@w_v_w_v
Din pacate dvs. va lipsesc cunostintele, nu si "importanta" functiei din asociatie, pe care o ocupati. Si care ar trebui sa va impuna macar o anumita curiozitate de a citi legea asociatiilor de proprietari, asta "noua", care e aparuta de 5 ani.
E timpul s-o cititi pe indelete. Ati ramas la legea abrogata, 230/2007.
Firme in bloc pot exista si cu voia si fara voia vecinilor , exista 2 posibilitati:
1. Firma sa aiba declarat sediu social si nu aveti ce sa-i faceti si ce sa-i pretindeti.
[ link extern ] .
2. Firma care isi desfasoara activitatea intr-un spatiu cu alta destinatie decit locuinta si care trebuie sa respecte art. 40 din legea 196/2018, adica sa incheie acea conventie legata de numarul de persoane.
Altfel, nu exista nici o alta obligatie legala in afara articolului 30 din lege, cum a aratat anterior @mira55, si nici vreo prerogativa a Cex de a modifica de la sine putere acest numar de persoane.
"
Proprietarii din condominii au obligația să notifice președintelui orice schimbare intervenită în structura și numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau nașteri, persoanele luate în spațiu, precum și locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinței" si "se face în scris în termen de 10 zile de la schimbarea intervenită, de la luarea în spațiu, respectiv de la semnarea contractului de închiriere/comodat."
Eu va intreb un singur lucru, diferentele dintre suma consumurilor declarate de proprietari si consumul general dat de apometru de bransament cum le "detectati" ? Nu faceti asa ceva, nu aveti vreun instrument de masura la fiecare proprietate sa stiti de unde provine.
Ei, legea noua, 196/2018 a decis, la art. 82 ca in astfel de cazuri, cind nu se poate masura la fiecare proprietate aceasta "pierdere", sa se imparta pe numar de persoane. Nu spune ca exista vreun regulament pentru a stabili metoda, nu,
se imparte pe numar de persoane. Nu spune ca poate fi proportional cu acel consum, care s-a masurat. Va mai pun o data textul, cititi-l cu mare atentie si uitati de legea 230, aia s-a abrogat :
"
Cheltuielile repartizate proporțional cu numărul de persoane reprezintă cheltuielile asociației pentru asigurarea serviciilor de utilități publice de care beneficiază persoanele care locuiesc sau desfășoară activități în mod curent în condominiu și
care nu pot fi individualizate pe fiecare unitate de proprietate individuală în parte pe baza unor dispozitive de măsurare/înregistrare, fie datorită naturii și caracteristicilor anumitor servicii, fie din lipsa dispozitivelor de măsurare/înregistrare."
Aici nu e vorba de bine sau de rau, aici e vorba de un simplu text, temei legal, care consfiinteste aceasta metoda. Asociatia este obligata sa aplice doar temeiurile legale, nu ce crede, ce a citit in legi abrogate.
Ca la dvs. furnizorul de apa se pacaleste si nu schimba apometrul de bransament, de va iese suma consumurilor individuale mai mare decit consumul general, nu are nici o relevanta, e prostia (nestiinta) lui.
Nu mai comentez celelate "minuni" pe care le scrieti ("Orice asociatie care are firme in bloc ii taxeaza pe proprietar sau chirias pentru vizitatori", "Incercati sa recititi discutiile referitor la copii si de cand se trec ei la persoane", "Dar daca veniti si spuneti ca diferentele de apometre se pun pe persoane cand si acolo v-am aratat fix de ce nu e bine") e suficient sa va citez pe dvs. la autocaracterizarea pe care vi-o faceti :
"
Exact cuvintele pe care le foloseste o persoan , acelea le definesc pe respectivele persoane."