avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1330 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Va rog ajutati-ma sa stiu ce drepturi am!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Va rog ajutati-ma sa stiu ce drepturi am!

Stau intr un bloc, unde administratorul, de peste 20 ani, a facut ce a dorit el ...., de un singur control nu a avut parte in 20 ani, a administrat timp de 3 ani blocul fara sa fi avut blocul : pres. de bloc sau pres. de cenzor, adica, fara comitet de bloc
am reclamat toate astea, la consiliul local, cat si la politie, in zadar, peste tot a avut cunostinte .....
am facut prostia ca, am refuzat sa ii mai platesc cheltuielile de bloc, incercand sa fortez nota sa fie controlat neregulile si ILEGALITATILE din blocul meu fiind cu zeciile ....
intre timp, in ultimile 5 ani, am avut probleme financiare, si desi, anul acesta am achitat cheltuielile de bloc lunar , restanta din urma, nu am reusit sa le achit ,
( tin sa mentionez ca, blocul meu, doar anul acesta in luna a 4 a devenit din as. de locatari , as. de proprietari ) avand in sfarsit, dupa 20 de ani, un nou administrator,
asta este pe scurt administratia mea ,
problema mea in care va cer ajutorl ar fi urmatoarele
( tin sa specific ca, sunt proprietara unui ap de 3 camere,valoarea ap. fiind de aproximativ 60.000 de euro, am in ingrijire un handicapat gr I si o mama de 72 de ani, nu stiu daca astea mai conteaza ! ??? iar eu sunt angajata consiliului local cluj, cu salar de 6 milioane )
1. am acumulat o restanta de bloc 18.000, 00 lei / roni , si sunt data in tribunal,
ce pot face ???
- pot cere sa mi se puna oprire pe salarul meu ?
- pot cere sa platesc esalonat lunar restanta de bloc ? si pe ce termen pot cere asta ?
- ce altceva a si mai putea cere tribunalului ??? sa evit evacuarea
( tin sa mentionez ca, din mai 2008 am pus in vanzare apartamentul, dar, m am blocat, fiind piata imobiliara blocata in romania, oare, va tine cont de asta tribunalul ? si daca da, cum pot dovedi ca, intradevar am avut si am in intentie sa vand apartamentul ! ? taloanele din ziar m ar ajuta ca proba ! ? sau i am comunicat acest fapt verbal , noului administrator )
2. a doua intrebare ar fi, la suma sus mentionata, mi se imputa 8. 000, 0 lei / roni penalizare, aproape cat restanta de bloc, este posibil asaceva ?
3. sunt la zi cu achitarea gazului din bloc ( am platit o personal ) si cu restul utilitatilor, cum ar fi curentul, etc. , in cazul meu, tribunalul va tine oare cont, ca, nu sunt o rea platnica, ci am fost in imposibilitate de plata
4. apartamentul meu avand valoarea de 60.000 de euro, pentru suma restanta de 18.000, 00 lei / roni, tribunalul poate hotari evacuarea familiei mele din proprietatea mea privata ?
5. tribunalul poate dispune , la cererea mea, sa fie verificat financiar fostul administrator ! ???
6. in cazul in care, tribunalul, va dispune ca sunt buna de plata a sumei de 18.000, 00 lei / roni, eu, neavand aceasta suma, putand doar a o achita in rate,
ce va urma ???
a ) este posibil sa nu mi se aproba cererea sa o platesc in rate lunare, deindata ce sunt angajata ! ?
b ) mi se poate licita fara voia mea apartamentul ?
c ) la restanta sus mentionata, pot sa imi vanda apartamentul fara voia mea ?
d ) care sunt formele legale, prin care tribunalul ma obliga sa achit restanta de bloc
( tin sa mentionez ca, pana acum, nu am mai avut deaface defel cu tribunalul )

Sunt disperata ! ca urmare, rog sa ma scuzati daca nu am fost coerenta cumva,
va multumesc anticipat pentru raspunsul dvs
cu respect doamna elisabeta
Armenteros a scris:

almiraeliza @ Da, daca nu aveti nicio somatie emisa de asociatie, puteti cere prescripria pentru acea datorie care depaseste trei ani.
...........................................................................
Poate ca Adunarea generala a stabilit ca cei care au contoare sa nu plateasca pierderile...

distins domn Armenteros, multumesc mult de tot pentru raspunsul dvs prompt ,

nu, distins domn nu am nici o somatie sau avertisment scrisa, dar, cum pot sa probez ca, nu am primit asaceva ! ???
si reinnoiesc cu mare rugaminte sa imi oferiti legea de care spuneti ca pot :
"...puteti cere prescripria pentru acea datorie care depaseste trei ani....",
asta, nu inseamna ca, a si dori sa ma sustrag de la a mi plati datoria / restanta pe care am acumulat o, dar, ar fi bine sa platesc doar cea ce LEGEA imi cere , nu si ce doreste fostul adm. sa imi imputa in plus si acum vorbim de 80 MILIOANE in plus,
in blocul meu stiind SIGUR ca, intodeauna penalizarile de la furnizori au fost platita de tot blocul si ca NU A exista nici o hot. a adun. gen. pana n anul 2006, ca vreun locatar sa fi platit vreo penalizare la as. locatari, ca a fost restantier, sunt prima in acest sens !

iar referitor la :
"..Poate ca Adunarea generala a stabilit ca cei care au contoare sa nu plateasca pierderile...",
nu, distins domn, nu exista o hot. a adun. gen. , cand l am sesizat pe adm. la primarie si a fost chemat la primarie sa prezinte actele, daca, exista o hot a adun. gen in acest sens, 100 % o prezenta si precum am zis, in acest caz, stiu ca eram buna de plata,( chiar daca era o nedreptate, sa plateasca o singura familie, pierderile la 20 de apartamente pe timp de 2 ani ! ),
nu, nu exista proces verbal in acest sens ! mi sa pus la dispozitie atunci, doar acest banal proces V. , ( care se refera la o alta gresala a admin. ...., ) si pe proces V. este trecut clar 3 luni
( citez din el, avand in vedere ca in poza nu se vede bine din pacate )
"Incheiat astazi 7.05. 2001 privitor la acordul tuturori membrilor as. de loc. privitor a modalitatea de calcul al cheltuielilor de la aparitia HG 1275 / 2000 aparuta in M.O. 690 /22. 12. 2000
PENTRU LUNILE ianuarie, februarie, martie.
Prin prezentul proces verbal voturile cele mai multe vor hotari modalitatea de calcul:
1. calcul dupa numarul de persoane inclusiv cei cu contoare
2. calcul dupa consum inregistrat de contoare iar diferenta se imparte la numarul de persoane ramase ( cei fara conotoare )

Membri Varianta1 pausal Varianta2 ceas

( si urmeaza lista cu locatari si semnaturile lor )

total voturi ------------- ----------------
Acest proces verbal tine loc de adunare generala avand semnatura fiecarui in parte.
Prin acest proces verbal aprobarea de marire al salariilor pt. admn. si intretinere la suma 500000lei incepand cu luna martie 2001.

Presedinte Brebean adrian 7. 05. 2001
( semnat si parafa blocului ) Cluj - Napoca
intocmit ADMINISTRATOR
Nagy George
( semnatura adm. )

intrebarea mea a fost si a ramas simpla, pe baza la acest proces V. mai sus copiat, se poate imputa pierderile de apa la TOT blocul timp de 2 ani ! ???
unei singure famili ! ?
primaria VERBAL spune ca da, in scris nu mi o dat raspuns in acest sens, doar mi o spus sa ma adresez instantei
acest P.V. pe langa ca este facut STRICT pe 3 luni, astfel am inteles eu cel putin, nu contine nici ce spune legea art. 42 pct 1 din Hotarirea nr. 400, : ".... trebuie sa cuprinda prevederilein modul de citire si repartizare a consumurilor, modul de incasare si de efectuare a platilor corespunzatoare consumurilor. ...."
iar legea in acest sens, zic eu este foarte clara continuand cu : ".... In toate cazurile de existenta a aparatelor de inregistrare a consumurilor proprii NU SCUTESTE de LA PLATA contributiei aferente cotei de cheltuieli comune, INCLUSIV a PIERDERILOR de APA....."
eu, intelegand ca, nimeni nu era scutit de la a plati pierderile de apa, calculat binenteles in sistem pausal,si consider ca in acest caz, adm. blocului sa pus maipresus decat legea,
ma insel eu cumva ? nu am inteles eu oare bine litera legi ???

Daca suma de 100 lei nu s-a platit 3 ani, asta inseamna 365 x 3 = 1095 zile.
Penalizarea pe care o calculam se face astfel: 100 x 1095 x 0,2% = 219 lei.
Dar.....HG 1588 spune ca in acest caz penalizarea nu poate fi mai mare ca suma penalizata. Deci nu putem pune penalizarea 219 lei, ci 100, adica minimul intre 100 si 219.
Toate sumele neplatite se penalizeaza pe o perioada de maxim 3 ani, tinandu-se cont de aceasta conditie.
Daca penalizarea calculata este mai mica decat suma restanta, atunci se pune rezultatul calculului.
..............................
:offtopic:
Daca mai stai mult pe forumul asta te poti duce sa dai lectii la faimosul curs de administratie :yeah:
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
elga50, moderator
Rezultatul intre ceea ce am spus eu si ceea ce sustineti dvs. e acelasi, penalizarea nu poate fi mai mare decat suma. Fiecare a explicat cum a putut :)
Pai cred ca administratorii ar putea sa-si faca un mic ONG pentru cursuri... Cursurio de administratori la distanta ::D
Armenteros a scris:

Stimata doamna
....Daca nu au existat pe aceste liste data afisarii, solicitati instantei anularea aplicarii penalitatii, pentru ca nu se poate calcula valoarea penalitatilor.
Am vazut si acea propunere din 27 februarie 2006, de 0,1% si scrie clar ca se va aplica de la urmatoarea lista de plata. Acolo era o propunere, important e ceea ce s-a aprobat, ca poate s-a aprobat 0,2% Oricum, nu avea voie sa va aplice acea penalizare pentru restantele din urma.
Apoi, daca au depus in instanta istoric de plata cu penalizari de 0,2% solicitati P.V. de la sedinta in care s-a decis aplicarea penalizarilor. Dupa suma de 0,1% vad ca scrie "propusa in Ad. Gen. din 12.02.1995" dupa care este taiat acel fragment. Poate exista si la acea data un sistem de penalizari.
Tot legat de penalizari, valoarea acestora nu are voie sa depaseasca valoarea intretinerii. Asa scrie la lege, asa ca cele 1650 de zile pe care ei le-au luat in calcul... nu merge, pentru ca, in acest caz, valoarea penalitatilor ar depasi valoarea intretinerii pe luna respectiva.
Semnatura a apare pentru ca, banuiesc, noua firma care se ocupa de administrare v-a dat in judecata. Corect?
Am o intrebare foarte importanta: Cand ati primit prima somatie scrisa din partea asociatiei? Va intreb pentru ca, legal, datoriile mai vechi de trei ani se prescriu daca nu s-a intreprins nimic in acest sens.
Foarte ciudat mi s-a parut chitanta. Scrie suma incasata, date de identificare iar la "reprezentand" scrie chelt. octombrie dar nu specifica anul, tinand cont ca este vorba de un restantier, trebuia sa faca in asa fel incat sa scrie ceva de genul.
Tinand cont ca ati scris atat de mult si ati pu si ceva probe... cei cu mai multa experienta va vor da un raspuns mult mai competent decat al meu.

multumesc de raspuns,
da, noua as. de proprietar ma actioneaza in instanta, printr o avocata particulara, ( presupun ca avocata firmei care ne administreaza blocul din mai 2008 ) , dar, cea ce nu am inteles eu este ca,
noua administratie, deindata ce nu a facut calculele cheltuielilor din 2005, cum de a validat acea lista din anul 2005 depusa in instanta, cu semnatura si parafa lor ! ???
eu am cerut noi administratie in anul 2008, sa controleze administratia pe care au preluat o, pe perioada 2003 - 2008 , motivand ca este plina de errori si ilegalitati
ei spunandu mi ca, ei preiau administratia blocului din mai 2008 si nu ii intereseaza si nu raspund de cea ce o facut fostul administrator

astfel arata majoritatea afiselor [URL=[ link extern ] ],
eu nu vad pe ia data afisari ! ma insel eu cumva ? nici macar restanta mea sau a altora nu este trecuta, sau vre o penalizare ! nu este semnata ! si parafata cum prevede legea
si, nu stiti cumva legea prin care pot cere : "...solicitati instantei anularea aplicarii penalitatii...." ?
multumesc anticipat

referitor la ciorna a adun.gen. al ad. generale din 27 februarie 2006, nu cunosc hotarirea definitiva ! deoarece, precum am spus, nu mi se ofera nici un act pe care am solicitat o ! si aceasta ciorna mi o oferit o secretarul blocului din prietenie / simpatie, ca si el stie ca a fost haos in blocul nostru , din cauza ilegalitatilor nenumarate in perioada de 20 de ani !
referitor la : 12.02.1995 poate, o fi existat o hotarire....., dar, acea hotarire, SUNT SIGURA : 100 % ca NICIODATA NU SA PUS IN APLICARE ! pana la mine ....., exista doar ca teorie, nu si in practica ,
multumesc din suflet pentru confimare ! astfel stiam si eu, ca nu se poate aplica penalizare pentru restantele din urma, acum, trebuie sa caut doar legea care interzice asta

iar eu nu stiu de vreun istoric depus in instanta, am primit doar acest singur tabel pe anul 2005 , nu stiu daca exista la dosarull depus in instanta ? in orice caz, maine, poimaine ,ma duc sa solicit sa vad ce este in dosar, sper sa mi se deje acces la dosar sa vad ce acte sunt depuse in ia

si ma intrebati, : "...Cand ati primit prima somatie scrisa din partea asociatiei? Va intreb pentru ca, legal, datoriile mai vechi de trei ani se prescriu daca nu s-a intreprins nimic in acest sens..."
nu am primit dupa cunostinta mea, nici o somatie in acest sens ! adica, sa mi se spuna ce suma datorez si va spun si motivatie de ce nu am primit ani in sir !
deoarece, fostul administrator, nu dorea sa se ajunga in istanta !
si pentru ca, administratia mea, pana anul acesta in data de 13. 04. 2009 au fost as. de LOCATARI, desi de peste 10 ani, toti suntemi proprietari,
ca urmare, as. de LOCATARI fiind in ilegalitate pana anul acesta, presupun ca, nu puteau interprinde nimic, nici somatie sau efectiv nu le o pasat !

da, aveti dreptate, cheltuielile fiind in luna ian 2005 = 257.4 x 0, 2 % x 1650 zile = 841.50
si ei au concluzionat : 851. 50 find mai mare decat 257.4 , ramane doar VALOAREA IN SINE ,
iar eu nu inteleg ce este valoarea in sine ? am facut administratie acum 20 de ani ....

referitor la chitanta, este vorba de octombrie 2009, da, trebuie complectat corect...., dar, cand nimeni nu te controleaza ! nici nu iti pasa sa faci ceva conform legi, iar la noi in bloc, asta este p practica normala !

multumesc oricum pentru tot distins domn Armenteros si da, sper la cat mai multe raspunsuri posibile
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
almiraeliza, utilizator
La prima infatisare solicitati instantei sa ceara administratiei copii dupa:
- procesul-verbal prin care s-a stabilit sistemul propriu de penalizari
- procesul-verbal prin care s-a stabilit modul de repatizare al pierderilor de apa
Si, numai daca sunteti sigura ca nu ati primit nicio somatie, cereti instantei sa constate prescrierea datoriilor pe care le aveti fata de asociatie si sunt mai vechi de 3 ani.

La data cand administratia a intentat actiunea, trebuia sa depuna la dosar si valoarea datoriilor. Cereti instantei sa ceara un istoric de plati pe fiecare luna in parte si motivati ca doriti acest lucru pentru a putea demonstra ca administratia incalca prevederile legii, prin calcului incorect al penalizari, ce depasesc cu mult sumele la care s-au aplicat.

Alte discuții în legătură

Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)
Penalizari ursulina ursulina Bună ziua! Sunt administrator şi am următoarea problemă. Am un restanţier care are o datorie de 2300 lei, cu care sunt în proces. Pentru o factură ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume pierdute in procese nikoleta_steliana nikoleta_steliana Buna ziua! Traiasca Avocat-Net care ne va ,,lumina\\" iarasi! Cu tot respectul, va relatez urmatoarea situatie : am avut procese pe rol cu 2 restantieri si ... (vezi toată discuția)