avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este conditia de reintegrare a unui angajat dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este conditia de reintegrare a unui angajat dupa ce instanta a anulat concedierea?

Un angajat pe care l-ati concediat obtine in instanta anularea concedierii.
Existand o decizie judecatoreasca in acest sens, sunteti obligat sa il
reintegrati. Totusi, mai trebuie indeplinita o conditie. Care este aceasta?
ART. 78 (2) Codul Muncii:

2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune părţile în situaţia anterioară emiterii actului de concediere.

prin urmare, reinegrarea trebuia solicitata expres, separat de anularea deciziei.
De regulă, executarea unei hotărâri judecătoreşti sau a unui alt titlu executoriu se face în mod voluntar, numai în caz contrar recurgându-se la executarea silită. Această idee este prevăzută în mod expres în Codul de procedură civilă, care la art.371 ind.1 alin. (1) stabileşte că „obligaţia stabilită prin hotărârea unei instanţe sau printr-un alt titlu se aduce la îndeplinire de bunăvoie”. Alin. (2) stipulează că, în situaţia în care „debitorul nu execută de bunăvoie obligaţia, aceasta se aduce la îndeplinire prin executare silită”.

Prin urmare, angajatorul poate dispune reintegrarea salariatului si fara ca acesta s-o solicite , conform art.371 ind.1 alin.1 C.proc.civ.
Daca vrea, bineanteles...problema e daca nu vrea:D
daca a solicitat la proces "reincadrarea pe post", explicit
inseamna ca nu mai incape indoiala

deci cel concediat nu trebuie decat sa astepte invitatia la munca din partea angajatorului prin posta?

doar daca uita el sa ceara expres "reincadrarea pe post" atunci trebuie sa o mai faca inscris el , dupa ca a obtinut anularea deciziei de concediere, nu?
am inteles corect?
Sunt doua variante:
1. angajatorul pune in executare de bunavoie hotararea judecatoreasca de reincadrare chiar daca angajatul nu o solicita
2. angajatul solicita punerea in executare a hotararii judecatoresti

Alte discuții în legătură

Repunerea unui fost salariat pe post, in situatia in care postul este desfintat cristina69 cristina69 Buna seara Am o speta foarte incurcata si tare as vrea sa stiu cum as putea-o solutiona legal pentru a nu mai fi actionati in judecata Pe scurt societatea X ... (vezi toată discuția)
Hotãrâre judecatoreasca dumi32 dumi32 Buna seara, as dori sa va prezint următoarea speta si poate mă puteți ajuta cu niște răspunsuri, o salariata a fost data afara in urma ... (vezi toată discuția)
Etape pentru reintegrarea in munca dispusa in urma unei decizii definitive ArcadieAldea ArcadieAldea Buna ziua, Ma puteti ajuta cu etapele care trebuie urmate pentru aplicarea unei decizii definitive la Curtea de Apel de reintegrare si plata a drepturilor ... (vezi toată discuția)