avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:32, 1 Martie 2023
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cand nu esti in treaba si vezi din exterior spui ca daca doarme omul inseamna ca locuieste.
Va recomadam sa cititi subiectul unde domul ADRIANTOT spunea ca chiar si muncitorii veniti sa renoveze apartamentul sunt trecuti la persoane.

Sunt blocurii la Unirii la Zepter unde sunt doar 2 apartamente cu locatari care locuiesc acolo si restul folosite pe post de diverse:
- cabinet medical unde dentista mea vine impreuna cu asistenta de Luni pana Vineri si inca 5- 10 pacienti zilnic.www.avocatnet.ro/forum/utile...
A trecut-o administratorul 10 persoane lucru normal de altfel.
-Firma Avon unde vin 30-40 insi si iau produse sa le distribuie si pleaca.
-firma de separatii de laptopuri telefoane etc unde vin cam 30 insi.
- firma de videochat unde sunt ba ziua ba noaptea dupa cum au chef fetele care nu dorm in pat sigur dar stau in el non stop.

Pai daca astia nu dorm ci doar viziteaza dupa mintea unora nu pot fi trecuti la persoane.
Hai atunci sa plateasca liftul astia 5 insi si toata apa calda si rece ca doar asa a la UNIRII pana la Victoriei ca nu au apometre cei care sunt mai destepti sau repartitoare. Ca sa nu mai zic de gunoi ca nici o firma nu ridica 4 ttomroane de 1.1m3 de 3 ori pe saptamana pentru plata a 5 persoane.
Prin urmare inclusiv muncitorii care vin sa renoveze pot fi trecuti la persoane ca tot vin de 2 luni zi de zi si se plimba cu liftul de nu iti vine a crede si mai produc si gunoi.

De asta solutia este sa fie cat mai putine pe nr de persoane pentru a nu le mai da motiv sa se sustraga.
Daca vii ca domnul LATCA si spui diferentele de apometre se pun doar pe nr de persoane , si ca persoanele sunt doar alea de dorm inseamna ca nu ai legatura cu realitatea.
Apa se trece dupa cum a stabilit asociatia ca legea noua 196/2018 spre deosebire de vechea 230/2007 nu prevede fix si cea veche chiar prevea un regulament unde asociatia stabila ce si cum.
Persoanele se trec in functie de cum genereaza costuri. Ca daca vii zilnic in vizita si ei liftul si aprinzi lumina pe scara e clar ca te pun la persoane indiferent ca dormi la hotel si imi arati factura de plata.

Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Iar ati aparut , ca sa va razboiti ? :)
Lasati-l pe domnul LATCA si concentrati-va pe scris lucruri care au temeiuri legale. Nu inventati "legi" noi. :)))

1. Dl. TOT nu e izvor de drept.
2. Spatiile comerciale au o conventie cu asociatia de proprietari, privind numarul de persoane, scrie clar in legea 196/2018, ar trebuie s-o cititi, nu confundati cu spatiile de locuit, acolo se mai si doarme. :)
3. Eram sigur ca exista si "inchizitori" care considera ca persoanele in vizita se trec la intretinere . Vai si amar de proprietarii din asociatia respectiva. Si de vizitatori, care trebuie sa plateasca intretinere in 2 locuri. :))
Ca daca vii zilnic in vizita si ei liftul si aprinzi lumina pe scara e clar ca te pun la persoane

4. Spuneti clar ca ati ramas tot cu legea 230/2007. Spre stiinta dvs., aceasta lege s-a abrogat. Nu mai exista.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
latka, utilizator
Nu cred ca lucreaza 7 zile din 7 de noapte,
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
domnule Latka va lipseste logica simpla.
o firma ce desfasoara activitate in apartament nu este spatiu comnercial.
Orice asociatie care are firme in bloc ii taxeaza pe proprietar sau chirias pentru vizitatori . Vizitatorii nu trebuie sa plateasca intretinere in 2 locuri ci proprietarul sau chiriasul.
Eu in asociatie nu am si nu ar permite nici un vecin sa existe o firma in bloc. Exista spatii comerciale la parter (banci farmacii).
Blocul unde ocup functia de presedinte este nou ai are doar 2 etaje(adica nu am lift) iar singurele lucruri care sunt pe persoane sunt lumina pe casa scarii unde sunt becuri LED Philips 13wati 1521lumreni de cand au aparut.
Salubrizarea(gunoiul) 9.95lei/persoana dar care este platit de spatiile comerciale care s-au oferit sa plateasca ele daca li se permite sa foloseasca si ei altfel ar fi taxati la cantitate si ar iesi mult mai scump.
Apometrele sunt de aceeasi clasa si m3 de apa este 5.29lei.Diferentele se repartizeaza proportional cu consumul si mereu in minus. Proportional cu consumul adica in final pretul calculat /m3 este mai mic si fiecare este cu consumul afisat =cel declarat sa poate omul sa verifice ce index a dat,

Prin urmare nu exista motive sa te zbati pentru nimic.(sub 0.5 bani la electricitate).
Doar ca va spun ce este normal.
Incercati sa recititi discutiile referitor la copii si de cand se trec ei la persoane.
Cei care au copii, spun ca nu e normal sa fie trecut imediat ce il aduce acasa de la maternitate, intrucat copilul nu apasa pe intrerupatorul de lumina si bebelusul nu circula cu liftul.
Ceilalti spun: ca da nu apasa el(copilul), dar de cand are copil mama lui iese de 3 4 ori pe zi sa il scoata la plimbare si aprinde lumina si ia liftul , iar tombernul este plin de pampers si mai este nevoie de unul in plus.
Concluzia este sa reduci sau sa elimini cat mai mult costurile pe persoana daca poti.
Dar daca veniti si spuneti ca diferentele de apometre se pun pe persoane cand si acolo v-am aratat fix de ce nu e bine....
Cum cineva spune o alta opinie vad ca vise pare ca se razboieste si ca sunt inchizitori., Exact cuvintele pe care le foloseste o persoan , acelea le definesc pe respectivele persoane.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
w_v_w_v, utilizator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 196/2018:
Art. 30. -
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)