avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... În timpul căsătoriei am achitat pentru o diplomă ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

În timpul căsătoriei am achitat pentru o diplomă de implantologie ...

În timpul căsătoriei am achitat pentru o diplomă de implantologie suma de 3000 euro.Acum la partaj conform art.340 Cod civil diplomă reprezintă bun propriu, deci nu se include în masă partajabila.
Ok, ..dar eu am solicitat partajul la suma cheltuită nu la bunul propriu obținut după.
De ce nu s-a inclus această cheltuială în masă partajabila?
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 14:11, 6 Septembrie 2021


AV. GABRIELA GERBER a scris:

Categoric diploma reprezinta un bun propriu, categoric cheltuiala pentru obtinerea ei nu reprezinta o cheltuiala obisnuita a casatoriei si ar putea intra in pasivul masei partajabile.

Inteleg ca aveti deja o incheiere de admitere in principiu pronunataa? Nu ati primit motivarea ei ?

Am hotărârea dar încă nu e redactate motivarea.


cris0811 a scris:

Cum sa faceti partajul la ceva ce nu exista? Nu se poate ce doriti dvs! A, daca ati fi facut de exemplu un credit care la momentul partajului era inca in derulare, da, se impartea datoria. Dar asa, ce vreti sa partajati?


Exista, înțeleg că nu poate fi inclusă în masă partajabila, dar cheltuială pentru obținerea acestei diplome nu ar trebui supusă partajului, eu rămân cu cheltuială, iar ea cu un bun propriu, vi se pare corect?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Pai pe acelasi principiu ar trebui sa ii cereti inapoi toate cadourile! Pe de alta parte poate doamna era vesnic la dieta in timp ce dvs mancati mult, poate ea nu fuma in timp ce dvs da. Eu raman la parerea ca decizia este corecta. Dvs, dupa ce vedeti motivafea instantei, atacati sau nu.
Diplomele, licentele, drepturile de autor reprezinta proprietate intelectuala nominala, deci apartin celor ce le-au dobandit. In cazul de fata cheltuiala pentru obtinerea acestui activ, atribuit doar uneia dintre parti, a fost sustinuta de cei doi soti. Prin urmare amandoi ar trebuie sa beneficieze de fructele acestei diplome. In cazul de fata beneficiaza doar o parte, deci partea singulara care beneficiaza trebuie sa despagubeasca cealalta parte care a contribuit la cheltuieli.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2021
CST1976, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu mi se pare normal ca o diplomă să fie considerată activ al căsătoriei doar pentru că poate genera un câștig în bani. Pe acest considerent, toți soții care au urmat cursuri de calificare plătite sau școli/facultăți cu taxă ar putea fi obligați la plata a jumătate din costurile aferente în caz de divorț.

Alte discuții în legătură

Contract de donatie atacat la partaj lucianghio lucianghio In procesul de partaj in urma divortului ,este atacat un contract de donatie ,in care donatorul este mama sotului iar donatarul este DOAR fiul (sotul) iar ... (vezi toată discuția)
partaj un portofoliu detinut la bursa si valorificat in timpul casatoriei intra la masa de partaj? o mostenire primita in timpul casatoriei, vanduta pana la data ... (vezi toată discuția)
Divort marianca marianca buna seara.am nevoie de sfatul d-voastra.sunt casatorita de 10 ani,am 2 copii de 9 si 5 ani.din cauza neintelegerilor cu sotul meu ma gandesc serios la ... (vezi toată discuția)