avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot renunta la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot renunta la mostenire?

Cum pot renunta la mostenire?

Tatal meu a murit acum 4 ani. Eram instrainati, el divortand de mama cand eram copil si recasatorindu-se. Are doi copii inca minori din a doua casatorie.

El nu a last testament, iar sotia lui m-a contactat anul trecut sa imi zica ca trebuie sa facem succesiunea. Eu am amant-o fiindca era o perioada ocupata pentru mine.

As vrea sa renunt la mostenire, dar as vrea si sa vrea sa evit sa ii cunosc sotia si copiii fata in fata la succesiune. Mi s-ar parea ciudat...

Am facut cateva cercetari pe net, si as vrea sa imi confirmati daca am inteles bine.

Renuntarea se poate face la orice notar public. Nu trebuie sa ne prezentam toti la notar pentru renuntarea mea la mostenire, nu? Asta se face doar la impartirea mostenirii.

Acetele necesare pentru mine sunt: certificat de nastere, buletin, si cetificat original de deces al tatalui. La certificat e o problema. Eu nu ma pot deplasa in localitatea de resedinta a tatalui sa imi elibereze un certificat.

Poate cere sotia tatalui o dublura a certificatului si sa mi-o trimita? Sau mi-ar putea trimite originalul ei si sa-l trimit inapoi dupa ce fac renuntarea la mostenire?

Cat dureaza procedure de renuntare la notar? Sunt adult dar nu a trebuit sa merg niciodata pana cum la un notar.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2020
mihai9620, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai9620 , utilizator 21:13, 18 Noiembrie 2020

raluk0207 :
Din punct de vedere al efectelor este fix același lucru.


mie nu mi se pare, mie mi se pare ca o declaratie de acceptare sau neacceptare a succesiunii dupa trecerea termenului de optiune succesorala, nu mai are niciun efect. Ce mai conteaza daca accepti sau nu succesiunea, daca nu mai esti in termen sa o accepti sau nu ?
cred ca ce trebuie sa declari e ca nu ai acceptat prin niciun act, nici tacit, nici expres, succesiunea.

sa evit sa ii cunosc sotia si copiii fata in fata la succesiune. Mi s-ar parea ciudat...

poate e ciudat la prima vedere, apoi, poate reusiti sa claditi in timp o relatie cu ceilalti, fara legatura cu mostenirea.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2020
gi-jane2, moderator
"cred ca ce trebuie sa declari e ca nu ai acceptat prin niciun act, nici tacit, nici expres, succesiunea."

Păi fix la asta se refera conținutul declarației.
Ca nici in termenul de opțiune succesorala, nici in afara lui nu ai îndeplinit vreun act de acceptare expresă sau tacită a succesiunii.

"mie nu mi se pare, mie mi se pare ca o declaratie de acceptare sau neacceptare a succesiunii dupa trecerea termenului de optiune succesorala, nu mai are niciun efect".

Ba are. Ca poti îndeplini acte cu valoare de acceptare tacită, dar fără să vrei să îți insusesti calitatea de moștenitor. Termenul de opțiune succesorala nu este un termen de decădere.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2020
raluk0207, utilizator

Emilika40 a scris:

Eram sigură că o să spuneți asta, de-aia am scris:
Au același efect, dar sunt diferite și poate notarul care v-o face nu observă data decesului, dar cel la care se dezbate succesiunea vede că nu e declarația corectă și vă pune s-o refaceți.


Cand redactezi o declarație este imposibil să nu observi data decesului.

O să vă mirați, dar e posibil să nu observe chiar lucruri cu mult mai importante - de exemplu, că a perfectat un contract de vânzare-cumpărare fără să observe notarea din CF:
Am cumparat un spatiu comercial ca persoana fizica, de la o persoana juridica(SRL) cu contract de vanzare cumparare la notar public, acum o luna.
Dupa o luna de zile de la cumparare ma suna notarul si ma anunta ca imobilul este notat in CF cu un proces pe rol, asupra terenului de sub imobil, dinainte ca eu sa il cumpar.
Si imi spune ca desi era notat in CF , el nu a vazut.

www.avocatnet.ro/forum/discu...

Deci, amănunt sau nu, e important ca userul să să înțeleagă diferența și știe exact ce trebuie să ceară. Mai ales că a mai citit prin diverse locuri și tot nelămurit a rămas.




Exista o vorba: keep it simple.
Nu cred ca e interesat nimeni de vreun curs de drept succesoral.
Ideea e ca userul vrea să fie străin de succesiune. Ca declarația se numește de renunțare sau de neacceptare, nu are nicio relevanță majoră, atat timp cât efectele si voința persoanei sunt aceleași.
Consulatele fac pe banda rulantă declarații de renunțare expresă, cand termenul de opțiune succesorala a expirat de mult.
Si n-a mai fost niciun succesibil, "întors " de niciun notar, sa o refacă.

Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2020
raluk0207, utilizator
Exista o vorba: keep it simple.

Eu n-am energie pentru urmărit până în pânzele albe. Susțineți că nu contează că-s două declarații diferite, ok. Fie ca dvs.

Mai spun doar că, în opinia mea, dreptul e atât de fascinant exact din unor lucruri care par simple, dar în realitate sunt extrem de complicate, deci fiecare nuanță contează. Și nu-l copiez pe dl. Lascoschi când spun asta :) E opinie proprie.
Ca declarația se numește de renunțare sau de neacceptare, nu are nicio relevanță majoră, atat timp cât efectele si voința persoanei sunt aceleași

asa e , nu are, astea sunt la fel, dar nici una nu ii foloseste daca e data dupa termen.
mie mi se pare ca e diferenta intre accept/ nu accept/ renunt si nu am acceptat, nu am facut acte prin care sa accept.
Declaraţia de renunţare expresă dată după 4 ani de la data decesului defunctului nici nu e necesară în condiţiile în care succesibilul nu a acceptat succesiunea în termenul prevăzut.

Cred ca userii își doresc să obțină niste informatii care să ii ajute și să înțeleagă pe deplin și cât mai simplu efectele actelor juridice pe care le semnează.


si eu cred la fel.
Ultima modificare: Duminică, 8 Noiembrie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Renuntarea sau neacceptarea mostenirii eu tot nu inteleg ceva ... MC-V MC-V Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar sau proces la judecatorie? stallone84 stallone84 Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte ... (vezi toată discuția)
RenunȚare moȘtenire soția s-a ”trezit” cu o moștenire ... km km RENUNȚARE MOȘTENIRE Soția s-a ”trezit” cu o moștenire (casă bătrânească și terenuri, multe fără valoare prin niște ”bolovănișuri”) de pe ... (vezi toată discuția)