avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot renunta la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot renunta la mostenire?

Cum pot renunta la mostenire?

Tatal meu a murit acum 4 ani. Eram instrainati, el divortand de mama cand eram copil si recasatorindu-se. Are doi copii inca minori din a doua casatorie.

El nu a last testament, iar sotia lui m-a contactat anul trecut sa imi zica ca trebuie sa facem succesiunea. Eu am amant-o fiindca era o perioada ocupata pentru mine.

As vrea sa renunt la mostenire, dar as vrea si sa vrea sa evit sa ii cunosc sotia si copiii fata in fata la succesiune. Mi s-ar parea ciudat...

Am facut cateva cercetari pe net, si as vrea sa imi confirmati daca am inteles bine.

Renuntarea se poate face la orice notar public. Nu trebuie sa ne prezentam toti la notar pentru renuntarea mea la mostenire, nu? Asta se face doar la impartirea mostenirii.

Acetele necesare pentru mine sunt: certificat de nastere, buletin, si cetificat original de deces al tatalui. La certificat e o problema. Eu nu ma pot deplasa in localitatea de resedinta a tatalui sa imi elibereze un certificat.

Poate cere sotia tatalui o dublura a certificatului si sa mi-o trimita? Sau mi-ar putea trimite originalul ei si sa-l trimit inapoi dupa ce fac renuntarea la mostenire?

Cat dureaza procedure de renuntare la notar? Sunt adult dar nu a trebuit sa merg niciodata pana cum la un notar.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2020
mihai9620, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai9620 , utilizator 21:13, 18 Noiembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mihai9620 a scris:

multumesc tututor pentru raspunsuri dar inca sunt confuz. de ce ma cheama pe mine femeia aia la notar daca succesiunea se face in termen de 1 an si au trecut 4?


Succesiunea „se face” oricând. Mai exact, nu există un termen pentru a dezbate o moștenire. Există moșteniri nedezbătute de zeci de ani.

A dezbate înseamnă a discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc. cu una sau mai multe persoane.

Moștenire înseamnă transmiterea patrimoniului unei persoane decedate către una sau mai multe persoane în ființă.
De când se transmite? Din clipa morții. Nu există niciun moment în care patrimoniul succesoral este fără stăpân.
Către cine se transmite, mai exact? Ei, aici este întrebarea...

În cadrul dezbaterii unei succesiuni (care poate avea loc la notar sau în instanță) unul/unii dintre moștenitori ar putea să conteste calitatea altuia/altora. Sau poate nu...

Declarația de acceptare a moștenirii este un fel de „piron de siguranță” pentru cazul în care cineva mi-ar contesta calitatea de moștenitor/de acceptant al succesiunii. (ajută la: „iaca dovada, clară, limpede și expresă - este scrisă aci”).
Ce „face”, mai exact declarația asta? Exteriorizează VOINȚA unei persoane de a-și însuși calitatea de moștenitor.

Dar asta nu înseamnă că nu s-ar putea și fără ea. Căci (aproape) ORICE devine posibil câtă vreme există ÎNȚELEGERE. (bașca faptul că acceptarea unei succesiuni s-ar putea dovedi și fără „stampilă pe timbru”, dar asta e altă discuție).

Eu nu aș ocoli o discuție cu „femeia aia”. În fond, ea v-a contactat să ... (iar dvs. ați amânat-o, fiindcă ...).
Ar fi interesant să aflați ce are de spus. Dacă încercați să ghiciți la ce se gândește, sunt ceva șanse s-o nimeriți, dar mult mai multe să fiți în eroare.

În altă ordine de idei, nu-i de mirare că sunteți confuz. Nici eu n-am priceput (din capul locului) ce vrea să spună @Emilika40.
Și cred că am ani peste „majoratul în profesie”, cam tot atâția ani câți aveți dvs. @mihai9620 peste majoratul-majorat. (ne-ați spus că sunteți adult, dar ceva îmi spune că nu prea de demult).

Dna. @Emilika40, sunteți departe de sensul art. 1111 C. civ. Pentru a pătrunde sensul art. 1111 C. civ. este necesară o interpretare istorico-teleologică. (Și e inutil să mă apuc să povestesc aici ce vrea el să spună, fiindcă oricum nu se aplică în speță).
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Îmi pare rău că am provocat confuzie.
multumesc, inteleg acum

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea sau neacceptarea mostenirii eu tot nu inteleg ceva ... MC-V MC-V Renuntarea sau neacceptarea mostenirii Eu tot nu inteleg ceva legat de aceasta problema: daca mostenitorii unui defunct renunta la mostenire in termenul ... (vezi toată discuția)
Succesiune la notar sau proces la judecatorie? stallone84 stallone84 Bună ziua. Problema mea constă în felul următor: tatăl meu are o soră şi ambii părinţi decedaţi. Tatăl meu a decis că nu are nevoie de vreo parte ... (vezi toată discuția)
RenunȚare moȘtenire soția s-a ”trezit” cu o moștenire ... km km RENUNȚARE MOȘTENIRE Soția s-a ”trezit” cu o moștenire (casă bătrânească și terenuri, multe fără valoare prin niște ”bolovănișuri”) de pe ... (vezi toată discuția)