facut, tu ca asociatie, un contract si atata timp cat contractul este in vigoare vanzarea si cumparerea functioneaza intre asociatie si furnizor. Proprietarii de CT nu sunt in acest contract cumparatori care sa poata emite pretentii fata de furnizor. Ba mai mult decat atat, atunci cand si-au luat avizul de la furnizor pentru debransare nu au suflat un cuvant despre ulterioare pretentii, pentru ca daca le-ar fi emis, furnizorul nu le-ar mai fi dat acordul de debransare.
Acordul de la furnizor este luat dupa ce si asociatia s-a implicat prin propriul ei acord la debransare si presupune acceptul proprietarului ca teava comuna sa ramana in casa, in baza unui proiect de constructie, acceptat initial de proprietarul care si-a cumparat apartamentul.

Pentru plata consumului de caldura pe teava si spatiile comune exista reglementarile ANRSC care arata modul cum se face transferul de caldura de la teava comuna catre aerul din camera, calcule tehnice si care nu tin seama de perceptia senzoriala a omului si nici de capriciile proprietarilor de CT.

Nu se poate invoca Legea consumatorului numai si daca ne gandim ca intre proprietar si furnizor nu exista contract direct.

Eu stau la un etaj intermediar. Pentru mine terasa este o suprafata care nu imi provoaca nici folos, nici necaz. Dar daca se pune problema sa fie reparata, trebuie sa inteleg ca de fapt platesc o suma care revine pentru bucatica mea de cota-parte indiviza de terasa, pe care am cumparat-o atunci cand am cumparat intregul apartament.

@pneagu
Atunci cand vi s-a fisurat o teava verticala care face parte din proprietatea comuna NU vi s-a spus bine ca va priveste, decat daca ati provocat singur si dovedit stricaciunea.
Ideea ca furnizorul trebuie sa asigure transportul apei sau gazelor astfel incat sa nu treaca prin proprietatea privata este o problema de proiectare a constructiilor si pe de alta parte, daca v-ati simtit deranjat de acest aspect de ce v-ati mai cumparat apartamentul din bloc si nu v-ati facut o casa aparte, fara a mai avea contact cu alti oameni si fara a mai imparti o proprietate comuna?

Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
elga50, moderator
frumos discurs elga50 dar suntem obligati sa platim anumite servicii (caldura de ex.) la niste sume enorme si pe deasupra sa fie si rece in apartament si chestia cu contract al asociatiei mi se pare o prostie .Cred ca fiecare proprietar al apartamentului are dreptul la a decide cu ce sa se incalzeasca ce tip de energie foloseste , de unde isi ia apa etc. daca nu e multumit de servicii sa poata renunta la ele si sa nu depinda de asociatie sau de vreun vecin invidios.
Parerea mea este ca absolut toate tevile care trec printr-un apartament ar trebui scoase pe casa scarii intre balustrade si de acolo trase tevi la cei care doresc in apartament cu contoare tot pe casa scarii la fiecare apartament in parte si pentru fiecare utilitate de care consideram ca avem nevoie si incheiate contracte cu fiecare proprietar in parte. Acele tevi pot fi considerate tevi comune iar cele ce sunt la proprietar in apartament sa fie proprietate personala , si nu abureala asta care e acum (daca ti se sparge o teava la tine in apartament e proprietatea ta iar daca vreau sa le scot nu se pot ca e proprietate comuna) aici ar trebui lucrat.
Cei care sunt in masura sa faca o astfel de lege sa oblige asociatiile sa scoata tevile pe casa scarii.
Astfel s-ar evita actionarea in instanta a celor nevoiasi (rau platnici) , vinderea apatramentelor lor si ramanerea acestora pe drumuri , de catre Asociatiile de proprietari care mai nou au devenit niste,,S.R.L.-uri"

ROG PE CEI IN MASURA SA FACA CEVA DACA SE POATE.
Parerea mea este ca absolut toate tevile care trec printr-un apartament ar trebui scoase pe casa scarii intre balustrade si de acolo trase tevi la cei care doresc in apartament cu contoare tot pe casa scarii la fiecare apartament in parte si pentru fiecare utilitate de care consideram ca avem nevoie si incheiate contracte cu fiecare proprietar in parte.

si vin si eu cu intrebare acum...si cu tevile de scurgere din ghene (cele de la bucatarie si cele din baie de la WC/cada/lavoar) ... cu ele cum le mai scoti pe casa scarii ? daca asa e proiectat blocu...asa tre sa fie, acum ca mi s-a nazarit mie sau la altu ca nu-i convine nu stiu ce, e problema lui. Cand ati cumparat apartamentele de bloc, acolo scrie CLAR...iti asumi responsabilitatea de toate cele ce tin de apartamentul respectiv (ca nu ati dat atentie la tot ceea ce scrie pe contractul de vanzare-cumparare si v-ati mutat repede in el si apoi ati descoperit tot felu de necazuri...A CUI E VINA? Nu va convine la bloc, vindeti ap.si luati o vila/casa si nu va mai streseaza nimeni.
Plus ca in Legea 230 si normele de aplicare a ei, specifica si pe acolo cele relatate mai sus.
Ca cei de la asociatiei, v-au dus de nas ca e teava dumneavoastra iar pun intrebare...dece ati acceptat s-o reparati daca in lege zice ca e bun comun? o lasati sa curga sa ajunga si la vecinii de mai jos si faceau si ei "gura" la asociatie si vedeati atunci ce BUN COMUN era acea teava :))
Ati luat "galusca"de a repara singur...asta e, a cui e vina ?
Armenteros a scris:

Buna ziua

Rasfoind subiectele dezbatute aici, am vazut ca nemultumirile celor care detin centrale termice sunt mari atunci cand sunt obligati sa contribuie la plata unei mici parti din factura de caldura, pe motiv ca le trec tevile prin apartament.
Colindand si printr-un portal legislativ, am descoperit Legea nr. 296/2004 privind codul consumului, care, la articolul 11 spune asa:

"Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia".

Intrebare, proprietarii de apartamente cu centrala termica pot invoca acest articol atunci cand sunt pusi sa plateasca acea mica parte din valoarea facturii la caldura pe motiv ca le trec prin apartament niste tevi?


Parerea mea este ca nu pot invoca chirie pt ca nu se aplica legea in acest caz.
Problema poate fi insa foarte controversata.
Ei sunt proprietari asupra tevii dar intr-o coproprietate fortata si perpetua.Nu pot taia teava respectiva.
Este vorba si de un interes general ( al colectivitatii ) care prevaleaza fata de interesul particular al proprietarului ( daca am accepta ca nu ar fi vorba de coproprietate fortata si perpetua).

avocat Claudiu Lascoschi
Cat timp se pune in discutie "de ce am ap. la bloc si nu casa" , discutiile devin inutile. Eu nu-mi permit sa intreb pe cineva de ce a cumparat masina si nu bicicleta.
-Cand furnizorul de caldura in sistem centralizat mi-a dat aprobare pentru a-mi monta CT nu m-a atentionat, scris sau verbal, ca va trebui sa platesc pentru agentul ce trece prin tevile din apartament si nici sa aplic medode de izolare.
-Sunt de acord ca nu pot taia tevile (si nu am avut in vedere nicodata acest lucru) atata timp cat mai sunt colocatari bransati la sistem centralizat.
-Nu sunt de acord si nu voi fi niciodata cu plata unei sume care chipurile ar reprezenta caldura emanata de teava in propriul apartament. Sa gaseasca solutii fie furnizorul fie beneficiarii acestui tip de incalzire, pentru a izola termic aceste tevi astfel incat eu sa nu mai am "bucuria si norocul sa ma incalzesc" de la ei.
-Sunt de acord ca tevile pentru caldura sun un bun comun, dar sunt un bun comun al celor care il folosesc. Cum poate fi un bun al meu daca nu il am in folosinta?
-Spatiul din apartamentul meu sa nu il mai confundati cu spatiul comun (de ex.casa scarii) la care am obligatia sa particip si la utilizare si la cheltuieli.
-Da, se pare ca, deocamdata, nu poate invoca nimeni plata unei chirii pentru faptul ca tevile traverseaza o propietate particulara dar nu este nici corect sa se impuna plata unui procent oarecare din agentul termic atat timp cat agentul este facturat beneficiarilor conform contorizarii. Cel putin pe scara blocului in care locuiesc nu se practica genul de plata de care vorbim si este normal atata timp cat agentul termic este achitat in intregime de beneficiari.
-De ce credeti ca am renuntat la serviciile de furnizare energie termica in sistem centralizat si am facut o investitie destul de mare pentru veniturile mele pentru a-mi monta CT? Sigur stiti: serviciile sunt de proasta calitate si scumpe. Confortul meu in privinta incalzirii locuientei era conditionat de buna functionare a sistemului, pierderi, calitate / cost si nu in ultimul rand de faptul ca trebuia sa indur 3 zile la rand de frig pentru a "fi livrat agentul". Imi pare dar eu nu am vrut sa am caldura in locuinrta "la comanda conform legii".
-Asociatiile de proprietari nu-si mai au rostul. Se pot incheia contracte individuale asa cum au fost si atunci cand eram chiriasi. Cat despre grija fata de constructie, sa fim seriosi, nimeni nu este mai interesat decat propietarii insasi. Asta nu inseamna ca am luat "galusca" ci ca ne comportam ca adevarati propietari responsabili. Nu cred ca este nevoie de un comitet format din "n" persoane pentru a contracta eventuale servicii de reparatii si intretinere. Spre exemplu pe luna noiembrie serviciile ma costa 8 lei si cheltuielile administrative(???) pe care nu le-am putut evalua in fapt niciodata, cu exceptia indemnizatiilor, 14 lei. E aberant, trist si adevarat.

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)