avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firma radiata -art.5(3) din L314/2001 - cu proprietati ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firma radiata -art.5(3) din L314/2001 - cu proprietati imobile

Buna seara,

Am avut o firma la care am fost asociat, in 2002 firma a fost radiata (art.5(3) din L314/2001 ) -dar prin anul 1998 am cumparat un teren, terenul a fost cumparat pe firma.
Acum as vrea sa stiu ce proceduri trebuiesc urmate pentru a putea trece tereneul de pe firma (radiata) pe persoana fizica. In firma mai a mai fost un asociat. Impozitul nu a mai fost platit din 2000, din moment ce firma a fost radiata perioada din 2002 pana in 2009 voi plati impozit de persoana fizica sau juridica?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
dariux, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaiionescu56 , utilizator 15:23, 13 Decembrie 2012
dariux a scris:
perioada limita de a trece terenul este de 10 ani de la radierea societati, am inteles corect? adica pana in anul 2012 pot sa obtin trecerea lui pe numele meu, dupa 2012 (10 ani de la radierea firmei) terenul intra in posesia statului

Nu inteleg de unde acesti zece ani. Dreptul de proprietate s-a transmis la asociati la momentul dizolvarii, indiferent de inregistrarea acestui lucru undeva. Dreptul de proprietate este perpetuu si nu se stinge prin neuz (cam asa se traduce faptul ca nu vi l-ati insusit). Nu inteleg de unde au iesit cei 10 ani... Exista uzucapiune de scurta durata (minim 10 ani), dar pentru asta se cer anumite conditii, intre care justul titlu si posesia de catre o alta persoana... Nu vad sa existe asa ceva din ce ati spus. Poate exista alte detalii pe care nu le-ati dat aici, dar ca principiu nu exista un termen dupa care proprietatea sa se transfere statului.

PS: N-am sa inteleg niciodata ce ati vrut sa spuneti (mai bine spus ce v-a ametit cineva) cu dizolvarea in comercial si acum in civil... Dizolvarea unei societati a tinut si tine de dreptul comercial.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator
Andreea Lisievici a scris:

dariux a scris:
perioada limita de a trece terenul este de 10 ani de la radierea societati, am inteles corect? adica pana in anul 2012 pot sa obtin trecerea lui pe numele meu, dupa 2012 (10 ani de la radierea firmei) terenul intra in posesia statului

Nu inteleg de unde acesti zece ani. Dreptul de proprietate s-a transmis la asociati la momentul dizolvarii, indiferent de inregistrarea acestui lucru undeva. Dreptul de proprietate este perpetuu si nu se stinge prin neuz (cam asa se traduce faptul ca nu vi l-ati insusit). Nu inteleg de unde au iesit cei 10 ani... Exista uzucapiune de scurta durata (minim 10 ani), dar pentru asta se cer anumite conditii, intre care justul titlu si posesia de catre o alta persoana... Nu vad sa existe asa ceva din ce ati spus. Poate exista alte detalii pe care nu le-ati dat aici, dar ca principiu nu exista un termen dupa care proprietatea sa se transfere statului.

PS: N-am sa inteleg niciodata ce ati vrut sa spuneti (mai bine spus ce v-a ametit cineva) cu dizolvarea in comercial si acum in civil... Dizolvarea unei societati a tinut si tine de dreptul comercial.

Citisem la ONRC Aplicarea dispozitiilor art. 237 alin. (8) - (9) din Legea nr. 31 / 1990, respectiv:

10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului in conditiile alin. (8) si (9) revin actionarilor. Acest drept se prescrie in termen de 6 luni de la comunicarea incheierii de radiere.
Acest drept se prescrie in 6 luni. Avocatul mi-a spus ca in dreptul comercial sa putea rezolva in instanta in cele 6 luni, daca nu am actionat in cele 6 luni, intra in aplicare dreptul civil comun in care am la dispozitie 10 sa-mi trec proprietatea pe pf.
* Locuiesc pe acest teren de la cumpararea lui, am facut casa (fara autorizatie de constructie) ..si aici imi este domiciliul (dar nu si pe buletin).
Sunt curioasa de unde a scos cei 10 ani. Oricum, asta deja e alta discutie.
Andreea Lisievici a scris:

Sunt curioasa de unde a scos cei 10 ani. Oricum, asta deja e alta discutie.

La un moment dat l-am intrebat pe domnul avocat ce inseamna acele 6 luni din lege, si mi-a spus ca era termenul in care as fi putut transfere bunul din pj in pf (conforum codului comercial).
Dupa care am intrebat: "ok, au trecut cele 6 luni,si au mai trecut inca 8 ani de atunci si nu am transferat terenul pe pf, pot oricand sa-l transfer? si dansul a spus ca da..ai am mai intrebat daca nu vreau sa-l transfer si il las tot pe numele firmei radiate, ce se intampla? nu trece in patrimoniul statului? si mi-a raspuns ca trece numai daca nu rezolv aceasta problema in termen de 10 ani de la data radieri societati...Adica sa fac demersurile pana in acei 10 ani.. cam asa a fost discutia. Eu am 70% din teren iar asociatul meu 30% (a murit intre timp si partea lui va fi mostenita de baiatul sau si sotie).
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
dariux, utilizator
Oricum sunteti in acel termen de 10 ani, dar zau daca imi pot da seama la ce s-o fi gandit. Ideea este ca transferul de proprietate a operat deja, acum 8 ani, prin faptul dizolvarii si radierii societatii. E exact ca la succesiunea persoanelor fizice: devin proprietari asupra masei succesorale prin simpla acceptare a succesiunii (care nu are echivalent la societati), indiferent ca dezbat succesiunea sau nu. Ceea ce veti face acum este doar sa formalizati acest transfer. Cum dreptul de proprietate este perpetuu si nimeni nu poate invoca uzucapiunea de 10 ani, nu vad de unde termenul acela. In fine, nu are relevanta pentru dumneavoastra:)

Alte discuții în legătură

Art. 7 lg. 314/2001 - dizolvare sa ncsmihaela ncsmihaela Astept un sfat de la cei care s-au mai lovit de o astfel de problema. Apartament dobandit prin contract de vanzare-cumparare de SA, inainte de aparitia ... (vezi toată discuția)
Satutul imobilului dupa radierea de catre rc a srl cu asociat unic in 2002 pe l 341 cascatu cascatu RC a radiat societatile care nu au completat capitalul social in intervalul cerut de lege. tinand cont ca e vorba de srl cu asociat unic la acea data nu se ... (vezi toată discuția)
Bunuri societate radiata miruna.c miruna.c Societatea apare radiata : art.5(3) din L314/2001 (nemajorare capital din martie 2002. Ce se intampla cu bunurile societatii? Se considera bunuri ... (vezi toată discuția)