avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:32, 1 Martie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ei, ati vazut ca se poate sa gasiti o solutie rationala ! Asta doar pentru apartamentele cu zero persoane.
Dar ce faceti cu cele care au macar o persoana ? Si nu stii daca mai e si a doua.

Eu va spun cum e situatia la mine, am contorul de gaz la vedere,linga apartamentul nelocuit, se poate observa indexul de catre orice "curios". Imi vin numai facturi cu valoare zero.

La fel se poate observa cel de energie electrica, cred ca am lasat citiva mici consumatori conectati. Facturile sunt de 10-11 RON pe luna. La fel, se poate vizualiza contorul de energie electrica. Cind locuiesti acolo, trebuie sa fie macar 50-60 kWh pe luna.

Utilizati cele doua vizualizari si va veti da seama unde se locuieste fraudulos.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2023
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc. Asa am sa fac si intradevar asta nu rezolva problema apartamentelor care declara mai putin cu cel putin o persoana. Voi cauta o solutie cat mai neintruziva si revin cu raspuns.

O zi buna!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt multe persoane care au cel putin doua apartamente. E normal sa mai treaca pe acolo. A locui inseamna a sta efectiv acolo(inclusiv) noaptea, cel putin 15 zile. Atata timp cat nu face acest lucru, nu poate fi luat in calcul . Plus ca nu cred ca exista vreo persoana care sa fie luat in calcul la doua apartamente si el sa doarma doar intr-unul. Va dau un exemplu, copilul meu statea ziua la bunici, insa seara il luam la noi. Ca sa nu fie discutii, am dus adeverinta la Asociatia bunicilor, precum ca este luat in calcul la intretinerea apartamentului nostru.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
adimanea, utilizator
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce vârstă aveți? Aveți timp toată ziua să stați la pândă, când vine vecinul, ce face? Ar trebui să vă ocupați cu lucruri mai serioase!
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domeniul acesta al administrării condominiilor este cea mai bună dovadă că în România comunismul nu a murit de peste tot. Ba chiar stalinismul, că în stalinism existau "șefi de scară" și "șefi de stradă", a căror funcție era fix să spioneze și să toarne. Nu că Legea 196 ar reglementa instituția "șefului de scară", dar uite că se mai găsesc prin unele asociații de proprietari cu membri probabil mai în vârstă, care resuscitează tot felul de instituții dinainte de '89.

Menținerea în lege a cărților de imobil este o aberație. Ele au fost inventate în comunism când exista un control strict al populației și asociațiile de locatari, cum se numeau atunci, erau folosite și pentru supravegherea oamenilor. Statul trebuia să știe în orice secundă unde ești, cu cine te întâlnești etc. Așa că asociațiile de locatari erau puse să consemneze exact, cu nume, prenume și CNP cine locuiește în fiecare condominiu fie și temporar și cu cine, iar aceste cărți de imobil erau puse la dispoziția miliției și, la nevoie, a securității. Acum trăim însă într-o lume liberă în care oamenii pot trăi unde și cu cine au chef și pot deține câte proprietâți își permit. Nu e treaba vecinilor să știe exact câți oameni stau într-o locuință și să le cunoască exact numele, prenumele și CNP-ul.

Cât privește repartizarea cheltuielilor pe număr de persoane, mai ales în condițiile în care consumurile de apă, curent etc. sunt contorizate individual, este o altă aberație. Există criteriul mult mai obiectiv al cotei indivize aferente proprietății, toate costurile comune, care nu pot fi determinate pe fiecare proprietate în parte, ar trebui să fie impărțite proporțional cu aceasta.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
Alexandru Surcel, Avocat

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)