avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza canalizari, cum se procedeaza.
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza canalizari, cum se procedeaza.

Am cumparat un apartament intr-un bloc in care conducerea asociatiei este pusa de catre dezvoltator. Nu avem carte tehnica si problemele cu canalizarea si refularile sunt ignorate de catre asociatie. Consider ca asociatia va prelua blocurile cu aceste defecte. In instanta daca ajung chemand in judecata asociatia si dezvoltatorul, trebuie sa platesc o expertiza la toate canalizarile? Cum pot sa fac aceasta expertiza in timpul procesului si nu inainte pentru a nu suporta costurile eu pentru expertiza? Sau cum pot recupera acesti bani dupa proces?
Ultima modificare: Duminică, 22 Mai 2022
dumdum66, utilizator
Cel mai recent răspuns: , 16:29, 13 Iunie 2022
Expertul este desemnat de instanta din lista expertilor tehnici judiciari existenta pe site-ul MJ. Gasiti lista aici:[ link extern ]
Din lista dvs. va puteti alege un expert parte. Si acesta (propus de dvs.) trebuie aprobat de catre instanta.
Expertul este ales de reclamant din lista acestora in fata instantei. Dar dumneavoastra de ce nu incercati cu o sesizare la Inspectoratul Judetean in constructii arondat? Inspectorii pot rezolva problema in lumina Legii 10/1995. Sesizarea poate fi depusa si online.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Expertul nu este ales de reclamant.
Codul de procedura civila mentioneaza:
-Art. 330: Incuviintarea expertizei
(1) Cand, pentru lamurirea unor imprejurari de fapt, instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau 3 experti.
(5) La efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1) si (2) pot participa experti alesi de parti si incuviintati de instanta, avand calitatea de consilieri ai partilor, daca prin lege nu se dispune altfel. In acest caz, ei pot sa dea relatii, sa formuleze intrebari si observatii si, daca este cazul, sa intocmeasca un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.
Cererea partilor se refera la efectuarea expertizei nu la alegerea expertului.
Doar expertul parte este ales de partile in dosar, dar acesta trebuie incuviintat de catre organul judiciar.
-Art. 331: Numirea expertului
(1) Daca partile nu se invoiesc asupra numirii expertilor, ei se vor numi de catre instanta, prin tragere la sorti, de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza, cuprinzand persoanele inscrise in evidenta sa si autorizate, potrivit legii, sa efectueze expertize judiciare.
Partile in dosar se pot intelege asupra nominalizarii unui anume expert care este propus instantei, nu ales, spre aprobare.
Chiar credeti ca inspectorii sunt obiectivi? Cred ca am si trimis o sesizare online si nu am primit nici un raspuns. Teoretic ISC a semnat la receptia blocului si nu au vazut nimic, eu cred ca nici nu a fost aici.
P.S. raspundeam utilizatorului @ibn.

O sa incerc sa fac o evaluare pe care sa o folosesc in instanta. Am cautat specialisti extrajudiciari si nu gasesc iar daca gasesc pretul o sa fie pe masura si daca tot se va face in instanta, daca imi accepta cererea, nu isi are rostul.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2022
dumdum66, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O expertiza extrajudiciara rareori este acceptata de catre instanta de judecata. Daca faceti totusi o expertiza extrajudiciara, contactati un expert tehnic judiciar.

Alte discuții în legătură

Expert evaluare pagube Doru Roman Doru Roman Daca cineva ne-a produs pagube prin inundatie in apartament, cine poate face o expertiza a pagubelor inainte sa merg la tribunal sa incep procesul? Sa ... (vezi toată discuția)
Probleme apartament nou michil michil Buna ziua, Am cumparat un apartament da demisol intr-un bloc nou acum 2 luni m-am mutat.A fost cumparat prin credit Prima Casa. Apartamentul de cand m-am ... (vezi toată discuția)
Nelămuriri în proces civil cu expertiză vasea_13 vasea_13 In cadrul unui proces civil cu constructorul si dirigintele de santier, am depus o cerere de asigurare a probelor si am cerut o expertiza. Nelamuriri: 1. Cine ... (vezi toată discuția)