avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ...

Salutare
Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați?

In Constituția României scrie:

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, A SĂNĂTĂȚII ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie APLICATĂ ÎN MOD NEDISCRIMINATORIU şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

De aici concluzionăm că se pot da legi restrictive pentru a proteja sănătatea publică iar acestea trebuie aplicate nediscriminatoriu.

Însă legea 324/2006 definește discriminarea:
„Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice."

De aici concluzionăm că restricțiile pot fi aplicate persoanelor care AU o boală contagioasă exceptând HIV așadar carantinarea este legală.

Cei care NU AU COVID-19
așadar fac obiectul legii.

Discriminarea bazată pe vaccinare intră sub incidența prezentei legi la categoria "și altele"
( orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice)
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Știu pe unii care chiar stau în spatele gratiilor, tot timpul, că nu respectă niște reguli de comportament uman și, pentru moment, sunt izolați. Or fi și ei discriminați?
Pentru știința ta, CEDO a anunțat că nu mai judecă cauze legate de "nerespectarea drepturilor omului" legate de vaccinare. Nu or fi știiind nici ei legea, sau e vorba de "dictatura UE"?
Cine nu vrea să se vaccineze, are opțiunea de a se retrage la o stână, și nu o să-l mai deranjeze nimenea.

filip01 a scris:

ba este o incalcare a drepturilor omului mare cat casa! adica sa stea in cusca de la ora 20 pe cand si animalele nu mai sunt tinute in lant si sunt lasate sa bantuie!
inteleg sa nu fie in grupuri mai mari de 2, rasfirati la 2-3m etc, dar la cusca este revoltator. cu restaurantele si alte locuri inchise este altceva, dar mersul pe jos este un dat divin - asa a facut Dzeu (sau cine vreti) lumea.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema este ca se consuma și bani pentru ei.
Chiar dacă plătesc asigurări de sănătate nu este deloc in regula sa supraaglomereze spitalele.
Daca un vaccinat poate trai 3 zile și vine unul nevaccinat care are nevoie la ATI va trebui lăsat sa moara cel vaccinat cu comorbidități.
Insa, la oameni nu le pasa de oameni.

Daca lor nu le pasa de alții ca ii ucid asa de ce sa ne pese și noua de ei.
Sa aleagă singuri sub semnatura ca accepta sa rămână fără aer și dacă au zile vor supraviețui dacă nu, nu.Ei aleg singuri.

Nevaccinații ii mai afectează și pe toți ceilalți care au nevoie de spital,fie vaccinați,fie nevaccinati ca au făcut toate spitalele Covid din cauza lor.
Tot haosul actual este generat de ei.
Nici nu se păzesc și asta este de asemenea ceva extrem de enervant.
Eu am cheltuit salariile.lor pe un an numai pe proteție sa nu mai infectez și sa am ceea ce doar statele avansate folosesc la nivel de vârf și îmi provoacă și mie paguba patrimoniala personala în mod direct.

Și tot ei se plâng ca sunt discriminați când de fapt sunt discriminați vaccinații.
Este foarte supărător asa ceva.
De ceva timp merg în spatii închise printre oameni care nu poarta masca de protectie.Eu sunt singurul care port masca de protectie foarte puternica.Daca nu purtam o astfel de masca trebuie sa ii oblig pe.toti sa poarte masca când as intra acolo și sa obligi 50 de persoane este mult mai.dificil.decat pare.
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
F. corect si la ...subiect.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa privim obiectiv.

Magazinele inchid la ora 22 si pentru vaccinati.
Nu este o restrangere de drepturi si pentru acestia?
Sunt ei discriminati?
De ce se inchid la ora 22?
Pentru ca cei nevaccinati risca sa ajunga la ATI si trebuie restransa libertatea de circulatie deoarece cei nevaccinati vor iesi si ei la magazin dupa ora 22 sa isi cumpere ceva daca ar fi deschise magazinele.
Statul nu mai are loc la ATI.
De ce nu mai are loc la ATI?
Pentru ca exista risc foarte ridicat ca cei nevaccinati sa ajunga la ATI.
Deci, vaccinatii ajung la restrangeri de drepturi pentru ca statul este obligat sa ii apere pe nevaccinati.
Ce poate face o persoana vaccinata daca este peste tot inchis?
Ce beneficii are?
Eu nu prea vad...

Inteleg ca sunt oameni care se tem foarte tare de vaccin.Se tem mai tare decat de virus si il considera mai periculos dar acestia nu sunt multi.
Sunt multi care pur si simplu nu vor ei sa se vaccineze.
Nu ca ar avea vreo teama, dar, nu vor pur si simplu.

Ar trebui facut in asa fel incat sa se creeze ceva echitabil prin lege.
Daca unii se tem de vaccin mai tare decat de virus nu ai ce le face.
Mai sunt cei pe parte religioasa, desi, nu exista nicio problema.
Sa zicem ca si ei au o temere anume si ar fi justificat pe plan subiectiv desi nu este asa.

Problema este aceea ca unii care nu vor pur si simplu sa se vaccineze ocupa locuri la ATI si ii ucid pe altii care poate ca ar mai trai multi ani ori poate numai cateva zile.Sa ucizi o persoana prin ricoseu cu cateva zile mai inainte este nelegal, neconstiutional.Este o eutanasiere care este interzisa de lege.

Nu sunt de acord ca medicii sa decida pentru ca in Romania exista coruptie.
Este necesar ca legea sa decida.
Pot veni unii cu o sacosa de bani sa dea la medic ca sa aleaga cine traieste si cine moare.Ma refer la nevaccinati, evident.Isi cumpara viata in timp ce altii mor nevinovati in locul lor doar pentru ca acestia cu sacosa de bani nu au inteles ca virusul este letal in anumite situatii care sunt imprevizibile.
Altii cu sacose de bani, de diferite etnii, poate ca au inteles, dar, nu le pasa ca ei sunt smecheri pentru ca au bani.
Viata nu se cumpara cu bani.Asta trebuie inteles.Viata se pastreaza prin respectul fata de viata altora care au si ei la randul lor dreptul suprem la viata.

Trebuie facut prin lege in asa fel incat cei ce isi asuma propria moarte sa o obtina ca sa nu fie altii afectati de ei pe diferite criterii, de varsta, financiare, etc.
Multi nu vor muri si se vor lauda ulterior ca au fost curajosi.
Este insa o ruleta, un fel de ruleta ruseasca dar cu sanse mai mari de supravituire pentru destul de multi.Dar, sunt prea multi dintre acestia care au nevoie de ATI din cei care risca si aceasta este problema fundamentala.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Nu va mai fi problema de viata si de moarte in momentul in care devine disponibil un tratament rapid si eficient, cum promite in acest moment de exemplu noul medicament molnupiravir sau poate altul care va aparea intre timp.
Deci ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
avo7, utilizator