Legiuitorul a reglementat acest aspect, lasind la latitudinea fiecarei asociatii sa-si "oficializeze" modul de a pune in aplicare "facilitatile " de la art. 50 b:
Art. 49 alin 4
"În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată."
De aceea si continua cu un exemplu, atunci cind trebuie sa hotarasca proprietarii membri de asociatie, pe o parte comuna exclusiva: "Pentru situațiile care vizează numai proprietarii unui tronson sau ai unei scări, hotărârile sunt luate prin acordul scris al majorității proprietarilor scării sau tronsonului respectiv, membri ai asociației de proprietari, pe bază de tabel nominal."
Si nici nu exemplifica fara echivoc, asa cum subliniati dvs. ca o face la art 53 (nu 56) litera f:
"
în baza acordului scris al tuturor proprietarilor adoptă hotărâri privind contractarea de împrumuturi de la bănci în vederea acoperirii cheltuielilor pentru consolidarea și modernizarea condominiului, modernizarea instalațiilor și dotărilor aferente, reabilitarea termică în scopul creșterii performanței energetice, precum și pentru reabilitarea structural-arhitecturală a anvelopei în vederea creșterii calității ambiental-arhitecturale a condominiului, potrivit prevederilor legale;"
Spune doar ca in baza acordului scris al tuturor proprietarilor. Vedeti aici vreo descriere a vreunei proceduri dupa aceea ?
E la latitudinea fiecarei asociatii sa-si treaca in statut modul de folosire a "facilitatilor" de la art. 50 b, atunci cind trebuie sa tina seama si de vointa proprietarilor din condominiu, care nu sunt membri.
Asa va face si in cazul de la :
Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște,
cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
Se subintelege ca initial se obtine acel acord (opinia mea e ca se face prin declaratii scrise si semnate ale tuturor proprietarilor, prin care fiecare proprietar isi exprima acordul sau dezacordul) si ca dupa aceea, dupa obtinerea unui acord a cel putin 2/3 dintre proprietari, conform regulilor din statut, se valideaza aceasta vointa a proprietarilor.
Nu neg ca procedura obisnuita este VOTUL, dat de membrii asociatiei in sedinta de AG, dar daca legiuitorul a lasat libera optiunea fiecarei asociatii sa-si aleaga modul de validare a unor hotariri de AG mai speciale, de ce sa consideram ca nu avem mijloace.
VOTUL dat de citiva membri prezenti la o astfel de sedinta de AG pare desuet, atunci cind exista vointa exprimata in scris de proprietari (sa zicem e de peste 2/3).
robert1958 a scris:
@ Latka.
Câtă vreme legiuitorul nu a reglementat modul în care se poate da eficiență „declarațiilor scrise și semnate ale fiecărui proprietar”, respectiv dacă le consemnăm într-un proces verbal sau dacă se emite o decizie a comitetului prin care se ia act de întrunirea condițiilor de legalitate în privința declarațiilor scrise și semnate, personal nu văd cum s-ar putea pune în aplicare „facilitățile ” art. 50 lit. b.