avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarii de centrale termice pot invoca Legea Consumului?

Buna ziua

Rasfoind subiectele dezbatute aici, am vazut ca nemultumirile celor care detin centrale termice sunt mari atunci cand sunt obligati sa contribuie la plata unei mici parti din factura de caldura, pe motiv ca le trec tevile prin apartament.
Colindand si printr-un portal legislativ, am descoperit Legea nr. 296/2004 privind codul consumului, care, la articolul 11 spune asa:

"Orice vanzare fortata este interzisa. Expedierea unui produs sau prestarea unui serviciu catre o persoana se face numai in baza unei comenzi prealabile din partea acesteia".

Intrebare, proprietarii de apartamente cu centrala termica pot invoca acest articol atunci cand sunt pusi sa plateasca acea mica parte din valoarea facturii la caldura pe motiv ca le trec prin apartament niste tevi?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:23, 22 Decembrie 2009
Am citit parerile participantilor la dezbatere iar multe dintre ele sunt foarte bine argumentate. Legea nr.296/2004 nu se aplica relatiilor dintre operatorii de servicii publice si utilizatori. Oricum, in cazul dvs., raportul juridic este intre proprietar si asociatia de proprietari, modul de repartizare a consumurilor fiind un atribut al asociatiei de proprietari. Situatia poate fi rezolvata tot prin asociatia de proprietari, respectiv prin realizarea lucrarilor de distributie pe orizontala pe costul co-proprietarilor legati la o coloana sau prin programul national de reabilitare a blocurilor - cu tripla finantare: de la bugetul de stat, cel local si proprietari.
In principiu asociatiile de proprietari, indirect, comit un abuz cand obliga pe detinatorii de centrale termice de apartament sa contribuie la cheltuielile de intretinere care privesc furnizarea agentului termic in condtitiile in care acestia sunt debransati de la sistemul centralizat. Daca veti acel act normativ care reglementeaza acordarea subventiilor pentru caldura veti constata ca acestea se acorda diferentiat. Astfel, pentru detinatorii de centrale termice se acorda subventie la consumul de gaze, pentru cetatenii care sunt racordati la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice se acorda subventie pentru acest serviciu etc. Nu se poate acorda subventie unei persoane si pentru consumul de gaze si pentru ca, desi este debransat de la sistemul centralizat si este obligat sa plateasca pentru acest serviciu la care a renuntat, ar avea nevoie de subventie si pentru energia termica. Puteti sesiza OPC-ul in legatura cu aceasta problema!
Cat timp se pune in discutie "de ce am ap. la bloc si nu casa" , discutiile devin inutile. Eu nu-mi permit sa intreb pe cineva de ce a cumparat masina si nu bicicleta.
- cine vrea confort trebuie sa plateasca, asta ea ideea.

-Cand furnizorul de caldura in sistem centralizat mi-a dat aprobare pentru a-mi monta CT nu m-a atentionat, scris sau verbal, ca va trebui sa platesc pentru agentul ce trece prin tevile din apartament si nici sa aplic medode de izolare.
- ca nu v-ati interesat sau nu ati citit tot contractul pana la capat si ati semnat redepe, a cui e vina ?

-Sunt de acord ca nu pot taia tevile (si nu am avut in vedere nicodata acest lucru) atata timp cat mai sunt colocatari bransati la sistem centralizat.
- HG nr.933/2004 sect.2 art.11 :" este interzisa dezafectarea, blindarea sau modificarea amplasamentului coloanelor de incalzire .... acestea fiind instalatii aflate in proprietare comuna", deci legea intezice acest lucru, ca ne convine sau nu.

-Nu sunt de acord si nu voi fi niciodata cu plata unei sume care chipurile ar reprezenta caldura emanata de teava in propriul apartament. Sa gaseasca solutii fie furnizorul fie beneficiarii acestui tip de incalzire, pentru a izola termic aceste tevi astfel incat eu sa nu mai am "bucuria si norocul sa ma incalzesc" de la ei.
- problema e pusa prost de catre asociatie ca sa inteleaga mai repede omul ca trebuia sa dea o cota-parte la caldura, problema nu e teava din casa si caldura care o da ea, ci toate tevile asociatiei, incepand de la giga din subsol si pana la ultimul etaj (coloane in proprietate comuna)...acolo sunt diferentele care se platesc de cei fara caldura. Daca vreti sa nu platiti cota-parte de caldura, tot HG nr.933/2004 sect.2 art.1 si 2 mai ales, specifica cum trebuie sa faceti ca nu se platesca cota-parte (pe scurt, trebuie ca cei debransati sa plateasca pe cheltuiala lor proprie izolarea tuturor tevilor caldura dupa anumite norme...se specifica acolo modalitatea......si cred ca nu e convenabil financiar, depinde de fiecare) si nu cei care dau caldura centalizat (CET, RADET, ROMINTERM, etc)

-Sunt de acord ca tevile pentru caldura sun un bun comun, dar sunt un bun comun al celor care il folosesc. Cum poate fi un bun al meu daca nu il am in folosinta?
- atata timp cat blocu e proiectat ca acele tevi caldura sa treaca prin apartamente, nu aveti ce face...decat sa veniti cu un nou proiect (care costa si asta pe cheltuiala celui care comanda) si tevile vor avea un nou traseu decat apartamentul dumneavoastra sau cel care nu doreste ca acestea sa treaca prin apartament. Si asta tot in lege este dar nu imi amintesc exact unde se gaseste.

-Spatiul din apartamentul meu sa nu il mai confundati cu spatiul comun (de ex.casa scarii) la care am obligatia sa particip si la utilizare si la cheltuieli.
- nu e spatiu comun, e proprietate privata doar ca pe acolo exista proiect si act vanzare-cumparare care specifica sau trebuie sa specifice ca trece un bun comun (tevile de caldura in cazul nostru prin apartament...cat si prin peretii acele tevi de apa rece, apa calda, scurgeri bucatarie si baie si scurgeri de pe terasa blocului (numai ca nu se vad, sunt in ghene...dar tot bun comun sunt si ele).

-Da, se pare ca, deocamdata, nu poate invoca nimeni plata unei chirii pentru faptul ca tevile traverseaza o propietate particulara dar nu este nici corect sa se impuna plata unui procent oarecare din agentul termic atat timp cat agentul este facturat beneficiarilor conform contorizarii. Cel putin pe scara blocului in care locuiesc nu se practica genul de plata de care vorbim si este normal atata timp cat agentul termic este achitat in intregime de beneficiari.
- nu poti pune chirie pe coloanele de bun comun, asa e proiectu...daca vin eu cu adaugiri, atunci pot sa pretind chirie...altfel e incorect.

-De ce credeti ca am renuntat la serviciile de furnizare energie termica in sistem centralizat si am facut o investitie destul de mare pentru veniturile mele pentru a-mi monta CT? Sigur stiti: serviciile sunt de proasta calitate si scumpe. Confortul meu in privinta incalzirii locuientei era conditionat de buna functionare a sistemului, pierderi, calitate / cost si nu in ultimul rand de faptul ca trebuia sa indur 3 zile la rand de frig pentru a "fi livrat agentul". Imi pare dar eu nu am vrut sa am caldura in locuinrta "la comanda conform legii". - ca serviciile sunt de proasta calitate, scumpe...nu tin de noi, asa sunt ei si nu se pot schimba...dar pentru ca ati ales sa va sporiti confortul in apartament e problema dumneavoastra si asta se face cu bani, nu am vazut nicaieri ceva gratis in acest sens. Totul se plateste in ziua de azi.

-Asociatiile de proprietari nu-si mai au rostul. Se pot incheia contracte individuale asa cum au fost si atunci cand eram chiriasi. Cat despre grija fata de constructie, sa fim seriosi, nimeni nu este mai interesat decat propietarii insasi. Asta nu inseamna ca am luat "galusca" ci ca ne comportam ca adevarati propietari responsabili. Nu cred ca este nevoie de un comitet format din "n" persoane pentru a contracta eventuale servicii de reparatii si intretinere. Spre exemplu pe luna noiembrie serviciile ma costa 8 lei si cheltuielile administrative(???) pe care nu le-am putut evalua in fapt niciodata, cu exceptia indemnizatiilor, 14 lei. E aberant, trist si adevarat. - ca cei pe care AG ia ales nu isi fac datoria este problema lor si pot fi schimbati cu alti care reprezinta interesele proprietarilor...adunati-va si schimbati acei "lenesi" si puneti pe altii care or sa faca treaba. Nimeni nu se implica dar au pretentii...

PS: nu am nimic cu mineni insa acestea sunt legile si trebuiesc respectate, chiar daca nu ne convine...
in acest sens ziceam ca una e viata la bloc (in colectivitate) si alta la casa (in regie proprie).
Succes tuturor...Sarbatori fericite !
Pneagu a scris :
-Nu sunt de acord si nu voi fi niciodata cu plata unei sume care chipurile ar reprezenta caldura emanata de teava in propriul apartament. Sa gaseasca solutii fie furnizorul fie beneficiarii acestui tip de incalzire, pentru a izola termic aceste tevi astfel incat eu sa nu mai am "bucuria si norocul sa ma incalzesc" de la ei.
___________________________

Sub acest aspect aveti dreptate.Ar trebui procedat la izolare.Nu stiu cum este in alte state.Este ca in Romania?

Mai aveti dreptate si pentru ca cei care am montat centralele aveau obligatia de a va anunta.
Cred ca ati avea dreptul la daune datorita omisiunii lor.Dar nu am studiat deloc acest aspect.
Dvs ati procedat la montarea centralei si pentru reducerea cheltuielilor.
Am reusit,cu multi ani in urma,sa pun capat vietii la bloc si sa scap de toti "Gica-contra" de care am avut parte in peste 50 de ani de viata ! Existenta la "comun" a sistemului centralizat si-a CT.-urilor de apartament va face victime in continuare......ca razbunare impotriva celor care n-au mai rabdat incalzirea prin "frig" si la preturi astronomice ! Sa nu uitam ca inca regiile de termoficare sint vaci bune de muls ( a se vedea cit de stufoase sint inca A.G.A.-urile acestora si ce dividende produc, s.a. ....) La debransare,tocmai de asta,esti trimis de la Ana la Caiafa,pina te apuca scirba si ajungi in pragul atacului cerebral.Tehnic este posibil scoaterea tevilor de incalzire intr-un spatiu comun,asa cum s-a facut si cu gazul metan,la separare de consumatori,izolarea lor si chiar instalarea unui contor de costuri la intrarea in apartament,care impreuna cu cele din apartament sa dea valoarea si costul real (eficienta efectiva / randamentul ) de la usa apartamentului la ultima camera. Apoi puterea radianta a unei tevi de tur de 3/4 toli apoi de 1/2 toli pe masura ce ajinge catre ultimul etaj si teava de retur care este muuult mai rece,cita energie termica degaja ???? Dupa lege trebuie s-o platiti si pe asta ! Apoi cine pe cine incalzeste si tine peretii calzi,"centralizata" sau "individuala" ??? Daca ati avut curajul asta,merita sa va jumuleasca ceilalti !?!? Sint probleme si la centralele de scara,fiindca si aici gasesti vecini ce zic ca nu-i destul de frig ca sa porneasca cineva centrala,pentru ca si acestea nu au un termometru automat legat de exterior (am vazut si studiat unul de acest gen la Regensburg in 1995 la un bloc de 5 etaje) care sa-si faca treaba indiferent de preferinte (este clar si ca repartitoarele de pe calorifere au alta procedura de citire/calcul si nu se aplica magaria de la noi).
Poate odata si odata nemultumirea generala va produce o schimbare care sa inlature toate mizeriile facute celor cu CT-uri...solutii tehnice sint.....
Sarbatori Fericite ! Cu respect !

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Contorizare caldura in condominiu Tobita Tobita Am inteles de pe site-ul www.anrsc.ro ca \\"Începând cu sezonul de încălzire 2010-2011 repartizarea consumurilor de energie termică în [b]condominiile ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)