avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Constructorii mei au conspirat cu vecinul sa mute ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Constructorii mei au conspirat cu vecinul sa mute granita proprietatii. ...

Constructorii mei au conspirat cu vecinul sa mute granita proprietatii.

Buna ziua, am cumparat un teren si am hotarat sa schimb gardul vechi cu unul nou, pe propria cheltuiala si cu instiintarea vecinului.

Vecinul a fost de acord, dar mi-a spus ca ii lipsesc 10 cm din partea lui si ca sa facem totul legal am chemat un topograf care sa masoare si sa marcheze granita corecta. Bine-nteles el a fost impotriva chemarii topografului si am suportat tot singur acele cheltuieli.

Dupa ce s-au facut marcarile si s-a dovedit ca granita este corecta unde era si inainte, eu am angajat o echipa de constructori care sa construiasca gardul.

Nu i-am supravegheat tot timpul si se pare ca in lipsa mea, unul dintre constructori ("seful" echipei angajate de mine), a complotat cu vecinul si a mutat granita deja marcata exact cu 10 cm, inauntru terenului meu, pe care vecinul isi dorea sa ii obtina. Gardul a fost terminat fara ca eu sa fiu acolo si acum nu mai este pe granita, ci 10 cm in interiorul terenului meu, marcarile topografice fiind mutate in lipsa mea.

Dupa investigatii, probe abundente si declaratiile altor martori din echipa, am confirmat ca "seful" echipei mele a complotat ilegal cu vecinul.

Ce pot sa fac in acest caz acum? Pot sa daram gardul complet, mai ales ca este platit in totalitate de mine?

Va mulțumesc in avans,
David
Ultima modificare: Vineri, 5 August 2022
tepes1, utilizator
Cel mai recent răspuns: tepes1 , utilizator 15:22, 12 August 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
O zicala spune: ochiul stapanului ingrasa vita! Pai daca ati comis-o puteti rectifica eroarea de trasare pe alti bani, dar coruptia din mediul privat va actiona din nou. Cam mare deranj pentru 10cm. In viata mai si pierzi....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este cam aiurea ca n-ar mai exista principii corecte ?
Nu este mare deranjul arata timp cat vecinul a folosit frauda si deceptie sa mute hotarul proprietatii si marcarile topografice, indiferent de distanta. Dacă 10 cm nu erau importanți atunci de ce a recurs la metode care țin de codul penal?
ba da, asta e singurul lucru care incurca in a lasa lucrurile asa.
pe de alta parte, pt un gard construit pe razor, ar trebui acordul terenului invecinat, plus ca trebuie convenit asupra materialului. in lipsa acordului, se construieste pe terenul propiu si nu e mare lucru ca se pierd 10 cm.

sorin.damian a scris:

Nu este cam aiurea ca n-ar mai exista principii corecte ?

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
(nu sunt avocat, dar ca Stan patitul de multe ori si sub multe forme imi permit un sfat)
Incercati sa priviti lucrurile mai simplu.
In mod normal, dvs ar trebui sa aveti un contract scris cu acel constructor, in care se specifica ce cum si cand. Care ar trebui sa fie persoana juridica (e mai simplu), e un pic mai complicat daca e persoana fizica. E mult mai complicat deca contractul este verbal.
La fel, de la topograf trebuia sa primiti cate un proces verbal, cu punctele de coordonate. Puteti cere ulterior, dar aveti grija sa le dateze corespunzator. Puteti cere in plus, daca nu aveti, si mai incolo daca va fi cazul, un proces verbal cu punctele gardului proaspat facut care demonstreaza ca n-a fost executat unde trebuia.
In fine, in mod normal trebuia sa aveti un acord scris de la vecin pentru constructia acelui gard, unde, cum, cu ce, daca contribuie sau nu la costuri, samd. Cu acordul verbal e mult mai complicat.

Si cu toate acestea + cerere in scris la constructor, sa refaca gardul pe cheltuiala sa. Cu mentiunea dvs ca daca nu primiti un raspuns in x zile de la data primirii (un x corect, de ex 10 zile) va veti adresa institutiilor abilitate si veti cere si sa suporte cheltuielilor curente si viitoare. Cereti si un termen corect pt refacere, parerea mea ca acelasi termen pe care vi l-au dat la inceput pt facerea gardului (mentionati express acest aspect: "acelasi termen ...")
Daca nu sunteti foarte convins ca sunteti in stare sa formulati acea notificare sa fie corecta si solida din punct de vedere juridic, adesati-va unui avocat/jurist. E un cost in plus dar va intareste pozitia mai incolo.
Nu veti cere in acest moment plata nici unei cheltuieli, ci doar refacerea gardului pe cheltuiala proprie. E vorba de onorariul avocatului si cam 100-150 de lei la executorul judecatoresc (depinde de zona, samd), e un mizilic comparativ cu costul gardului, iar daca ei ar fi executat gardul corect, nu ati mai fi cerut restul cheltuielilor cu topograf samd de la nimeni.
Este bine sa mentineti o pozitie corecta si rezonabila, chiar daca iesiti un pic in pierdere.

Acuma un alt aspect, ce trebui sa il luati in seama este "paguba". Topograful va poate face un calcul: ce suprafata de teren at pierdut din aceasta cauza, inmultit cu valoarea pe mp la care ati cumparat acel teren.
Nu puteti cere de la nimeni mai mult decat aceasta paguba. Ma rog, puteti incerca, dar n-are sens.
Daca valoarea aceasta este mai mare decat valoarea gardului, puteti cere sa va refaca gardul, daca nu, cred ca aveti mai mutle sanse sa cereti aceasta valoare.

Bun, revenind, in general atat este suficient ca cineva sa raspunda in mod pozitiv.

Daca nu, este mult mai simplu la firme pt ca protectia consumatorului, de f multe ori hotaraste in favoarea consumatorului, presupunand ca ati facut lucrurile corect si le puteti proba cat de cat. In anumite cazuri nu este mare bai daca nu aveti anumite chestiuni in scris, dar aveti martori. De multe ori e suficient doar contractul.
Iar acuma, in cererea la protectia consumatorului puteti cere sa va plateasca daunele extra, cauzate de neglijenta din contract: a doua vizita la topograf, onorariile avocatului, executorului, samd.

Eu personal nu am avut probleme nici o data sa imi rezolve protectia consumatorului problemele, cat timp am avut un minim de probatoriu. Unul din acele probe este notificarea scrisa catre firma, motiv pt care este bine sa fie scrisa corect si transmisa corect, conform legii. Iar termenele cerute sa fie rezonabile.

Daca nu se rezolva cu protectia consumatorului, mergeti la un avocat. Eu n-am ajuns pina acolo, nu stiu de ce nu s-ar rezolva si ce ati putea face.

Daca sunteti in cazul ca nu aveti nimic scris, sau este cu persoana fizica si atunci protectia consumatorului n-are cum va ajuta, aveti nevoie de avocat ca sa va lamureasca daca aveti sau nu temei pt un caz penal si/sau civil.
Daca nu, si insistati, sunt banii dvs, dar pt 10 cm credeti-ma ca nu se merita. O sa va vedeti poate zilnic cu acel vecin. Va spun din experienta, mai bine iesiti sa il lasati in prostia lui si sa il ignorati. O sa se intoarca roata.

Daca totusi ajungeti la penal sau civil, abea atunci veti mentiona problemele cu vecinul, si toata sandramaua cu complotarea, samd. Pina in acel moment aveti strict o problema contractuala cu constructorul. E problema lui daca a facut altfel ca a zis vecinul, sau muncitorul, sau pasarea din cuib. Problema dvs este sa probati greseala nu motivatia.

Sugestia mea este sa nu daramati gardul pina nu aveti o solutie favorabila, pt ca daca este de demonstrat culpa, daca constructorul sau vecinul pune sub semnul intrebarii corectitudinea masuratorii, va trebui sa vina un topograf numit de instanta sa refaca masuratoarea, si daca nu are pe ce....

Acestea fiind spuse, eu, patit de multe ori, as face astfel: calculez suprafata de teren pierduta. E fie un triunghiu, fie un dreptunghi, in mod aproximativ e problema de geometrie de gimnaziu. Aflu valoarea pierduta, paguba. Incerc amiabil, pe telefon, sa ma inteleg cu constructorul sa imi plateasca acea paguba pt ca sunt convins ca o sa iasa o suma relativ mica comparativ cu suma ce ati dat-o pe teren si chiar pe gard. Si abea daca asta nu merge, as proceda mai departe.

Alte discuții în legătură

Granituire si obligatie de a face? dandanaua dandanaua Si eu si vecinii avem proprietatile cu iesire la strada, dar vecina a vrut sa intre in curte pe langa casa si nu prin fata ei, astfel ca a mutat gardul dintre ... (vezi toată discuția)
Topograful refuză să elibereze un proces verbal tepes1 tepes1 Topograful refuză să elibereze un proces verbal M-am confruntat cu o situație în care vecinii mei au mutat ilegal granita proprietatii, după ce am ... (vezi toată discuția)
Vecinul si-a construit gardul pe terenul meu DANIEL2568 DANIEL2568 In luna martie 2016,am cumpărat o casa cu terenul (construit + gradina) ce măsoară ca suprafața 1000 m2. In momentul cumpărării, fosta ... (vezi toată discuția)