avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:32, 1 Martie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai la inceput spuneati ca vreti sa stiti doar cum sta treaba cu proprietarul care trece din cind in cind pe la locuinta. Vi s-a raspuns. Daca vreti sa discutati tot felul de "cazuri", cum face dl. Grecu, de amesteca borcanele, atunci spuneti de la inceput. Explicati-mi si mie, ce cheltuieli impartite pe numar de persoane aveti in acea scara, conform legii, ca sa inteleg miza acestei "investigatii". Pe numar de persoane sunt doar citeva cheltuieli, v-am explicat :

Secţiunea a 3-a Repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale
Articolul 82
(1) Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare.
(2) Cheltuielile repartizate după numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru: apă rece, caldă și canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcționarea instalațiilor comune, inclusiv a ascensoarelor; colectarea deșeurilor menajere, vidanjare.
[ link extern ]
Dati detalii.

Ovidiu Murzea a scris:

Eu am o situatie similara cu ce descrie domnul Grecu. In imobil sta in chirie ofical 1 persoana, dar de fapt sunt doua. Proprietarul este plecat din tara. Pe cel de-al doilea il vad venind de multe ori seara, cu plasa cu cumparaturi. Poate vine doar in vizita, poate mai putin de 15 zile pe luna, nu stiu si nici nu am cum sa aflu. Cert este ca legea este neclara in zona aceasta. Si nu vreau sa ma apuc sa fac Auscwith pe scara.

1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu vreau sa amestec borcanele, intrebarea ramane aceeasi: ce inseamna a locui dpdv legal? Inteleg ca nu exista raspuns. Am mai inteles ca, legal, fiecare proprietar e obligat sa declare numarul de persoane care locuiesc in imobilul sau, nespecificandu-se ce se intampla daca nu o face. In baza acestui vid legislativ ajungem sa avem tot felul de animozitati, care se puteau evita foarte simplu: toate cheltuielile trecute pe apartament.

Ca sa va raspund la intrebare, cheltuielile pe persoana la asocitia din care fac parte sunt salubritate(cea mai costisitoare), pierderile de apa si energie electrica pe scara (inclusiv lift),

Nu este nicio investigatie. Eram doar curios sa stiu ce inseamna a locui. ma lovesc de cazuri care imi sunt neclare. Va dau un exemplu: o persoana/familie care are doua imobile si le foloseste alternativ practic poate declara zero persoane in ambele parti.

Numai bine si multumesc pentru raspunsuri.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform dictionarului a locui inseamna a trai intr-un loc. Adica sa manince, sa se spele, sa doarma acolo, etc, mai stiti dvs. ce. Ce e asa de complicat ? Daca negati asta, inseamna ca orice vizitator al unui proprietar si locatar din bloc trebuie contorizat ca locuieste in ziua aia acolo..

Prin urmare instalati pe scara un sistem video de supraveghere a fiecarei usi de proprietate, angajati niste softisti si cu un sistem de recunoastre persoane bazat pe inteligenta artificiala va contorizeaza tot ce misca. Asa e bine ?

Nu te poti trece zero persoane in 2 locuri. 15 zile, oricit de alternativ ar fi, tot stai undeva. legea spune ca minim 15 zile, mai degraba poti fi 15 zile intr-un apartament, 15 zile in altul..
In plus, in orasul meu regulamentul de salubritate prevede declaratia pe propria raspundere, cu toate proprietatile. Pui 2 locuinte, treci zero la una, automat locuiesti in cealalta si se trec persoanele din familie. Se fac verificari si se amendeaza contraventional declaratia falsa, facuta an de an.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
latka, utilizator
Ok, daca legea spune asa atunci nu am de ce sa imi mai fac griji. Multumesc!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Frate, unde s-a ajuns cu aceasta discutie, dar vorba d-lui Ovidiu: intreb si eu ca nu dau cu paru'. Pai nu?
Prin urmare instalati pe scara un sistem video de supraveghere a fiecarei usi de proprietate, angajati niste softisti si cu un sistem de recunoastre persoane bazat pe inteligenta artificiala va contorizeaza tot ce misca. Asa e bine ?

Pe bune? Misto-ul e la el acasa si nu ai ajuns la maximum, mai sunt posibilitati, cunosc.
La mine la bloc, cheltuielile pe nr. de persoane, ca si la Ovidiu, sunt:
- cheltuieli cu salubritatea, astazi 14 lei/persoana, de maine 21.8 lei de persoana;
- cheltuieli cu energia electrica (cheltuiala variabila), intre 4-si 6 lei de persoana;
-cheltuieli cu diferentele la apa (cheltuiala variabila), intre 2 si 3 lei de persoana;
Total, o bagatela de 20- 30 lei/persoana.
[ link extern ] /
Pentru unii, chiar ca este o bagatela, pentru altii nu-i chiar asa. Faza este ca suntem luati de prosti, de catre cine - de catre unii dintre vecinii nostri, unii cu tupeu!
Dom' Ovidiu - ramane cum am discutat - te-ai lamurit, mai bine nu intrebai, dar stii cum se zice - intrebarea moarte n-are! Iacata, nu a murit nimeni din asta.
Din partea mea, anumite cheltuieli pot fi repartizate proprortional cu nr. de la pantofi. Traiesti pe picior mari, contribui mai mult - daca asa ar prevede onor legislatia...
Sa fiti sanatosi!
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)