avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Vanatoarea abuziva a masinilor "bulgaresti" de catre ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Vanatoarea abuziva a masinilor "bulgaresti" de catre politia rutiera inceputa din 18 ianuarie

Din data de 18 ianuarie, o ordonanta interna a politiei rutiere s-a dat catre agenti pentru a "vana" orice vehicol cu numere de bulgaria ce circula pe drumurile romanesti.

Motivele? Bineinteles fortarea romanilor sa le imatriculeze in Romania. Ar mai fi mici infractiuni savarsite cu masini imatriculate in bulgaria ( furturi, etc) ,dar sunt prea putine . Dar primul motiv este bineinteles invidia statului roman .

Agentii au fost instruiti sa ceara toate documentele prevazute de lege. Aici avem nevoie de ajutorul celor ce cunosc acest capitol indetaliat, eu personal sunt electronist/soft auto autovehicole si proprietar a cateva masini imatriculate in bulgaria.

Documentele necesare de care eu sunt ferm convins sunt : asigurarea /carte verde, inspectia tehnica valabila, actele masinii ,taxe drum, si cel mai important este dreptul de instrainare a masinii ,adica PROCURA NOTARIALA de imputernicire pentru a circula cu un autovehicol ce nu este proprietate personala.

BUN, pana la 18 ianuarie politia rutiera era cam confuza de legea in cauza referitoare la aceasta procura. UN articol se pare ca ar fi aparut peste noapte, care spune ca :

dreptul de circulatie al unui autovehicol ce nu este proprietate personala si il detineti prin Procura Notariala este de maxim 90 zile.

O procura notariala stiu ca scrie mare si lat in ea ca este valabila pana la revocarea ambelor parti. deci nu expira in 90 zile. OK, ai procura valabila si nu au trecut 90 zile de cand s-a infiintat, e bine.. . ti-a expirat intri in "INFRACTIUNE" si dosar penal si retinerea autovehicolului. Aceasta se intampla brusc de la 18 ianuarie 2010.

Cetatenii nu prea au fost instiintati de aceasta lege, sunt luati ca din oala.
Cateva cazuri s-au intamplat aici in Pitesti, urmeaza sa ma intalnesc personal cu persoanele patite sa ma asigur ca este adevarat.

Intrebarea mea este pe ce articol / OUG se bazeaza exact si o considera ei infractiune, deoarece masina este imatriculata , are asigurare /taxe drum etc, procura notariala ca ai drepturi depline ai autovehicolului . IAR daca procura a depasit 90 zile devii infractor , cu retinere permis, dosar trimis la procuror, tot tacamul, masina retinuta in sediul politiei.

Oare nu este cam un abuz de legea confuza?

Cineva mi-a spus ca la legea circulatiei , infractiune se considera " un simplu articol 85 alineatul 4 /2006 ce spune = a circula cu un autovehicol ce nu are drept de a circula pe drumurile rutiere romanesti"

apoi alt articol care nu este incadrat la infractiuni se refera la cele 90 de zile timp in care un cetatean are dreptul sa circule cu o imasina instrainata pana sa imatricuelze masina sau sa nu mai circule cu ea. .

ei au legat aceste doua fraze si au conceput marea infractiune rutiera.

Orice sfat este binevenit ,modalitate contestatie,drepturi,etc , pentru ca maine poimaine ne trezim ca nu mai sunt 90 zile ci 15 zile ..
Traiasca Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
motorcod, utilizator
Duly05 a scris:

Salutare!!!si eu m-am confruntat cu bunavointa militienilor din Pitesti care pe 6 m-au lasat fara permis si cica dosar penal ART 85 cu 4 motivul ca de ce am procura din luna august anul 2009, le-am eplicat ca anunci am facut procura dar ca eu am fost plecat in bulgaria mereu cu masina numai in luna ianuarie 2010 am fost de 4 ori dar ei mi-au spus ca nu am cum sa dovedesc acest lucru... in fine mai mai sa ma ia si la bataie cu un ton foarte ridicat "mergem la sectie facem dosar penal lasi masina pe loc si dupa esti liber".cine s-a mai confruntat cu asemenea ABUzURII sa ne spuna si noua ce pasi a urmat si ce anume au scris ei pe dovada aia in loc de permis.pe mine m-a ajutat un amic am angajat un avocat si le-am facut plangere la PARCHET acum asteptam raspuns in 20 day.Daca ne iese si avem de castigat ai vom da si in judecata (eu fiind sofer )avand de suferit moral si financiar.si un sfat cine are posibilitatea sa-si angajeze avocat pt ca oricum plateste o amenda inte 2 si 10 milioane si 3 luni permisul suspendat parca am omorat pe cineva.SA NU FITI MOALE IN FATA MILITIENILOR ca ei incerca si daca tine -tine daca nu circulati linistiti.


Aceeasi problema a intampinat-o un prieten azi, 17 februarie, tot in Pitesti. Eu eram pasager. Am fost opriti in trafic de o patrula oarecare (nu era Politie Rutiera), documentele au fost prezentate dupa care am fost invitati la sectie. Totul a decurs la fel cum a spuns domnul pe care l-am citat. Fiind student la drept, le-am pus cateva intrebari. Rasunsul facea referire la un anume articol din Codul Rutier cred, din care reiese ca circulatia pe drumurile RO cu nr straine mai mult de 90 de zile este interzisa (asa am inteles eu in mom de stres intens atunci). Raspunsul era o ingramadeala de vorbe printre care procura - 30 de zile - circulatia interzisa - contraventie - infractiune. Deocamdata o sa incerc sa obtin informatii mai multe, dupa care o sa revin cu lamuriri. Undeva toata chestia asta nu se leaga. As aprecia daca un avocat in exercitiu ar analiza speta.
Sunt curios ce incadrare a fost facuta pentru fiecare care a patit asa ceva....

In alta ordine de idei intreb eu acum DE CE U VA UNITI TOTI CEI CARE SUNTETI IN ACEASTA SITUATIE??? DE CE NU VA LUATI UN AVOCAT ISTET SI BINE PREGATIT ??? (CEL MAI BINE DIN BAROUL BUCURESTI..CA ASTI AI NOSTRI MI SE PAR FARA TUPEUL NECESAR)
Ma gandesc ca ar fi posibil chiar sa infintm o asociatie a BULGARoAICELOR capatand astfel personalitate juridica si fiind teoretic mai simplu de ,,luptat si contracarat" acest elan.(2 saptamani am fot plecat in delegatie prin tara si nici un politist din Sibiu,Cluj,Targu Mures nu m-a intrebat nimic deci incep sa cred ca este o actiune locala din moment ce m fost oprit pentru verificarea actelor,in speta cartea verde fara sa ma intrebe nimeni de procura si alte hartii)

Eu am mai adresat o intrebare intr-un alt topic deschis de mine in legatura cu acest articol care stipuleaza aceste 90 zile dar vad c nu exist nici un utilizator cre sa cunoaca legislatia comunittii europene care sa poata clarifica acest aspect.

Si eu am fost oprit de 2 ori pana acum dar se pare ca pana acum nu au avut ce sa comenteze in afara de foliea mea ,,neomologata" (le-am explict faptul ca eu practic sunt in tranzit prin romania si nu necesita omologare..au ramas putin cu gura cascata si am scapat cu tlonul in buzunar)
Ultima modificare: Miercuri, 17 Februarie 2010
Irinel Irinel, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Intr-o eventuala judecata de catre instanta, articolul ce prevede cele 90 de zile poate fi ocolit potrivit principiului care spune ca in eventualitatea existentei a 2 norme ce reglementeaza acelasi fapt, invinuitului i se va aplica norma care il avantajeaza. Astfel va fi aplicat art 82 al 2 din OUG 195/2002 prin care se poate circula atata timp cat asigurarea pt raspundere civila este valabila.

Nu exista armonizare a legislatiilor rutiere la nivel european. Daca sunt infromat gresit rog sa fiu corectat.
si totusi aceste actiuni continua in pitesti, indiferent de numerele cu care se circula, bulgaria, italia, spania,germania.
In momentul in care ai inmanat procura si ea este peste 90 zile, ei fac pe naivii si trag concluzia ca circuli de peste 90 zile in tara si intocmesc dosarul penal.Nu tin cont ca declari ca deabea ai intrat in tara, poate asa si este. Fac pe prostii si inainteaza dosarul.
Treaba este ca nu doar cei de la rutiera fac asta, s-au apucat si cei de la sectiile oarecare de cartier.
Mai departe lasa procurorul sa isi faca treaba ,iar ei se disculpa deoarece asa interpreteaza ei articolul.

O cunostinta care tocmai era cat pe ce sa ii fie intocmit dosar, mi-a spus ca i s-a aratat un articol nou in monitorul oficial de catre agentul rutier prin care legea este modificata.

Adica de la data in care ai primit in posesie un autovehicol imatriculat in alta tara esti obligat in termen de 90 zile sa il imatriculezi in romania.Altfel daca circuli pe sosea cu el avand acea procura care dovedeste posesia a peste 90 zile intri la dosar penal.

Deci articolul NU se mai refera doar la circulatia pe drumurile publice a peste 90 zile, ci si la detinerea autovehicolui. Ceva mi se pare dubios. Daca ti se imputerniceste sa circuli cu un autovehicol, cum sa fiu obligat sa il imatriculez din moment ce nu sunt proprietar .
Da, chiar ieri am fost la notar.Poti stipula in procura ca masina iti este incredintata pe termen de 90 zile.
Stiu deja toti notarii de aceste probleme .
Intradevar am auzit spunandu-se de acest articol nou precum ca procura nu trebuie sa depaseasca 90 zile.
Eu tot rascolesc pe internet, am dat search pe sitele la monitorul oficial legat de procuri notariale si nu am gasit nimic de acest gen.
Ramane sa ma opresc la mai multi agenti rutieri sa le cer sa imi prezinte legea noua.

Alte discuții în legătură

Amenda penala sau dosar penal florinmincan florinmincan Fratele meu are o duba ford transit cu numere de anglia inscrisa in anglia pe numele lui . Am fost oprit de un politist la Pitesti si mi s-au cerut actele la ... (vezi toată discuția)
Procura pentru masini cu numar de bulgaria florinmincan florinmincan am o masina cu numar de bulgaria si am auzit ca trebuie facuta procura din 3 in 3 luni. Este adevarat sau nu? (vezi toată discuția)
Cat pot circula cu numere de bulgaria? barbone_2006 barbone_2006 Buna ziua. Cat pot folosi pe teritoriul Romaniei o masina inmatriculata la bulgari [b]daca am procura in acest sens[/b]? Cineva mi-a zis ca 90 zile ca ar fi ... (vezi toată discuția)