avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog! ...

Buna ziua!
As avea o intrebare.. daca ma puteti ajuta va rog!

Am dat un avans pentru un imobil (14000 €), dar banca mi-a refuzat creditul, spunand ca acel bun “nu reprezinta confort pentru Banca Transilvania, raportat la conditiile interne.”

Doamna notar ne-a spus ca nu e cea mai clara formulare, insa vanzatorii ar putea fi de acord.
Ei totusi insista sa imi restituie 13000 de euro, deci sa retina 1000, motivand ca nu ii mai au, ca au platit agentul imobiliar.
E de recomandat sa asteptam implinirea termenului de incheiere al antecontractului, pentru a-i actiona in instanta? Exista posibilitatea de pierde acei 14000 de euro pe baza neclaritatii adresei de la banca?

Mentionez ca in antecontract este scris negru pe alb ca banii de avans vor fi restituiti in cazu in care eu fac dovada refuzului acordarii creditului.
Acest refuz e putin ambiguu si de aceea sunt (impreuna cu sotul) foarte nelinistiti.

Va multumim tare mult pentru timpul acordat!
In antecontract clauza suna asa: in situatia in care contractul de vanzare-cumparare nu se incheie intrucat promitentilor-cumparatori nu li se aproba creditul pana la data x din cauza actelor de proprietate, dovedind aceasta situatie cu adresa eliberata de banca, prezentul antecontract se desfiinteaza, de plin drept, fara nicio alta somatie si fara interventia instantei de judecata.."
Problema e ca banca a scris in adresa "bunul nu reprezinta confort".. iar alta adresa nu vor sa elibereze (au mai eliberat una, dar era foarte generala).
Noi ne gandim ca ar putea fi atacata aceasta adresa.. sau nu stiu. E o situatie tare neplacuta.

carmen2010 a scris:

Paguba nu se imparte dupa pareri, ci dupa clauze contractuale. Eu specificam in antecontract ca retin doar eventualele cheltuieli facute de mine cu antecontractul si restituirea banilor. Am platit comision, ca vanzator, la antecontract, doar cand asa a fost intelegerea. Trebuie sa primiti toata suma inapoi, notificati-l prin executor, costa doar 70-80 lei.


Clauza spune cumva ca banii se restituie, daca din cauza actelor de proprietate, creditul ne e refuzat. Banca a emis o adresa prin care ne transmite ca suntem eligibili pt. suma ce voiam sa o scoatem, dar "bunul nu reprezinta confort pentru banca". O alta adresa ni s-a trasmis ca nu primim..
Deci banca nu vrea sa motiveze in scris de ce refuza creditul. Vanzatorii ne acuza inclusiv ca avem "pile" la banca. Si spun ca ar fi trebuit sa mergem sa incercam si la alte banci. Noua ni se pare ca avem libertatea de a incerca la o singura banca (cea in care ne intra salariul).
Nu avem cum sa ne intelegem cu ei. Vor sa restituie suma, dar nu intreaga. :-(
Daca situatia ramane asa, pana la data de expirare a antecontractului, va trebui sa mergem in instanta?

Madalina Mihaela I. Moceanu a scris:

Bună ziua!
Daca aveți respectiva clauza in antecontract, vânzătorii trebuie sa vă restituie tot avansul dat; recomandarea mea este să luați acum ceea ce vor ei sa vă dea și, daca nu au momentan cei 1000 euro, să fixați un termen în care sa vi-i dea! Daca la termenul respectiv nu ii recuperați, atunci începeți demersurile PTR recuperarea celor 1000 euro! Oricum când va judecați PTR 1000 euro costurile sunt mult mai mici decât PTR toată suma!
Av. Mădălina Moceanu
Baroul Bucuresti

Pentru recuperarea sumei nerestituite, fie că este 14.000 euro, fie că este 1000 euro, trebuie să respectați termenul de prescripție de 3 ani!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Solicitati bancii sa va explice (in scris) de este ala "confort". Acorda credit doar daca ofiterul de credite se simte "confortabil", sau cum? Cum se poate simti o persoana juridica "confortabil"? Bancile se simt oricum "confortabil" tot timpul, ca au de ce, dar nu vad de ce au ales sa formuleze ca sunteti eligibil, dar le deranjati "confortul". Bancile, in general, cand au ocazia, au o atitudine obraznica fata de clienti - solicitati lamuriri, in scris, pana aduceti la disperare pe cineva de acolo, care iesind din "confort", va va raspunde.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2021
sadrian, utilizator
Daca va doriti acel apartament, incercati si la alta banca. Fiti flexibili.
Vanzatorul are clauza de partea lui. Daca are actele in regula, conform clauzei, problema nu mai e la el.

Alte discuții în legătură

Recuperare avans apartament Luciana222 Luciana222 Buna ziua, Am semnat un antecontract la un notar pt achizitie apartament in octombrie 2017. Avansul dat proprietarului a fost de 2000 eur, urmand ca restul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare-cumparare LauraPaler LauraPaler In urma cu un an de zile am semnat o promisiune de vanzare-cumparare, cu un domn care este administratorul unei societati comerciale. Dansul se oblica sa-mi ... (vezi toată discuția)
Antecontract prima casa biapop biapop Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu privire la formularea clauzelor unui antecontract de vanzare cumparare prin credit ,, Prima casa'': Peste doua zile ... (vezi toată discuția)