avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1331 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua. Am avut neplăcerea ca un vecin sa ii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua. Am avut neplăcerea ca un vecin sa ii calce trotineta ...

Bună ziua. Am avut neplăcerea ca un vecin sa ii calce trotineta fetiței mele care se afla lângă bordură în spatele blocului unde se joacă. Cine este vinovat în aceasta situație văzând ca trotineta era lângă bordură iar el a strivit-o cu mașina...era în parcarea din spatele blocului
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:38, 14 Iulie 2022
1 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
@latca,
Era sa zic ceva, dar pentru ca ati amintit ca avem un forum despre temei legal, o las mai moale...
Domnule, aici discutam si depre oameni si omenie, iar temeiul legal se gaseste daca vrei. Eu nu cred ca un om normal la cap, poate sa distruga, indiferent ce obiect este lasat, chiar temporar, pe strada, in parcare, sau mai stiu eu de unde, cum dreq sa le distrugi? Doar daca ai ceva la "mansarda", altfel incepem sa ne punem intrebari si cautam temei legal sa-l "lucram" ...
In final, acel sofer nu a incalcat niciun articol de lege, ba trebuia sa mustruluiasca si pe fetita si mai ales pe bunica-su, care nu a avut grija de copil.
Stiti ceva? Abuzam de prea multe drepturi, dar asta am vrut - suntem cetateni europeni, putem merge si pe garduri, ca asa am auzit ca se mai practica prin alte parti.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dar cine a zis ca a distrus trotineta aia intenționat? Deja ați pus din start prezumția de vinovăție cu intenție. Haideți să ne raportam neutru la acest eveniment, iar vinovăția s-o stabilim conform legii. Eu am întrebat de articolul de lege care sancționează culpa șoferului, dvs. vorbiți de cu totul alte lucruri. Fiți la obiect.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu ca sofer nu mi-as permite sa trec peste diverse obiecte de pe strada, riscul de a produce daune propriei masini este destul de mare... Deci cred ca nu a vazut-o. Si cei care omoara diverse animale pe sosea sunt convins ca nu-s iesiti la vanatoare...
Daca parcarea este neamenajata atunci codul rutier nu se mai aplica si se pot cere daune in baza codului civil.
Pe de alta parte, daca a trecut intentionat vorbim de infractiunea de distrugere, dar trebuie probata intentia.
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am să pierd vremea să caut un articol dedicat, așa că mă opresc la un principiu de drept, care se găsește materializat cel puțin în Codul Civil, și de aici în multe alte legi: cel ce produce cuiva o pagubă de drept este obligat a o îndrepta. Cât din pagubă este imputabilă cui, asta decide instanța. Nu intrăm ca șofer, ca patrupedul, în orice! Că așa, un pieton, care traversează prin loc nepermis, în opinia dvs. ar putea fi omorât fără nicio vină din partea conducătorului auto.

latka a scris:

Aveți dreptate d-le Grecu, dar am pus o întrebare. Pentru ca aici e un forum despre temei legal, vă rog să prezentați ce articol de lege a încălcat acel șofer. Și eu sunt și vreau să nu greșesc. Restul sunt discuții inutile.

Valabilă problema și pentru cei mai inocenți. :)

Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
hotumattua, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca faceti niste confuzii majore:
1. Eu m-am referit strict la codul rutier si am aratat articolul ce sanctioneaza pe cel ce lasa obiecte pe drumul public. Culpa comuna inseamna ca exista si un articol care sanctioneaza soferul . Care ? Nu codul civil face asta. Iar principiul ala de drept nu se aplica aici.
2. Nu a descris nimeni cum s-a intimplat in detaliu fapta, unde era pozitionata trotineta, cum e parcarea, in ce moment al zilei s-a intimplat, ca sa cintarim cit de "patruped" a fost soferul.
3. Omorirea unui pieton care traverseaza prin loc nepermis nu are de-a face cu acest caz, e infractiune si se judeca conform codului penal. Sa nu amestecam borcanele.. Mai mult, codul rutier spune asa: " Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poarta întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector."

Dupa mine problema se rezolva mult mai simplu, ca intre vecini, cel cu trotineta fetitei se ducea si isi cerea scuze pentru obiectul lasat alandala si se plingea de cit de scumpa a fost trotineta si daca nu ar putea fi ajutat pentru repararea trotinetei. Si cred ca lucrurile se aranjau.

Avem si noi, unde locuiesc, aceeasi problema, copiii mai folosesc spatiul de parcare ca loc de joaca, dar nu am vazut sa fie nesupravegheati si sa-si uite trotinetele in parcare. Singura rugaminte pe care am primit-o a fost ca masinile sa nu fie parcate astfel incit fata sau spatele (parcare perpendiculara) sa intre peste limita trotuarului pe care circula copiii sau mamele cu copii.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2022
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Cod rutier - proces penal vatamare buna ziua, evenimentul s-a ... lucretia voinea lucretia voinea Cod rutier - proces penal vatamare Buna ziua, Evenimentul s-a produs in febr 2021. Un copil a trecut pe trecerea de pietoni cu trotineta, soferul care a ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa. in dubio pro reo radujura radujura Speta abstracta: un conducator auto a carui alcoolemie depasea limita legala, dar care circula cu viteza regulamentara, a incercat sa evite o persoana aparuta ... (vezi toată discuția)
Accident din cauza unui pieton care a traversat pe culoarea rosie stefan.golici stefan.golici Buna ziua, Un membru al familiei a fost implicat intr-un accident auto si as dori sa stiu cum pot repara masina pe banii pietonului sau daca exista o alta ... (vezi toată discuția)