avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacerea contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacerea contractului de munca

Patronul mi-a restrictionat accesul la birou(locul de munca), printr-o comunicare, in care imi cerea sa-mi dau demisia(nu am facut -o), si spunea ca doreste incetarea raporturilor de munca dintre mine si firma.
Nu mi-a dat sa semnez nici o hartie, dar mi-a spus ca sunt in preaviz si ca pot sa stau acasa.
Azi am introdus o contestatie, pentru a contesta legal modul abuziv in care am fost dat afara.
Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie sa ii comunic eu patronului ca l-am actionat in judecata sau va afla cand ii comunica instanta?
2. Ce pretentii poate emite patronul firmei fata de mine(ca si activitate in cadrul firmei) avand in vedere ca anterior mi-a restrictionat accesul la locul de munca?
Cel mai recent răspuns: w0lfshad3 , utilizator 13:00, 10 Ianuarie 2010
Raspunsuri: 1. nu aveti de comunicat nimic. 2. nici o pretentie.

Parerea mea: comunicarea aceea nu este decizie de concediere, deci (inca) nu aveati ce contesta in instanta. Dar, daca ati facut totusi o contestatie, asat e, mai vedeti ce se intampla in proces.
Dar, tehnic, dvs. sunteti inca angajata firmei respective...

Pentru refuzul (scris, culmea prostiei) de a va permite accesul la locul de munca, faceti plangere la ITM, intrucat au fost incalcate prevederile contractului individual de munca.
Patronul respectiv a venit cu 30 minute inainte de terminarea programului de lucru cu, Comunicarea de care aminteam anterior, fara a proceda la avertismente verbale, averismente scrise, penalizari asupra salariului, referate, etc.
Totodata mi-a cerut printr-un Proces Verbal sa predau cheile de la intrare, codul de acces si cheile masinii de serviciu, considerand prin aceasta ca relatiile de munca dintre mine si firma lui s-au incheiat.
In afara de acea Comunicare nu am primit nimic(daca va referiti la o Decizie de incetere a raporturilor de munca).
In Comunicare, patronul, in calitate de administrator spune ca "hotaraste incetarea colaborarii noastre incepand cu data...." si "va rugam sa returnati cheile biroului la secretariat si sa va depuneti demisia incepand cu data de .....".
Mai este un Proces Verbal de care aminteam intr-un mesaj anterior.
moonshadow a scris:

... considerand prin aceasta ca relatiile de munca dintre mine si firma lui s-au incheiat.


Pana una alta, contractul individual de munca nu poate inceta pe baza considerentelor patronului. Este nevoie de o decizie scrisa si inregistrata la ITM pentru desfacerea contractului, nu de vorbe, procese verbale sau adrese.
Aceasta decizie, intocmita mai bine sau mai prost, trebuie sa vi se comunice dvs., si pe aceasta o puteti contesta (aparent cu succes) in instanta.
Numai in baza unei astfel de decizii se fac inregistari in cartea de munca, se elibereaza adeverinte etc.
In cazul contestarii acelei adrese pe care ati primit-o, intai va trebui sa convingeti judecatorii ca aceea e o decizie de concediere (ceea ce este posibil sa nu se intample), si apoi se pune problema de cat de legala este fitzuica primita de dvs.
=D> dupa ce v-a dat afara (e prerogativul legal al angajatorului), sunteti tehnic in perioada de suspendare (motiv?). Oricum asta trebuie sa dureze cam 30 de zile. Daca primiti comunicare de concediere, aveti 30 de zile s-o contestati in instanta. Dupa ce trec cele 30 de zile de suspendare puteti contesta oricum in instanta cu obligatia de a face, adica de a prezenta o comuniare de concediere, sau dovezile ca nu ati fost lasat la servici. Dvs adunati toate dovezile posibile, cu toate ca se spune ca angajatorul trebuie sa vine cu dovezile nu strica sa constituiti un dosar pe care sa-l depuneti cu chemarea in judecata. Intre timp reclamati aceasta si la ITM. Puteti cere daune morale pentru viciile efectuate de angajator.
Ultima modificare: Joi, 7 Ianuarie 2010
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Dat afara de la locul de munca si pus sa scriu si sa semnez demisia! sor3L_21 sor3L_21 Buna seara!Am o intrebare juridica.Am fost dat afara de la locul de munca fara nici un avertisment verbal sau scris si pus sa-mi scriu si sa semnez ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva andynho andynho Buna ziua. Sunt angajat la firma X 2 luni ca si agent comercial la un magazin online intr-o munca de birou unde patronul firmei mai are si alte firme ( o ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim-codul muncii costinioan costinioan In data de 30 nov 2009a fost emisa pe numele meu o decizie de suspendare a CIM cu art.52(1) lit a, iar in 05.12 2009 s-a emis un act aditional la CIM prin care ... (vezi toată discuția)