avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sfat reintegrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sfat reintegrare

Buna ziua,

Ma aflu in situatia angajatorului care are de operat reintegrarea unui angajat, in urma castigarii de catre acesta in instanta a contestatiei la decizia de concediere.

Am o serie de probleme in care va rog sa ma ajutati cu un sfat:

1. Pentru plata drepturilor salariale din urma (aprox. 2 ani), declaratiile rectificative se fac:
a) o singura declaratie pentru toti anii
b) p declaratie pentru fiecare an?
(intreb pentru ca nu sunt contabil, si vreau sa fiu sigur ca iese bine).

2. Hotararea nu precizeaza nimic despre concediul de odihna. Adica ma obliga la plata dr. salariale (majorate, indexate) precum si la plata tuturor celorlalte drepturi pe care le-ar fi avut reclamantul in calitate de salariat.
Cum sa procedez cu concediul de odihna aferent perioadei ... nelucrate?

3. Se pare ca salariatul meu taraganeaza reintegrarea. Adica, la telefoanele si mesajele (prin intermediari) sa se prezinte la lucru, ma evita (normal, as zice, ca doar castiga bani pana la reintegrarea efectiva...).
Daca nu reusim sa ne intelegem, cum ma saftuiti sa procedez? (sincer va spun, ma gandeam la o anulare a cim, pentru ca se pare ca nu vrea sa se prezinte la examenul medical periodic) (asta pe langa o noua concediere, pentru absente nemotivate).

Daca mai avti si alte sfaturi legate de reintegrare si plati restante, va rog sa le impartasiti si unui incepator ca mine :)

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 09:43, 19 Ianuarie 2010
Executarea unei hotarari judecatoresti se poate face si de bunavoie , iar in caz de refuz se poate trece le executarea silita. Prin urmare, angajatorul poate dispune reintegrarea fostului salariat in baza hotararii judecatoresti.
pneagu a scris:

destept salariat!

Precis nu este angajat la privat.
Salariatul trebuie sa solicite angajatorului punerea in executare a hotararii judecatoresti. Amanarea exercitarii acestui drept de catre salariat (castigatorul procesului), demonstreaza reaua credinta a acestuia caz in care (cred) se poate vorbi de un abuz de drept al salariatului.


Ba este la privat, insa cred ca evita reintegrarea fiindca stie ca urmeaza unele probleme (sa zicem eufemistic).
Cumva pana acum angajatorul a evitat reintegrarea, fiindca nu era grabit sa il vada pe fostul concediat inapoi in colectiv, angajatorul a stat linistit sperand intr-o redactare cat mai tarzie a hot.jud., care sa amane si posibilitatea de executare silita.
Acum hot. este redactata demult, angajatorul a tot asteptata cererea de executare, care insa nu mai vine (corect: destept angajat).
Salariatul sta linistit acasa, si castiga salariul. Daca ar grabi reintegrarea, n-ar mai castiga atat, sau cel putin nu atat de mult timp. Pentru el, fiecare zi in plus este un castig.
Cine face ca mine, ca mine sa pateasca!

Cat despre abuzul de drept, sincer va spun, n-as vrea sa mai ajung in vreo situatie in care sa invoc abuzul de drept, si nici sa discut vreodata (in instanta) de buna sau reaua lui credinta a acestui salariat (mi-a ajuns).

Multumesc de sfaturi, si iar cercetarea disciplinara o sa ma ... manance :">
----------------
Cu declaratiile rectificative si concediul de odihna ma poate ajuta cineva?
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
smeagull, utilizator
Atata timp cat a fost reintegrat, consider ca va trebui sa ii acordati concediul de odihna pentru perioada respectiva, iar compensarea in bani nu e posibila decat la incetarea raporturilor de munca. Subscriu la parerea lui freelis, sa emiteti decizia de reintegrare in baza hotararii si sa il notificati, odata cu aceasta, sa se prezinte la serviciu.
PS. Consider ca Art. 27 (2) se refera doar la avizul medical necesar la angajare, nu si la cel periodic. Un eventual refuz nejustificat al salariatului de a se prezenta la controlul medical periodic poate constitui o abatere disciplinara insa nu cred ca ar atrage nulitatea contractului.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2010
pakos, utilizator
Multumesc, Pakos (nu stiu cum de n-am vazut raspunsul dvs.)!

Insist cu concediul de odihna, fiindca imi dau semana ca nu am dat toate detaliile: concedierea a avut loc la sfarsitul lui 2008.
Discutam deci de co pentru 2009. Intrucat co se acorda proportional cu perioada lucrata, nu am ce co sa ii acord (in natura).
De altfel, va fi remunerat complet pentru 2009, identic unui angajat care a lucrat normal si a efectuat co in natura.
Nici instanta nu dispune nimic cu privire la co, ci numai cu privire la "plata de drepturi". Fiind clar ca angajatul are dreptul la plata co numai la incetarea cim, parca as crede ca am dreptate sa nu-i acord co pentru 2009.
Va "povestesc" din jurisprudenta instantelor de pe aici. Un salariat ce a contestat decizia de concediere si a castigat, a cerut contravaloarea concediilor de odihna pe perioada de la emiterea deciziei contestate si pana la reintegrarea efectiva. Instanta a refuzat, pentru acest motiv: Fiind salariat in continuare, nu se justifica compensarea baneasca a CO, acesta avand posibilitatea de a-l efectua in "natura", fiind salariat in continuare. Or, este justificat acest raspuns intrucat cunoastem care sunt efectele nulitatii absolute, nu? Se considera aceasta perioada lucrata efectiv, intrucat facem abstractie de acea decizie anulata.

Alte discuții în legătură

Reintegrarea in munca - situatia putin atipica.rog opinii. RobinHood RobinHood Buna ziua. Am mai multe intrebari in privinta procedurii de reintegrare a unor salariati care au castigat, in prima instanta , procesul (urmeaza ... (vezi toată discuția)
Punere în executare hotãrâre judecãtoreascã în materia dreptului muncii a_mira a_mira A fost admisă de către instanţa de fond contestaţia formulată împotriva deciziei de concediere, dispunându-se reintegrarea salariatului şi plata ... (vezi toată discuția)
Reintegrarea salariatului Lipi Lipi Pe scurt... S-a emis decizie de desfiintare a postului, s-a emis instiintarea de preaviz... Nu au fost contestate de catre salariat. La incetarea preavizului ... (vezi toată discuția)