avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a murit, a ...

Mostenire

Buna dimineata,suntem patru fratii ,Mama a murit, a ramas Tata ,frati mei nu se grabesc sa faca succesiunea,as vrea sa stiu daca pot sa ma apuc eu.Tata abia mai vede si nu poate,dar eu nu am nici o cota parte din ea, deoarece casa e cu etaj apartamentul de jos fiind al parintilor si cel de sus al meu si cand sa facut a trebuit sa renunt la partea mea din cel de jos. Sfatuiti-ma cum ar fii mai bine,contract de vanzare cumparare.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: symo8na , utilizator 00:05, 18 Ianuarie 2022
Nicoleta Cristina Romascanu, eu nu ma gandesc decat la incheierea care trebuie depusa la instanta si tocmai asta am spus: ca oricare dintre mostenitori poate solicita de la notar o incheiere de verificare a evidențelor succesorale.
Nu trebuie sa te duci la notar, sa deschizi procedura succesorala (stiind ca oricum nu te intelegi cu rudele), notarul sa piarda timp si sa inregistreze o cauza succesorala degeaba, care oricum va fi suspendata.
Mai pe romaneste: nu deschizi procedura succesorala la notar, daca ajungi in instanta. Este o pierdere de timp pentru toata lumea.
Actiunea se poate promova la instanta indiferent daca mostenitorii s-au adresat sau nu notarului. Asta e si ideea incheierii> de a verifica acest lucru- daca s-a deschis procedura succesorala la notar (daca nu, e la fel de bine), iar daca s-a deschis, care a fost solutia notarului (finalizare/amanare/suspendare).
C-elian insista si indruma userii sa deschida procedura succesorala la notar, notarul sa o suspende si apoi sa se duca in instanta. Si zau daca inteleg noima !
Art.15 din Legea 36/1995: "În îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin, notarul public are competenţă generală, cu excepţiile prevăzute în situaţiile următoare:
f) procedura eliberării încheierii cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidenţă a procedurilor succesorale al Camerelor şi în registrele naţionale notariale ale Uniunii se îndeplineşte de notarul public competent, în condiţiile legii, să efectueze procedura succesorală;"

Pot sa fac aceasta verificare, pot sa eliberez incheierea si fara sa deschid procedura succesorala la notar si fara ca notarul sa suspende cauza.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
@Doamna avocat NICOLETA CRISTINA ROMAȘCANU respectele mele.
Eu am spus ce au patit persoane pe care le-am ajutat la asemenea actiuni in instanta.
1. Actiune suspendata pentru ca cei impricinati sa mearga la mediator.
- cauza care la mediator s-au inteles si au mers la notar;
- cauza in care nu s-au inteles la mediator si au revenit la instanta;
2. Impricinati care au mers in instanta si, deoarece nu aveau divergente, au fost trimisi direct la notar.
Toti - mai putin cei ce au revenit la instanta -, au pierdut bani: taxa judiciara de timbru achitata in instanta.
3. Au deschis dezbaterea succesorala la notar, dar nu s-au inteles si au mers in instanta.
Deci, dupa cum se vede, sunt cazuri si cazuri.
4 Ba, au fost doua cazuri in care s-a mers in instanta, la judecatori diferiti, actiuni deschise deodata pentru 2 frati una s-a admis spre judecare, a doua nu, trebuind sa se mearga la notar..
Asta este maretia dreptului, vorba unui fost sef al Curtii Constitutionale.
Eu, atunci cand spun ca trebuie mers la notar intai, o spun pentru ca cel ce deschide actiunea in instanta sa nu piarda bani - taxa judiciara de timbru pe care o plateste si nu o mai primeste inapoi. In schimb, daca la notar nu se inteleg sau unul din mostenitori nu se prezinta, nu se plateste intreaga taxa notariala, nu se pateste impozit (daca este dupa 2 ani de la deces), iar cel care este vinovat de imposibilitatea finalizarii dezbaterilor poate fi pus la plata prin instanta de judecata.
Cu stima!



@raluk0207 De unde stie notarul ca mostenitorii nu se inteleg daca nu i-a citat? Notarul nu elibereaza documente pe vorbe.
Notarul nu are obligatia legala de a cita mostenitorii care nu doresc sa colaboreze pentru dezbaterea succesiunii si nu are niciun instrument de a-i obliga sa dea curs citatiei.
Procedura succesorala notariala este o procedura necontencioasa. Se bazeaza exclusiv pe acordul si vointa mostenitorilor.
Mostenitorii fie se prezinta personal, fie sunt reprezentati printr-o procura autentica, fie se prezinta o declaratie de renuntare la succesiune.
Notarul nu este instanta, nu trage de nimeni, nu se roaga de nimeni, nu cheama pe nimeni de acasa, nu face anchete daca intr-adevar nu exista intelegere. Nu este treaba lui.
Vreti toti? Bine.
Nu vrea unul, doi, cinci, sapte- la instanta.
Notarul nu are de ce sa se inregistreze cu o cauza succesorala, care cu certitudine va fi sortita suspendarii. Este o pierdere de resurse umane, financiare si de timp.
Poate nu stiti, dar toate lucrurile astea costa. Cine achita cheltuielile materiale pentru citare? Cine sta sa faca incheieri de amanare, incheieri de suspendare, incheieri de sedinta, in care se consemneaza care si cine a venit, cine "plimba" dosarul prin evidentele notariale?
Practic dvs deranjati inutil notarul, ca la un moment dat fratele X sa fie in avantaj fata de fratele Y si sa arate instantei (unde oricum vor ajunge), ca Y este vinovat. Va constituiti probe pe timpul notarului.
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua! ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar ... Daniela2275 Daniela2275 Buna ziua! Ce se intampla daca mama mea nu se prezinta la notar in cazul dezbaterii mostenirii unei surori decedate recent?Isi pierde calitatea de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire - cum intram in posesia documentelor necesare? moisa simona moisa simona Va rog ajutatima ,tatal meu a decedat acum 1an si4 luni ,in familie mai sunt o mama un frate si doua surori( cu mine 2), toti majori ,intrebarea este cum se ... (vezi toată discuția)
Taxa succesiune cu parinti necasatoriti robert paul robert paul Buna seara.Suntem 3 frati.Parintii nostri au cumparat un apartament prin 1979,(pe numele mamei mele-proprietar).Mama mea a murit acum 6 ani,dar n-am facut taxa ... (vezi toată discuția)