avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:32, 1 Martie 2023
@w_v_w_v
Din pacate dvs. va lipsesc cunostintele, nu si "importanta" functiei din asociatie, pe care o ocupati. Si care ar trebui sa va impuna macar o anumita curiozitate de a citi legea asociatiilor de proprietari, asta "noua", care e aparuta de 5 ani.
E timpul s-o cititi pe indelete. Ati ramas la legea abrogata, 230/2007.

Firme in bloc pot exista si cu voia si fara voia vecinilor , exista 2 posibilitati:
1. Firma sa aiba declarat sediu social si nu aveti ce sa-i faceti si ce sa-i pretindeti.
[ link extern ] .
2. Firma care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu cu alta destinatie decit locuinta si care trebuie sa respecte art. 40 din legea 196/2018, adica sa incheie acea conventie legata de numarul de persoane.

Altfel, nu exista nici o alta obligatie legala in afara articolului 30 din lege, cum a aratat anterior @mira55, si nici vreo prerogativa a Cex de a modifica de la sine putere acest numar de persoane.
"Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței" si "se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat."

Eu va intreb un singur lucru, diferentele dintre suma consumurilor declarate de proprietari si consumul general dat de apometru de bransament cum le "detectati" ? Nu faceti asa ceva, nu aveti vreun instrument de masura la fiecare proprietate sa stiti de unde provine.

Ei, legea noua, 196/2018 a decis, la art. 82 ca in astfel de cazuri, cind nu se poate masura la fiecare proprietate aceasta "pierdere", sa se imparta pe numar de persoane. Nu spune ca exista vreun regulament pentru a stabili metoda, nu, se imparte pe numar de persoane. Nu spune ca poate fi proportional cu acel consum, care s-a masurat. Va mai pun o data textul, cititi-l cu mare atentie si uitati de legea 230, aia s-a abrogat :
"Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare."

Aici nu e vorba de bine sau de rau, aici e vorba de un simplu text, temei legal, care consfiinteste aceasta metoda. Asociatia este obligata sa aplice doar temeiurile legale, nu ce crede, ce a citit in legi abrogate.

Ca la dvs. furnizorul de apa se pacaleste si nu schimba apometrul de bransament, de va iese suma consumurilor individuale mai mare decit consumul general, nu are nici o relevanta, e prostia (nestiinta) lui.

Nu mai comentez celelate "minuni" pe care le scrieti ("Orice asociatie care are firme in bloc ii taxeaza pe proprietar sau chirias pentru vizitatori", "Incercati sa recititi discutiile referitor la copii si de cand se trec ei la persoane", "Dar daca veniti si spuneti ca diferentele de apometre se pun pe persoane cand si acolo v-am aratat fix de ce nu e bine") e suficient sa va citez pe dvs. la autocaracterizarea pe care vi-o faceti :
"Exact cuvintele pe care le foloseste o persoan , acelea le definesc pe respectivele persoane."


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mira55

Aici discutam despre ceea ce faci cand proprietarii nu declara.

@Latka
acum cativa ani am cerut operatorului sa puna inca un contor de bransamet imediat dupa cel existent si le-am aratat ca primul se defectase, Ca sa fie treaba buna au pus si contoarele de 1/2 de apartament in teste dupa primele 2.
Erau diferente mici si dupa cum am spus mai sus am mereu diferente in minus lucru care nu a deranjat nic compania de apa si nici pe mine. Adica contoarele de apartament inregistreaza mai mult decat cel general.Cel general este de alta clasa si nu inregistreaza consumul mic al unei baterii Ideal Standard la prima treapta. Majoritatea apartamentelor dupa cum am spus fiind nelocuite fiiind mai mult sezonier ocupate de proprietari.

Referitor la firme orice firma care desfasoara activitate(cum era cazul dentistei mele) are nevoie de acordul proprietarilor si al asociatiei,
Vad ca va faceti ca nu intelegeti ce spune legea 196/2018 si o interpretati cum doriti si mai mult vreti sa impuneti si altora.
V-am dat exemplul de mai sus si nu ati adus argumente de nici un fel.
Problema era simpla.
Locuiti in blocul de la UNIRII zepter unde sunt doar 2 apartamente de locuit restul sunt apartamente unde se desfasoara dierse activitati: de la dentist pana la videochat.
Nimeni nu declara nici o persoana cand este intrebat de nr pesoane pentru conventie.
Toti spun ca trec din cind in cand pe acolo. In realitate daca stai jos 15 minute e un trafic ca la mall.
Eu am spus in mesajul din 13 Februarie ce as face. Apa calda si rece ca si caldura sunt necontorizate.
Ce faceti dv in cazul asta conform legii 196/2018???
Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2023
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Asta e ultimul raspuns pe care vi-l dau pe acest topic, pe care v-ati hotarit sa-l poluati cu tot felul de "devieri" care nu au legatura cu subiectul si alte absurditati.
1. Imi confirmati ca cei de la furnizorul de apa sunt nepriceputi si nici macar nu evalueaza debitul maxim necesar pentru condominiul dvs. . Nu trebuie sa fii mare specialist ca sa citesti un consum lunar la un bransament si sa-ti dai seama ca apometrul general e ales prost, fiind de diametru (si implicit debit maxim masurabil) mult prea mare. Nu e vorba de nici o clasa, clasele de precizie la apometre au disparut de aproape 20 de ani. Toate apometrele au aceeasi precizie. E vorba ca orice aparat de masurat debite de fluide are o problema "hidraulica", de curgere, in apropierea valorii de zero. Nu poti sa masori precis si 100 mc/ora si 100 litri/ora. Practic , pentru ultima valoare nu ai nici o garantie. Sunt firme care, pentru anumite aparate de masura, digitale, iti indica zero de la o anumita valoare in jos, pentru care nu mai e garantata nici o precizie. De aceea e foarte important cum alegi apometru general.

2. Nu mai dati exemple absurde, ca sa justificati incalcarea legii, ca trebui trecuti si vizitatorii la numarul de persoane dintr-o anumita proprietate. Faptul ca la o asociatie nu exista contorizare individuala de utilitati si nici conventii incheiate conform legii (adica un aviz de la o asociatie pentru obtinerea autorizatiei de functionare) nu e un argument.
Si nici nu ma fac a nu intelege legea 196/2018, nu poti face niste ilegalitati, ca sa rezolvi alte ilegalitati. Nu exista "compensare legala", asta e calea pentru tot felul de abuzuri.

Dvs. nu intelegeti un lucru extrem de simplu, dincolo de un temei legal nu poti inventa legi proprii, pentru a-ti "face dreptate".

Sper ca m-am facut inteles, pentru astfel de discutii in continuare, va rog sa va deschideti topicuri proprii.
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2023
latka, utilizator

latka a scris:

Locuitul efectiv e sa doarma acolo, adica sa petreaca noaptea acolo.. Altfel, ce problema aveti dvs. daca trece pe la locuinta, e normal sa-ti vizitezi o alta proprietate, nu e interzis de lege. Ce paguba majora se produce ? Utilitatile sunt contorizate, cheltuieli pe cota parte indiviza plateste,dar nu locuieste peste 15 zile, deci nu va plati cheltuieli pe numar de persoane (doar atit, asta e singura rubrica din lista cheltuielilor de intretinere care da zero, restul, adica grosul ramin).. Parcarea o plateste ca sa aiba unde parca, care-i problema ?

Iar vecinii sa caute de grija caprelor lor.Sa fie pusi la cheltuieli de fiecare data cind le vine cineva in vizita, daca asa gindesc.

Nu toate consumurile sunt contorizate . De exemplu, gazele , salubrizarea,curentul pe parti comune, nu sunt . Toate astea insumeaza in luna de iarna aprox 45 - 50 lei. Am sa va dau un exemplu de persoana care nu e trecuta la intretinere : sta zilnic 12 ore in locuinta si doarme doar in weekenduri, adica 8 zile pe luna. Referitor la "locuitul efectiv e sa doarma acolo" , nu stiu daca e cea mai buna explicatie .... cand doarme , nu consuma gaze si nici nu cred ca arunca gunoiul . Cu ce e mai deosebit fata de mine care locuiesc efectiv in apartament tot 12 ore pe zi cu tot cu dormit , iar in weekend plec din oras ?
Deci, cum facem cu caprele ?
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
rain4est, utilizator
Cu caprele e cam asa :
1. Legea prevede doar declaratia pe propria raspundere, Reiau articolul pus de @mira55:
Secţiunea a 2-a Obligațiile proprietarilor din condominii
Articolul 30
(1) Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței.
(2) Notificarea prevăzută la alin. (1) se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat.

Noi nu putem sa stabilim, ad-hoc alte reguli de trecut persoane, dupa bunul plac al asociatiei, inventind "legi". Nu se fac legi dupa toate cazurile posibile.

Asa putem face orice reguli, spionind citi vizitatori are fiecare si contorizind minutele state in vizita. Nu vi se pare absurd ?

2. Este obligatia asociatiei sa ceara (cum face cu apometrele) ca proprietarii sa rezolve contorizarea celorlalte utilitati, conform art. 32.
3. Poate acel proprietar care sta acolo 12 ore pe zi are cheltuieli de intretinere complete in alta parte. E locuinta de resedinta. Plateste absolut toate celelalte cheltuieli si e posibil sa nu consume gaz, ci electricitate. si nu produce gunoi. Vi s-ar parea normal sa plateasca de 2 ori ?

In plus ati expus doar varianta dvs., subiectiva, nu si a lui, deci nu stim exact cum stau lucrurile.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)