avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Venitul mediu de referinta pentru 2010
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Venitul mediu de referinta pentru 2010

Salut,
Am vazut ca UNBR a binevoit dupa multi ani sa calculeze din nou venitul mediu de referinta, pentru 2010 el fiind de 2300 lei: [ link extern ]
Cum vi se pare aceasta hotarare? E realist cuantumul? E ok ca la baza sta "expertiza actuarială efectuată de „Actuarial Services”" - cine o fi si asta?
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:34, 29 Decembrie 2009
Diana Persa a scris:
Dar oare nu cumva stabilirea acestei medii de 2.300 lei lunar ii va afecta pe toti si in privinta taxelor platite - nu cumva cotizatia minima la barou este de 10% din venitul mediu pe profesie si de acum va fi 230 de lei?

Nu, este stabilit in cuantum fix de catre CAA, cel putin deocamdata.

Oricum, in privinta indemnizatiilor de asigurari sociale pentru avocati, din cate stiu eu ele se platesc doar raportat la aceasta medie lunara pe profesie, si nicidecum pe principiul contributivitatii - adica nu in functie de venitul mediu al avocatului X care la momentul y are nevoie de indemnizatii de asigurari sociale, ci in functie de media pe profesie - deci total diferit de sistemul de asigurari sociale de stat pentru salariati.

Asa este, si singurul aspect pozitiv este ca si contributia are un plafon maxim, spre deosebire de sistemul public.
Aveti dreptate ca toti vom fi afectati intrun fel sau altul. Poate pentru avocatii din orasele mai mari acest venit mediu de referinta este unul ok dar va asigur ca in orasele mai mici unde incasarile nu sunt stralucite, avocatii nu au primit cu zambetul pe buze aceasta hotarare. Am inteles ca este un venit mediu dar ar trebui sa se ia in calcul si imprejurarile in care a fost stabilita aceasta valoare. Ne putem compara noi cu avocatii din Bucuresti, Cluj care au incasari de sute de milioane?! Si asa veniturile noastre sunt injumatatite de toate taxele pe care suntem nevoiti sa le platim
E ceva ce nu inteleg aici. Venitul mediu nu are legatura cu taxele platite, ci tocmai cu veniturile primite de la casa de asigurari a avocatilor. Prin urmare, cu cat venitul mediu e mai mare, cu atat ar trebui sa fie mai bine, nu mai rau! De ce ar fi cineva nemultumit?...
Singura solutie este ca avocatii care vor siguranta in privinta asigurarii de boala etc sa-si faca asigurari private - la o astfel de baza de calcul, si tinand cont si de faptul ca indemnizatia nu se acorda decat in lunile in care nu realizeaza absolut deloc venituri:(
Varianta cu convinsul colegilor sa-si declare veniturile reale, pentru ca venitul mediu pe profesie sa fie la nivelul real, nu cred ca poate fi luata in calcul:))

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie pentru cresterea copilului pentru avocat MiriamT MiriamT Buna ziua, Sunt in bransa de 4 luni si urmeaza sa nasc in noiembrie. Mi-am platit sanatatea si la Casa de Asigurari a Avocatilor si la stat. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere minor laura1964 laura1964 Buna ziua. Doresc sa ma lamuriti daca se poate intr-o speta destul de delicata deja din punctul meu de vedere.Pe scurt ,sunt unic intretinator al unui baiat ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de maternitate avocati diana criste diana criste Sunt doar zvonuri sau este materializat in hotarare a consiliului UNBR faptul ca indemnizatia de maternitate pentru avocati (cuantumul maxim) a fost micsorat? ... (vezi toată discuția)