Stiu ca exista probleme in toata Europa.
Toti au mers pe sistemul occidental, la fel ca Romania.
Ungaria avea probleme deosebit de grave si acum cateva zile.
Cehia si Slovacia s-a trezit foarte tarziu.
Trebuie actionat la momentul potrivit si nu mai tarziu.
In cazul Covid-19, 2-3 zile pot face diferenta in mod substantial.
Trebuie sa fi in permanenta in stare de alerta dar nu asa cum este starea de alerta la noi, ceva de-a dreptul lesinat si fara sanse de reusita.
Nu am treaba cu AUR si nici nu ma intereseaza.
Eu si AUR avem idei incompatibile pe partea Covid-19.
Si cu USR sunt incompatibil.
Eu sunt interesat de o strategie de lupta dinamica si nu de una statica.
O aparare strategica statica s-a impus la inceput dar ei nu au facut asa ceva.
Au crezut fara temei ca vor controla virusul daca va intra.
De aceea toti aveau incredere in autoritati in februarie 2020.
A fost insa o mare teapa asa cum eu ma asteptam.
Din 30 de oameni cu care am vorbit doar doi sunt de parere ca se impune purtarea mastilor asa aiurea si ca masurile Arafat sunt bune in intregul lor.Ca stie el ca este medic...
Mastile trebuie purtate cu cap pe strada.
Daca este aglomeratie este necesar dar daca nu este mai nimeni pe strada devine o povara.
O testare tintita este singura varianta in momentul de fata.
Trebuie sa ii opresti sa circule pe cei infectati si nu pe toata lumea.
Trebuie identificati cei care pot transmite virusul si sunt asimptomatici.
Politica guvernamentala insa nu este de acord cu acest lucru intrucat i-ar strica socotelile lor cu gradul de incidenta.
Oricum, realitatea este cu totul alta decat ceea ce calculeaza ei si din acest motiv nu au cum sa controleze ceva.Aceasta este marea problema.
Nu poti opri transmisia virusului decat daca ii opresti pe cei care il transmit.
Guvernul insa trebuie sa ajute si el deoarece asta face un guvern...
Am spus ca se poate imparti la trei costul testului rapid,10 lei omul, 10 lei firma, 10 lei statul.
Asta, daca vrem sa facem ceva in mod activ si sa nu fim stationari in acest moment cand virusul continua sa ne copleseasca.
Statul oricum va primi bani inapoi insutit prin impozite si dau 10 lei dar iau mult mai mult inapoi.
Cum stam acum statul nu ia nimic, lumea este foarte nervoasa, HORECA este aproape in faliment si riscam sa avem si un protest de 100 000 de oameni sambata in Bucuresti.
Asta avem acum.
O testare tintita precis pe un segment, pe oameni care circula foarte mult ar ajuta foarte mult pentru ca ar estompa transmiterea virusului cu asemenea rapiditate.Exact asta vrea guvernul si eu la fel, reducerea numarului de infectari.
Ceea ce zic eu ar duce la o reducere a numarului de infectari in 10 zile doar ca timp de 10 zile s-ar depista un numar foarte mare de infectari care nu s-ar fi depistat altfel si ar fi ramas nestiute.
Reducerea programelor magazinelor duce la aglomeratie.
Am fost la un magazin si era atata lume incat nu aveam loc sa trec.Cand am trecut i-ar m-am blocat ca mai era lume.
Vrem aglomeratie in magazine sau ce vrem?
Pana si Rafila a inteles ca nu este deloc bine cu aglomeratia din magazine.
,,Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că măsura închiderii magazinelor de la ora 18.00 este una "stupidă", care ar duce la creşterea riscului răspândirii infecțiilor, pentru că se vor crea aglomerări de oameni."
[ link extern ]
Asa este, are dreptate de aceasta data.
Am inteles ca si membrii PSD deschid proces impotriva restrictiilor absurde si chiar ii inteleg.
Au anuntat la TV.
V-am aratat ieri situatia din Finlanda si atitudinea corecta a primului-ministru de acolo.
Iata si linkul cu procesul din Belgia unde s-au anulat toate restrictiile.
I-au si inebunit pe belgieni cu restrictiile si fara rezultat.
Modelul vestic de aparare impotriva noului coronavirus.Peste tot a esuat si este normal sa fi esuat peste tot.
Romania insa se tine si ea scai de acest model care duce la esec.La ce va ajuta?
[ link extern ] /
Eu m-as incumeta sa fac ceea ce zic tocmai pentru a salva vietile a cat mai multi oameni.
Ar fi cea mai inteligenta varianta o relaxare a restrictiilor cu testare tintita, o lupta strategica si dinamica cu noul coronavirus, bazata pe o alta strategie decat cea de acum.
Oamenii vor accepta testarea rapida intrucat ar scapa de restrictii care nu ajuta si ar intelege ca o persoana infectata nu trebuie sa stea langa persoane neinfectate.
Toti ar intelege asa ceva.
De asemenea, un testat pozitiv ar atentiona si ceilalti contacti care vor intelege la randul lor ca nu trebui sa ii infecteze pe altii.
Cele mai multe infectari au loc intre tinerii care nu stiu ca sunt infectati si stau fara masca unii langa altii in spatii inchise.