avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Proces penal. Expertize. Dilema
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Proces penal. Expertize. Dilema

Buna ziua.

As aprecia profund daca membrii acestui minunat forum ma pot ajuta in urmatoarea situatie:

Proces penal pe rol in fata instantei pentru vatamare corporala din culpa, plecand de la urmatoarea situatie:

A este accidentat de inculpatul B in timp ce primul transporta o anumita cantitate de alimente pentru care nu avea acte de transport, urmand sa le desfaca intr-o piata agroalimentara.
In urma accidentului (A):
1. a suferit vatamari corporale in urma carora a necesitat 160 de zile de ingrijiri medicale si si-a pierdut partial capacitatea de munca.
2. Masina a fost avariata grav, incadrandu-se la "dauna totala"
3. i-a fost sustrasa de la locul accidentului intreaga cantitate de alimente pe care o transporta

S-a efectuat o expertiza tehnica auto in cursul urmaririi penale care a relevat vinovatia exclusiva a lui B in producerea accidentului.
(A) s-a constituit parte civila pentru recuperarea prejudiciului (alimente, masina, diferenta intre veniturile mult mai mari pe care le realiza anterior si cele pe care le realizeaza acum, ca urmare a accidentului-si aici ma refer strict la imposibilitatea de a munci).

Ma intereseaza punctual ce fel de expertize sa solicite A pentru:
1. stabilirea capacitatii de munca
2. stabilirea valorii de circulatie a autoturismului pe care il conducea avand in vedere ca acesta vorbim de "dauna totala"
3. stabilirea valorii de circulatie a produselor alimentare pe care le transporta si i-au fost sustrase in timpul cat acesta se afla la spital.

Daca imi ma puteti indruma si cu ceva obiective la aceste expertize, ar fi extraordinar.
Multumesc anticipat tuturor celor care pot sa-mi dea o mana de ajutor.
Va multumesc din suflet stimate domn Gabrian pentru acuratetea informatiilor expuse.
Legat de cele epuse de dvs la pct.1 si 2 mai trebuie sa solicite si expertiza medico legala pentru a stabili legatura de cauzalitate daca in certificatele M-L pe care le are se concluzioneaza ca leziunile suferite provin in urma accidentului de circulatie ?

Multumesc inca odata
Ultima modificare: Vineri, 15 Ianuarie 2010
didutzu, utilizator
Corect,trebuiesc adaugate si acestea ca obiective ale expertizei medico-legale de la punctul 1(acestea urmand a se stabili si in functie de actele medicale depuse de persoana vatamata).Problema se va pune cu privire la dovedirea incarcaturii pentru care nu exista niciun act,deci si cu privire la stabilirea valorii ipotetice a acesteia.
Acest probatoriu pe acest motiv ar putea sa nu fie acceptat,dar depinde de instanta
Multumesc din nou domnule Gabrian,
Desi am crezut ca am mentionat initial, am uitat :">, insa s-a stabilit existenta bunurilor transportate in masina prin PvCL, declaratiile martorilor, fotografii judiciare facute la prima expertiza.

Multumesc si dl-ui Grigore pentru PM. M-a lamurit cu privire la specialitatea expertului tehnic care urmeaza sa evalueze produsele alimentare.
Daca am inteles eu bine ar fi vorba de un expert tehnic in specialitatea comert. Oricum sa vedem ce spune instanta.:D

Multumesc tuturor=D>
Autoritatea Rutiera Romana stabileste modul de transport al marfurilor si ce masuri de siguranta trebuie luate pt.prevenirea accidentelor.
adresati-va institutiei dar cu date tehnice:fisa tehnica a vehiculului si natura incarcaturii
expertul tehnic are alte atributii :stabileste modul in care s-a produs accidentul(dinamica),posibilitati de evitare si legislatia rutiera incalcata.
succes
Atentie la nuanta
1)expertiza medicala arata doar gradul diminuarii capacitati de munca
nu are importanta daca poate sa mai desfasoare aceiasi munca ca inaintea accidentului
2)expertiza tehnica trebuie sa arate valoarea de piata a masinii in momentul accidentului avindu-se in vedere ,marca ,anul fabricatiei, uzura, amortismentul.
3)produsele transportate indiferent daca au sau nu acte de provenienta nu este culpa autorului accidentului ca acestea sau furat, au disparut, consumat ,etc si acesta nu poate fi obligat la plata acestora,

Alte discuții în legătură

Accident rutier mortal dodo2009 dodo2009 Buna ziua Va expun cazul unui prieten si va rugam sa ne ajutati cu raspunsuri. Ruda prietenului meu a fost accidentata mortal cand traversa strada. Politia ... (vezi toată discuția)
Victima cu certificat medico-legal in jur de 140-150 zile de ingrijiri medicale la domiciliu Nata88 Nata88 Buna ziua, Accident rutier soldat cu victima, certificat medico -legal aproximativ 140-150 de zile ingrijri medicale. Ar fi vorba de culpa comuna, insa va fi ... (vezi toată discuția)
Expertiza accident auto Bisca Bisca Buna. In conditiile unui accident auto consumat pe un drum public dintre un autoturism si un pieton la raspunsul expertului reiese faptul ca soferul conducea ... (vezi toată discuția)