avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inregistrari video
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inregistrari video

Buna seara!
Recent am fost implicat intr-un accident auto in urma caruia am fost declarat vinovat de catre un agent de la politia rurala si nicidecum de catre un politist rutier.Am depus contestatie impotriva procesului verbal intocmit in termenul legal solicitand ca in apararea mea sa ma folosesc de probe video.
M-am deplasat la primaria din localitatea unde a avut loc accidentul si am solicitat sa mi se puna la dispozitie inregistrarea din momentul accidentului.Am intrat in posesia acestora dar as dori sa stiu daca trebuia indeplinita vreo procedura pentru a fi admise in instanta.Mentionez ca am facut cerere la primarie pentru punerea imaginilor la dispozitie.Am solicitat si politiei sa ia inregistrarile lucru pe care l-au si facut, dar la proces nu le-au depus .

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2022
erhabe, utilizator
Cel mai recent răspuns: erhabe , utilizator 14:03, 22 Martie 2022
Legea nu este dupa cum credeti dvs. ca trebuie sa fie.Exista diferente intre dreptul procesual civil si dreptul procesual penal inclusiv in ce priveste probele si mijloacele de proba si administrarea lor. '' Probele, mijloacele de probă și procedeele probatorii în procesul penal sunt prevăzute în mod expres și unitar[1] de Codul de procedură penală în Partea generală, Titlul IV, Articolele 97-201. Legea procesual penală delimitează conceptual cele trei noțiuni.
Potrivit art. 97 al. (1) CPP „Constituie probă orice element de fapt care servește la constatarea existenței sau inexistenței unei infracțiuni, la identificarea persoanei care a săvârșit-o și la cunoașterea împrejurărilor necesare pentru justa soluționare a cauzei și care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal.”

Această definiție a probei surprinde esența procesului penal, finalitatea urmărită prin desfășurarea acestuia. Fără probe nu poate exista o condamnare a unei persoane pentru săvârșirea unei infracțiuni. Totuși, deși probele nu sunt enumerate strict și limitativ de Codul de procedură penală, acestea trebuie administrate în procesul penal cu respectarea strictă a dispozițiilor legale. Constatarea la timp și în mod complet, de către organele judiciare care desfășoară urmărirea penală și judecata, a faptelor care constituie infracțiuni, astfel încât nici o persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârșit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, trebuie făcută cu respectarea garanțiilor procesuale și a drepturilor părților și ale subiecților procesuali. ''

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
<Florin Cornea? sunt impresionat ! Sa inteleg ca daca un cetatean impusca mortal alti 20, daca din diverse motive "detinatorul legal" nu poate / nu vrea sa le puna la dispozitia instantei, dar o alta persoana are inregistrari audio/video de la eveniment, acestea nu pot fi probe ?
Stiti cate inregistrari video care trebuiau sa se afle la detinatorii legali ai acestor probe au disparut subit cand in ele apareau in calitate de infractori fiii/ficele unor suspusi ?
Daca banuiesc ca "detinatorul legal" al inregistrarilor poate fi influentat sa le "piarda", mai bine incerc sa le obtin personal. Asta asa, ca sa fiu sigur ca totusi exista si sa nu se "piarda".
Rusinos !
Nu exista '' nu pot '' sau nu '' vrea '' daca le solicita instanta judecatoreasca.Daca dispar acele inregistrari aceste imprejurari trebuie dovedite si justificate fiindca daca sint sustrase intentionat atunci este o fapta penala.Puteti face in acest caz , dovada in instanta ca acea dovada exista dar cu rea-intentie nu a fost prezentata de detinatorul legal sau de politie si atunci instanta va putea considera ca refuzul prezentarii probei , la cererea instantei coroborat cu dovada ca acea inregistrare a existat , face dovada celor sustinute de dvs. si existente pe inregistrarea obtinuta nelegal.In materia probei cu inscrisuri exista in codul de procedura civila art. 295 '' Administrarea probei cu înscrisuri - Refuzul de a prezenta înscrisul -
Art. 295. -
Dacă partea refuză să răspundă la interogatoriul ce s-a propus în dovedirea deţinerii sau existenţei înscrisului, dacă reiese din dovezile administrate că a ascuns înscrisul ori l-a distrus sau dacă, după ce s-a dovedit deţinerea înscrisului, nu se conformează ordinului dat de instanţă de a-l înfăţişa, instanţa va putea socoti ca dovedite afirmaţiile făcute cu privire la conţinutul acelui înscris de partea care a cerut înfăţişarea. ''

Politistul care a intocmit procesul verbal nu are calitatea de politist rutier si i-am facut plangere penala pentru abuz in serviciu.Nu a luat hotararea pe baza declaratiilor martorilor sau pe baza unei probe ci pe baza de spaga.Mai mult, in cele doua declaratii ale accidentului ( a mea si a celuilalt sofer) pe una scrie la motivul accidentului neatentie iar la a doua neacordare de prioritate.Plus ca a refuzat sa ne testeze pentru alcool.Pot cere ca pe durata cercetarii penale sa fie suspendat din functie?Asta pentru ca stiu ca o sa urmeze o perioada de tergiversare si de cercetare ptr o vreme cat mai lunga a cazului.

Florin Cornea a scris:

Nu exista '' nu pot '' sau nu '' vrea '' daca le solicita instanta judecatoreasca.Daca dispar acele inregistrari aceste imprejurari trebuie dovedite si justificate fiindca daca sint sustrase intentionat atunci este o fapta penala.Puteti face in acest caz , dovada in instanta ca acea dovada exista dar cu rea-intentie nu a fost prezentata de detinatorul legal sau de politie si atunci instanta va putea considera ca refuzul prezentarii probei , la cererea instantei coroborat cu dovada ca acea inregistrare a existat , face dovada celor sustinute de dvs. si existente pe inregistrarea obtinuta nelegal.In materia probei cu inscrisuri exista in codul de procedura civila art. 295 '' Administrarea probei cu înscrisuri - Refuzul de a prezenta înscrisul -
Art. 295. -
Dacă partea refuză să răspundă la interogatoriul ce s-a propus în dovedirea deţinerii sau existenţei înscrisului, dacă reiese din dovezile administrate că a ascuns înscrisul ori l-a distrus sau dacă, după ce s-a dovedit deţinerea înscrisului, nu se conformează ordinului dat de instanţă de a-l înfăţişa, instanţa va putea socoti ca dovedite afirmaţiile făcute cu privire la conţinutul acelui înscris de partea care a cerut înfăţişarea. ''

Am adus la cunostinta instantei ca politia dispune de probele video dar nu le-a depus la dosar deoarece s-ar constata nevinovatia mea si implicit vinovatia agentului.
Daca avocata mea face cerere la primarie sa obtina inregistrarile este legal? Si care ar fi motivul pentru care eu nu pot intra in posesia unor filmari care ma privesc in mod direct eu aparand acolo?Unde se stipuleaza ca este interzis ca eu sa cer acele filmari si sa ma folosesc de ele in instanta?

Alte discuții în legătură

Admiterea înregistrarilor audio ca probe mariacapraru mariacapraru Buna seara. As vrea sa stiu daca la o întâmpinare se pot atasa ca probe înregistrari audio si transcrierea grafica a acestora, daca acestea pot constitui ... (vezi toată discuția)
Ridicare de inscrisuri Edbah Edbah Art. 204, Cod de Procedura Penala, prevede ca, pentru orice act de urmarire penala ( inclusiv ridicare de inscrisuri in cadrul efectuatii de acte premergatoare ... (vezi toată discuția)
încurajarea săvârșirii de infracțiuni de către polițist dietmarkrutsch dietmarkrutsch În noiembrie 2018, deci anul trecut, acum fiind martie 2019, am depus o plângere penală la un post de poliție pentru săvârșirea infracțiunii de violare ... (vezi toată discuția)