avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatori de teren inselati de cumparator
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatori de teren inselati de cumparator

Domnilor avocati, va urmaresc cu interes forumul si apreciez foarte mult ceea ce faceti pentru cei care apeleaza la serviciile dumneavoastra. Astazi ma vad si eu nevoita sa o fac...
Probabil ca subiectul "vanzatori inselati de cumparator" va socheaza, cum m-a socat si pe mine, avand in vedere ca de regula cumparatorul e cel inselat...
Pe scurt: bunica mea impreuna cu sora ei au detinut in co-proprietate un teren obtinut prin mostenire. Acum o luna s-au hotarat sa vanda, insa fara a spune nimanui despre asta si fara a reusi sa afle care este pretul pietei in zona respectiva. Au mers numai la primarie impreuna cu femeia care l-a cumparat, unde au semnat o chitanta de mana.
In final am aflat si noi ca, avand mari probleme cu banii, batranele au vandut ca sa-si achite din datorii... aproximativ 2 hectare la pretul de 2000 RON... - pret oferit de cumparatoare si nu cerut de ele - adica fiecare a vandut 1ha si a primit in schimb 1000 RON. Culmea a fost ca nu cu mult timp in urma cineva din familie a vrut sa cumpere un teren intr-o zona mai proasta chiar de la cumparatoarea in cauza, care a cerut 300 euro pe arie. Ce putem face pentru a recupera terenul si a-l vinde la pretul corect? Sau in orice caz... a nu-l face cadou respectivei...
Cel mai recent răspuns: ni_leta , utilizator 11:25, 23 Decembrie 2009
cermak gruianu a scris:

Chitanta de mana, are valoare de promisiune de vanzare-cumparare iar promitentul-cumparator (cumparatoarea in prezenta speta), ar putea sa obtina in instanta o hotarare care sa tina loc de titlu de proprietate pentru respectivul teren.

Ar fi bine daca userul ne-ar preciza continutul acelei "chitante de mana"...

Este aplicabil in speta, principiul conversiunii actului juridic, iar chitanta de mana desi nula absolut (pentru nerespectarea conditiilor impuse de lege, de fond si forma), are valoare de promisiune de vanzare-cumparare.
:)


Eu am cerut in instanta hotarare care tine loc de contract de vanzare-cumparare si mi s-a respins actiunea, am facut alta pe rezolutiune si mi s-a admis, o am def. si irevoc. investita cu formula exec. si nenea respectiv nu mai are nimic pe numele lui si nici un venit si pa, pa bani.

In imobiliare conversiunea actului juridic e pura teorie. La cadastru trebuie sa ai imputernicire de la proprietarul original si copie dupa buletinul lui, altfel nu iti face nimeni si nici intab.
Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2009
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Sigur ca ceea ce sustine colegul adutescu este posibil, dar daca userul se adreseaza unui avocat poate impiedica ceea ce sustine antevorbitorul meu.

Orice este posibil, avand in vedere ca jurisprudenta nu este izvor de drept.
@adutescu, nu va contrazic, posibil sa aveti dreptate, conform proverbului "teoria ca teoria, dar practica ne omoara".:)

De obicei, doar dupa ce studiez temeinic inscrisurile partilor pot sa exprim concret o opinie.

Iar la Biroul de Carte funciara, exista niste reglementari legale in materie care trebuiesc respectate.In caz contrar, se dau incheieri de respingere care pot fi atacate sau/si pot fi trase la raspundere persoanele ce se fac vinovate de nerespectarea "atributiunilor de serviciu"..., ce sa zic...:) ;)

Posibil ca practica in materie, sa nu fie unitara...insa legea este lege si ar trebui respectata iar daca exista si abuzuri de genul celor semnalate de dvs., sanctionate.

O prima masura "preventiva" ar fi ca atunci cand o persoana se hotaraste sa cumpere/vanda un bun (imobil/mobil) sa ceara sfatul unei persoane specializate in domeniu, anterior semnarii oricarui inscris.Probabil insa ca "criza economica" are o influenta nefasta asupra oamenilor, mai ales atunci cand vorbim despre tranzactiile imobiliare.:">
luiza2008 a scris:

Acest act autentic este contractul de vanzare-cumparare,contract ce trebuie incheiat in forma autentica (deci nu sub semnatura privata),altfel el fiind nul absolut cf. Legii nr 247/2005.



O voi cita doar pe Luiza desi fiecare are dreptate in felul sau.
Depinde si de incadrarea juridica a actului.
Spta eu cred ca poate primi o solutie in functie de mici detalii.
Daca este vorba de un antecontract de vanzare-cumparare va castiga cumparatorul.
Daca se va considera act de vanzare cumparare actul va fi nul absolut.
Depinde foarte mult de felul in care se va desfasura judecata si de avocatii partilor.Mai depinde si de judecator...

avocat Claudiu Lascoschi
cermak gruianu a scris:


O prima masura "preventiva" ar fi ca atunci cand o persoana se hotaraste sa cumpere/vanda un bun (imobil/mobil) sa ceara sfatul unei persoane specializate in domeniu, anterior semnarii oricarui inscris.


Corect. Asta ar trebui sa faca toata lumea.

Alte discuții în legătură

Conversiunea actului juridic Dragut Dragut un act autentic nevalabil de instrainare a unui teren poate valora antecontract prin conversiune?si daca antecontractul de vanzare cumparare a unui teren se ... (vezi toată discuția)
Teren vanzare- cumparare antal mihai antal mihai un contract de vanzare-cumparare a unui teren este valabil netrecut prin notariat, facut doar cu martori este valabil? (vezi toată discuția)
Precontract versus contract sub semnatura privata nicolae242 nicolae242 buna ziua, ma numesc manea nicolae si as dori sa stiu contractul de vinzare cumparare sub semnatura privata este acelasi lucru cu precontractul de vinzare ... (vezi toată discuția)