avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Geamuri deschise in permanenta pe scara. Exista vreo ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Geamuri deschise in permanenta pe scara. Exista vreo reglementare ...

Geamuri deschise in permanenta pe scara.
Exista vreo reglementare sau vreo metoda legala prin care sa determin un vecin sa nu mai deschida geamurile de la scara?
Am un vecin pensionar care zilnic, din ora in ora (nu exagerez), iese si deschide toate geamurile de la scara blocului de la parter pana la etajul 4.
Daca toamna si primavara ar fi doar problemele de praf si insecte care intra in scara, problema mai mare apare vara si iarna cand practic temperatura pe scara este identica cu cea de afara asta ducand la cheltuieli suplimentare cu incalzirea sau racirea apartamentelor de pe scara.
Am discutat cu el si l-am rugat sa le deschida o data sau de doua ori pe zi dar nu-l intereseaza. El vrea sa aeriseasca...24/24
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:21, 21 Martie 2025
Ziua buna,

Vreau sa prezint succint o situatie similara in care an ajuns recent. Scara condominiu cu 10 et. si cu calorifere sub ferestre termopan.
Pt. ca erau deschise in permanenta ferestrele(non stop) pe casa scarii si nu mai erau inchise de cei care le deschideau timp de ani buni indiferent de anotimp, starea vremii(temp.ext.) si a caloriferelor, am hotarat de unul singur sa scot manerele la cateva ferestre din proximitatea etajului pe care am usa Ap., pt. a bloca dechidera lor in perioda incalzirii Nov.-Apr., cu remontarea lor la inchiderea sezonului de incalzire.
Dupa cativa ani de aplicare a acestei metode, ma trezesc anul acesta ca am o sesizare la sectia de politie pt. aceasta metoda, fiind acuzat de furt si distrugere in avutul comun al prop.scarii. Am explicat in declaratii de ce am ajuns la aceasta decizie explicand ca le voi remonta de FLORI dupa oprirea incalzirii. M-au obligat sub ameninteri sa le repun,
Dorind sa ies de sub acuzatia ridicola de furt, le-am remontat dar fara ax pt. le mentine blocate in continuare. Mi s-a facut iar reclamatie "da dar tot nu se deschid",astfel ca am fost invitat la sectie pt. o noua sesizare. Am revenit si am repus axele la manere pt. a debloca cerceveaua.
Adoua zi doua dintre ferestre erau deschise la 45grd.si caloriferele calde si in ext.<5grd.C
Acum fac poze la ferestrele deschise(cu data si ora inscriptionata) pt. prezentare dovezi in eventuale cercetari. Este o vecina (medic med. muncii) pe care o deranjeaza blocare lor pt. ca NU mai poate sa le deschida si sa le lasa asa NON STOP indiferent de temp.ext. Mai este vecina care deschide ferestre si use la ghene dar nu si cu rclamati la politie,
Asa ca seara cand intru in ap. le inchid, pt. a nu ramane peste noapte deschise, dar ies si pe la ora 21-22 pt. verificare.
La et. superioare mai raman ferestre deschise non stop, asa ca pe scara este un curent rece de aer care cand iesi afara dispare(daca nu este vant).

2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceea ce ati facut dv este abuz si mi se pare normal ca au sesizat politia si ma mir cum de nu au facut-o pana acum.
Daca la mine se intampla asta se sesiza cineva imediat si nu plateati doar manerele pe care le puneam noi ci si montajul prin care verficam daca nu ati stricat ceva.
Indiferent ca pe casa scarii sunt sa nu nu calorife geamurile larg deschise nu vor duce la o scadere mare a temperaturi .
Cu atat mai mult oscilobatante.
In Germania acolo unde exista automatizare la geamurile de pe casa scarii setarile sunt asa:
Geamurile oscilobatante indiferent de teperatura.(din pandemie asta)
Geamurile larg deschise daca afara e soare si temperatura peste 5grade celsius ca sa intre soarele.
Geamurile larg deschise daca temperatura e peste 15grade indiferent de soare sau nu.(geaurile se oscilobateaza daca incepe ploaia.

Tot din pandemie au observat ca la cei care au avut sistem de ventilatie la interior in case sau apartamente nu au avut loc raspandirea bolii indiferent daca unul din membri a fost virusat.
Asa ca la noile case e obligatorie montarea de sitem de ventilatie (centralizat sau descentralizat la alegere).

Aer proaspat face bine indiferent de temperatura si nu permite formarea mucegaiului si stagnarea mirosurilor.
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2025
Nivea, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

Nivea a scris:

Indiferent ca pe casa scarii sunt sa nu nu calorife geamurile larg deschise nu vor duce la o scadere mare a temperaturi .

Din păcate nu știi ce vorbesti. Temperatura scade semnificativ si implicit afectează temperatura in apartamente. Blocul in care stau eu are holurile foarte lungi pentru ca sunt 10 apartamente / garsoniere pe etaj. Astfel, cand se tin geamurile deschise, in loc sa ai un perete in exterior, e ca si cum ai avea doua.
PS: nu avem nevoie sa ne spui tu ca nu avem o problemă. Stii vreo solutie legală la problema pe care o avem? Că de asta suntem aici. Dacă nu, te rog păstrează-ti impresiile personale pentru forumul locatarilor.
Cu atat mai mult intr-o scade de bloc cu holuri lungi trebuie sa vina aer si trebuie geamuri deschise sau oscilobatate cand e foarte frig.
Acum ca dv stati langa geam cand e holul lung asta e soarta.
Cand au fost -17 am avut geamurile pe casa scarii oscilobatate, iar la o scara partea dreapta complet deschisa ca au uitat locatarii sa le inchida .Cele doua ghivece cu plante ornamentale stanga dreapta nu au avut nimic.
Nu avem incalzire pe scara blocului si nu a scazut sub 14 grade la interior. Asa ca doamna "Nivea" are dreptate.
Avem geamuri termopan cu dubla deschidere si plase la geamuri (puse de asociatie ca dezvoltatorul a uitat).
Cum se face noaptea peste 8 grade cum stau deschise non stop ambele.
Sistemul de ventilatie la unele blocuri de apartamente e gandit in asa fel ca trebuie sa traga aer din scara blocului daca nu ai geam deschis in apartament.
Asa ca prefera aer proaspat pe casa scarii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Martie 2025
w_v_w_v, utilizator

w_v_w_v a scris:

Cu atat mai mult

Ferestrele alea sunt puse ca sa stea inchise si eventual sa fie deschise din cand în când pentru aerisire. ALTFEL NU MAI ERA NEVOIE DE ELE DACA TREBUIE SA STEA DESCHISE NONSTOP. Se construia blocul ca in California, cu scară fără geamuri!
In alta ordine de idei: daca nu ai o opinie juridică legata de subiect mai bine nu mai postezi...
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Oprire caldura spatii comune v_florina v_florina Buna seara, Intr-o scara une toti locatarii au repartitoare, calorifele de pe scara nu se inchid, a.i. ultima luna de iarna din anul acesta am platit cel ... (vezi toată discuția)
Cum fac ca asociatia de locatari sa reinstaleze caloriferele pe scara blocului? Kempinsky Kempinsky M-am mutat intr-un bloc cu 19 apartamente, 7 apartamente cu centrala proprie si restul de 12 cu repartitoare si acum cativa ani s-au scos cele doua calorifere ... (vezi toată discuția)
Care este temeiul legal de a incasa costul caldurii pentru logiile ... Asociatia de Proprietari N. Balcescu Asociatia de Proprietari N. Balcescu Care este temeiul legal de a incasa costul caldurii pentru logiile inchise la exterior cu geamuri termopan si parapetul izolat cu polistiren in urma ... (vezi toată discuția)