avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ...

Salutare
Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați?

In Constituția României scrie:

Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, A SĂNĂTĂȚII ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie APLICATĂ ÎN MOD NEDISCRIMINATORIU şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

De aici concluzionăm că se pot da legi restrictive pentru a proteja sănătatea publică iar acestea trebuie aplicate nediscriminatoriu.

Însă legea 324/2006 definește discriminarea:
„Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice."

De aici concluzionăm că restricțiile pot fi aplicate persoanelor care AU o boală contagioasă exceptând HIV așadar carantinarea este legală.

Cei care NU AU COVID-19
așadar fac obiectul legii.

Discriminarea bazată pe vaccinare intră sub incidența prezentei legi la categoria "și altele"
( orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice)
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideti sa privim obiectiv.

Magazinele inchid la ora 22 si pentru vaccinati.
Nu este o restrangere de drepturi si pentru acestia?
Sunt ei discriminati?
De ce se inchid la ora 22?
Pentru ca cei nevaccinati risca sa ajunga la ATI si trebuie restransa libertatea de circulatie deoarece cei nevaccinati vor iesi si ei la magazin dupa ora 22 sa isi cumpere ceva daca ar fi deschise magazinele.
Statul nu mai are loc la ATI.
De ce nu mai are loc la ATI?
Pentru ca exista risc foarte ridicat ca cei nevaccinati sa ajunga la ATI.
Deci, vaccinatii ajung la restrangeri de drepturi pentru ca statul este obligat sa ii apere pe nevaccinati.
Ce poate face o persoana vaccinata daca este peste tot inchis?
Ce beneficii are?
Eu nu prea vad...

Inteleg ca sunt oameni care se tem foarte tare de vaccin.Se tem mai tare decat de virus si il considera mai periculos dar acestia nu sunt multi.
Sunt multi care pur si simplu nu vor ei sa se vaccineze.
Nu ca ar avea vreo teama, dar, nu vor pur si simplu.

Ar trebui facut in asa fel incat sa se creeze ceva echitabil prin lege.
Daca unii se tem de vaccin mai tare decat de virus nu ai ce le face.
Mai sunt cei pe parte religioasa, desi, nu exista nicio problema.
Sa zicem ca si ei au o temere anume si ar fi justificat pe plan subiectiv desi nu este asa.

Problema este aceea ca unii care nu vor pur si simplu sa se vaccineze ocupa locuri la ATI si ii ucid pe altii care poate ca ar mai trai multi ani ori poate numai cateva zile.Sa ucizi o persoana prin ricoseu cu cateva zile mai inainte este nelegal, neconstiutional.Este o eutanasiere care este interzisa de lege.

Nu sunt de acord ca medicii sa decida pentru ca in Romania exista coruptie.
Este necesar ca legea sa decida.
Pot veni unii cu o sacosa de bani sa dea la medic ca sa aleaga cine traieste si cine moare.Ma refer la nevaccinati, evident.Isi cumpara viata in timp ce altii mor nevinovati in locul lor doar pentru ca acestia cu sacosa de bani nu au inteles ca virusul este letal in anumite situatii care sunt imprevizibile.
Altii cu sacose de bani, de diferite etnii, poate ca au inteles, dar, nu le pasa ca ei sunt smecheri pentru ca au bani.
Viata nu se cumpara cu bani.Asta trebuie inteles.Viata se pastreaza prin respectul fata de viata altora care au si ei la randul lor dreptul suprem la viata.

Trebuie facut prin lege in asa fel incat cei ce isi asuma propria moarte sa o obtina ca sa nu fie altii afectati de ei pe diferite criterii, de varsta, financiare, etc.
Multi nu vor muri si se vor lauda ulterior ca au fost curajosi.
Este insa o ruleta, un fel de ruleta ruseasca dar cu sanse mai mari de supravituire pentru destul de multi.Dar, sunt prea multi dintre acestia care au nevoie de ATI din cei care risca si aceasta este problema fundamentala.
Ultima modificare: Luni, 11 Octombrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va mai fi problema de viata si de moarte in momentul in care devine disponibil un tratament rapid si eficient, cum promite in acest moment de exemplu noul medicament molnupiravir sau poate altul care va aparea intre timp.
Deci ?
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
avo7, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista o mare problemă.
Virusul face ravagii foarte rapid la cei infectati și nevaccinați.
Destul de mulți 2 zile ajung intr-un sac negru de plastic la morga.
Ca sa se dea tratament trebuie actionat imediat și aceasta ar însemna să se testeze la 4-5 zile ca să știe că au virusul si sa fie ținuți sub observație medicala.

Astazi a murit o fata de 14 ani și vreo 5 persoane sub 30 de ani fără comorbiditati .
Cred ca au murit pe puțin 100 de.tineri fără comorbiditati.
Virusul le ataca plămânii atat de rapid încât ii decimeaza.
Cei nevaccinati care scapa cu viata e posibil.sa devina persoane cu comorbiditati și sa decedeze la.a.doua infectare.
Eu asa cred și pana azi nu am greșit deloc in materie de COVID-19.
Însă, pana va veți.convinge ca am eu dreptate vor mai muri mulți daca nu se rezolva rapid cu vaccinarea.
Cei care scapa se vor reinfecta peste vreo 10-12 luni dacă nu se vor feri serios și atunci având plămânii deja afectați peste 60% soarta nu va fi blândă cu ei.
Dar, ei își aleg calea dacă se iau după tot.felul.de.oameni din AUR care propaga moartea în masa fără sa își dea seama.Nu par sa aibă aptitudinea de a înțelege realitatea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De la o chestiune de principiu, ati dat-o repede pe politica, ceea ce e total nepotrivit aici. Pana la urma nu stie nimeni, nici cei care l-au produs macar, cat de grozav se va dovedi vaccinul pe termen lung. Pe termen scurt da, pare ca rezolva - desi temporar, si din cat se vede pe termen mult mai scurt decat s-a crezut initial - problema din ATI. Speram cu totii ca nu vor mai fi atatea cazuri, dar dupa o vara cu zero restrictii, o toamna cu scoli unde copii stau nas in nas fara masca (daaa, in pauze, inainte si dupa ore, pe drumul spre scoala, asta se intampla, sper ca nu traieste nimeni cu iluzia ca este altfel), nu stiu la ce v-ati fi asteptat.

Este dezirabil ca lumea sa se vaccineze, dar nu trebuie nici sa ajungem sa ne uitam chioras unii la altii pt ca nu avem de castigat - sa nu uitam ca regula "dezbina si stapaneste" ramane din pacate la fel de valabila si ca cineva, undeva trage totusi foloase prin promovarea unor astfel de atitudini.

Pana una alta, vaccinarea nu rezolva o situatie de criza (ca cea actuala), poate sa o imbunatateasca peste vreo 2 luni, da, dar criza din acest moment nu se mai rezolva cu vaccin.

Foarte rar se aud voci care sa-i sfatuiasca pe oameni sa sune la medic de la primele simptome, sa poata primi tratament la timp. Nenorocirile se intampla acum pt ca majoritatea se trateaza acasa si stau pana in ultimul moment, cand nici tratamentele disponibile nu mai au efect.




Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2021
avo7, utilizator
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am dat-o eu în politica dar sa încerci sa câștigi voturi călcând pe cadavre la propriu îmi pare o politica de anii 1938-1989, perioada în care mureau oameni zilnic fără sa pese la.oamenii politici.
Este foarte ușor sa câștigi voturi asa.
Sunt foarte multe persoane needucați care sunt incantate sa audă ca ei au dreptul la libertate desi stam toți închiși din cauza lor.Probabil ca asa se simt unii importanți, tipa LIBERTATE, dar, de.fapt stam toți captivi pe buna dreptate la legile statului care sunt forțate de cei ca ei.

Pentru moment nu exista alta cale decat vaccinarea obligatorie.
Oamenii nu inteleg altfel.
Vor libertate dar nu știu ce e aia, vor democrație dar nu au nici cea mai vaga idee ce înseamnă.
Tipa ca le sunt incalcate drepturile când de fapt îmi sunt mie incalcate drepturile și ajung sa fiu discriminat de persoane care nu au aptitudinea de a înțelege ce trebuie făcut intr-un stat democratic în caz de probleme.

Fără vaccinare se vor curata mulți.
Eu sunt foarte bine antrenat și ma pot.feri precum prof. STREINU CERCEL dar vor muri mulți tineri doar pentru ca nu înțeleg sa se vaccineze.
Daca ar fi sa fiu cinic as spune ca pe mine ma ajuta cu cât se infecteaza mai mulți în termen scurt pentru ca se va termina mai repede.cu problemele și pandemia deoarece vor muri atat de mulți încât nu vor rămâne decât cei vaccinați și cei foarte puternici dar nu doresc asa ceva.
Chiar am clienți cu care trebuie sa discut deoarece au bani sa ma plătească și nu as vrea sa ii pierd pentru ca vor muri aiurea din ingroranta pentru ca refuza vaccinarea.

Vaccinarea ajuta în scurt timp la cei care se vaccinează cu Johnson&Johnson sau la 3 săptămâni la Pfizer dacă nu și mai repede.

Nenorocirile se întâmplă și pentru ca oamenii nu mai au acces la.oxigen,nu mai au.loc in spitale și mai.existau și probleme cu medicamentele.

Trebuie ca oamenii sa înțeleagă ca, fără vaccinare au risc de.deces ridicat și ca virusul le va distruge plămânii deosebit de grav și dacă nu ii ucide din prima.ii va ucide, foarte probabil, la a doua infectare.
Deci, mai bine iei o mica înțepături scurta și nedureroasa decât sa simți ca nu ai oxigen.
Incercati sa stați cu capul sub apa si sa nu respirați sau sa respirați intr-o punga de plastic.
Sa.fie cineva lângă dvs. daca vreti sa aflați cum este sa nu ai aer și sa va puneți o punga de plastic pe cap ca să nu vă sufocați si sa va poată scoate punga daca exagerați cu curiozitatea.
Ultima modificare: Joi, 28 Octombrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre ... Exorcitus68 Exorcitus68 Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre fundamentale! In primul rand, se poate ca eu ca persoana fizica, fara a termina domeniul de ... (vezi toată discuția)
Legalitatea certificatului verde Dacul G Dacul G Articolul 110 din CONSTITUȚIE spune că Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru ... (vezi toată discuția)
Teste pe banii nostri? ! cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, ... VioCostea VioCostea Bună ziua! Cum ar trebui să procedăm, dacă ni se cer teste, angajatilor de la spital, antigen la 3 zile sau pcr, la 7 zile, dacă nu suntem vaccinați? Ne ... (vezi toată discuția)