avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu pot obtine certificatul calificat de mostenitor, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu pot obtine certificatul calificat de mostenitor, cum trebuie ...

Nu pot obtine certificatul calificat de mostenitor, cum trebuie sa procedez ?
Ca sa accept mostenirea trebuie ca aceasta sa fie clara, momentan nu se poate identifica in mod cert ce are si ce nu,
de aceea am nevoie de acest document numit certificat de calitate de mostenitor, care sa-mi ateste conform documentelor ca sunt posibil succesibil si nu invers.
De ex refuz mostenirea, cum mai pot obtine informatii de la institutii ale statului daca se cere prezentare certificatului de calitate de mostenitor, cartea de identitate si certificatul meu de nastere, certificatul de deces al defunctului nu sunt recunoscute.
Nu vi se poate elibera certificat de calitate de mostenitor, daca inca nu v-ati hotarat daca sa acceptati sau nu succesiunea.
Daca acceptati, va insusiti calitatea de mostenitor, in cota prevazuta de lege si vi se elibereaza un certificat de calitate de mostenitor (care atesta exact ce spune si denumirea).
Daca renuntati la succesiune, calitatea de mostenitor o vor avea doar ceilalti acceptanti.
E destul de logic.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
raluk0207, utilizator
Puteti face referire la legea actuala si procedura de aplicare, din care sa reiasa ce cere notarul si ce spuneti d-voastra, adica ca intai trebuie sa accept mostenirea si apoi se elibereaza certificatul de calitate de mostenitor, eu inteleg ca este exact invers si anume daca succesibilii au facut dovada doar a calitatii si nu a existentei unor bunuri in patrimoniul defunctului sau determinarea necesita operatii de duratam putem solicita doar stabilirea calitatii, prin emiterea documentului mentionat, fara cerinta de a declara ca accepta mostenirea.
Altfel, nu pot da o declaratie impreuna cu actele mentionate care sa o pot folosi la spital, banca, etc ?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
vic010923, utilizator
Art.117, din Legea 36/1991 a notarilor publici si a activitatii notariale.
(1) La cererea moştenitorilor, notarul public poate elibera certificat de calitate de moştenitor, care atestă numărul, calitatea şi întinderea drepturilor tuturor moştenitorilor legali, cu respectarea procedurii prevăzute pentru eliberarea certificatului de moştenitor, exceptând dispoziţiile privind masa succesorală.

(2) Certificatul de calitate de moştenitor se eliberează cu respectarea procedurii prevăzute de prezenta lege pentru eliberarea certificatului de moştenitor, stabilindu-se şi cotele succesorale.

art.249 din Regulamentul de aplicare a Legii 36/1995
"În cadrul procedurii succesorale, notarul public stabileşte, pe baza declaraţiilor părţilor, a documentelor prezentate şi a dovezilor eliberate de RNNEOS, dacă succesorii au acceptat în termen, în mod expres sau tacit, moştenirea ori, după caz, legatul.

Ganditi putin cu capul: daca vi s-ar elibera un certificat de calitate de mostenitor, unde dvs figurati ca mostenitor, si dupa aia dvs renuntati la mostenire, ce s-ar intampla cu certificatul de calitate?
Va stergem cu pic-ul, dam cu degetul?
Legea nu e facuta pentru oameni care actioneaza dupa cum bate vantul. Hotarati-va daca va intereseaza masa sucecsorala sau nu. E simplu.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2022
raluk0207, utilizator
Nu confundati notiunea de "succesibil", cu notiunea de "mostenitor"

"Prin succesibil se înţelege persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru a putea moşteni, dar care nu şi-a exercitat încă dreptul de opţiune succesorală." (art.1100 alin.2 Cod civil)
In momentul de fata, dvs sunteti succesibil.

Art. 1108 Cod civil "(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită.
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul îşi însuşeşte explicit titlul sau calitatea de moştenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată.
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îi facă decât în calitate de moştenitor."

Certificatul care va trebuie dvs se numeste de "calitate de mostenitor", nu de "calitate de succesibil".

Alte discuții în legătură

Dezbaterea mostenirii teo1980 teo1980 Buna ziua, Va rog mult sa ma sfatuiti in solutionarea unei probleme privind dezbaterea mostenirii. In august 2007 a decedat tatal meu. Mama este in ... (vezi toată discuția)
Succesiune zilzi zilzi Mama a murit pe 6.07.2010 si am ramas pentru dezbaterea succesiunii tatal meu si cu mine.Noi avem o relatie foarte stransa si o buna intelegere. Nu se pune ... (vezi toată discuția)
Acceptarea tacita a mostenirii constata de notar???? oana_marria oana_marria Am si eu o intrebare: astazi la un dosar ce are ca obiect partaj succesoral, reclamanta a depus o declaratie data in fata notarului prin care specifica faptul ... (vezi toată discuția)