latka a scris:
Sa se pronunte CCR, prima data. Deocamdata e doar o sesizare.
Altfel, puteti sa explicati cum obtineti votul in AG si al proprietarilor nemembri.
Nici nu a spus nimeni că este altceva decât o sesizare, dar totuși este o sesizare care a trecut prin filtrele Tribunalului București.
În altă ordine de idei trebuie să facem distincție între VOT, care potrivit art. 27 din legea nr. 196/2018 poate fi exprimat de către proprietarii membri ai asociației și ACORD, care poate fi exprimat în situațiile prevăzute de lege și de către proprietarii care nu sunt membri ai asociației și nu neapărat în adunarea generală ( excepție făcând situația reglementată prin dispozițiile art. 21 alin. 1 - în cadrul adunării generale ) așa cum reiese fără echivoc din interpretarea sistemică a întregului act normativ.
Problema ridicată la fileul CCR se referă, ca și în situația sesizării ICCJ în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, la înțelesul sintagmei „ ale fiecărui proprietar” respectiv dacă se referă la toți proprietarii din condominiu sau dacă poate fi aplicată în vederea constituirii unei majorități simple ( 50%+1) sau calificate ( 2/3 ) în exprimarea acordului prin declarație scrisă și semnată.
Până la pronunțarea CCR fiecare poate să pretindă că deține adevărul absolut în interpretarea sintagmei cu pricina, însă până ce înțelesul și întinderea acesteia nu se vor clarifica de către o instranță de grad superior, rămân simple presupuneri deduse judecății instanțelor de fond și apel, hotărârile pronunțate în astfel de cauze nefiind atacabile cu recurs.
Lucrurile sunt destul de complicate pentru că nu există o practică judiciară decât pentru pentru situația restricțiilor din perioada de manifestare a „sars cov 2” și care în mod evident nu poate fi extinsă la modul general.
Aș putea de exemplu să susțin în fața instanței că atunci cînd legiuitorul a dorit să includă TOȚI proprietarii în exprimarea acordului scris, a făcut-o fără echivoc, de exemplu în textul art. 36 lit. c ( în baza acordului în scris al TUTUROR proprietarilor din condominiu) sau al art. 44 alin. 1 ( cu acordul scris al tuturor proprietarilor din condominiu) sau al art. 53 lit. f ( în baza acordului scris al tuturor proprietarilor).
Nu în ultimul rând subliniez faptul că legea nr. 196/2018 a fost elaborată cu încălcarea dispozițiilor legii nr. 24/2000 cu privire la Normele de Tehnică Legislativă pentru elaborarea actelor normative, ceea ce conduce la o largă varietate de interpretări atât din partea justițiabililor, a avocaților, precum și a instanțelor, soldate cu așa zisa „ practică neunitară”.
[ link extern ]