avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... notare antecontract de vanzare cumparare versus ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

notare antecontract de vanzare cumparare versus sechestru asigurator

Ce valoare juridica are un antecontract de vanzare cumparare notat in cartea funciara a bunului imobil daca ulterior s-a notat un sechestru asigurator in vederea confiscarii speciale?
Care sunt posibilitatile promitentului vanzator la acest moment?
Cel mai recent răspuns: DanyD , utilizator 15:45, 10 Aprilie 2010
personal nu sunt pentru cineva anume: vanzator promitent, cumparator promitent.

Speta in sine consider ca merita analizata.

D-na Maria Boanca are perfecta dreptate - ceea ce trebuie pus in discutie este daca putem afirma sau considera avantajos faptul ca antecontractul are rang preferential fata de sechestru (din punct de vedere al opozabilitatii)

notarea antecontractului anterior sechestrului intr-o carte funciara avantajeaza pe cumparatorul promitent?
ceea ce va decide instanta in privinta masurii confiscarii .....mai este de asteptat
antecontractul da nastere unui drept de creanta (drept personal ) si care se noteaza in cartea funciara

sechestrul asupra unui imobil are valoarea unei ipoteci legale , deci este un drept real accesoriu- (garanteaza executarea unei obligatii)

sunt doua drepturi cu regimuri juridice distincte: dreptul real accesoriu (ipoteca legala) si dreptul de creanta (dreptul cumparatorului promitent)

sechestru indisponibilizeaza bunul imobil temporar, il scoate din circuitul civil
vanzarea bunului este imposibila la acest moment fara acordul autoritatii care a instituit masura asiguratorie

Nu are nicio relevanta, pentru ca cele doua inscrieri nu au nici rang preferential una fata de cealalta, nu se "blocheaza" reciproc etc.
Antecontractul este notat in scopul ca vanzatorul promitent sa nu faca demersuri pentru contactarea vreunui tert caruia, prin mijloace amiabile, sa-i vanda ori sa-i promita vanzarea aceluiasi imobil... sa nu ipotecheze intre timp imobilul etc.

Masura acre vine de la un tert insa, sechestrul sau confiscarea are alt scop, de a imobiliza acel bun in patrimoniul proprietarului actual sau, in caz ca sa instraineaza, cel ce va dobandi bunul isi asuma riscul ca acel bun sa-i fie luat din proprietate.
Cu alte cuvinte, sunt doua masuri diferite, actioneaza diferit cele doua notari...
Astfel, antecontractul zice ca acel imobil a fost promis spre vanzare; masura confiscarii spune ca acel proprietar ar putea sa nu aiba un drept legal asupra acelui bun. Daca se dovedeste in instanta ca nu avea drept, atunci bunul se confisca de oriunde ar fi el, de la oricine, caci proprietarul initial nu avea nici dreptul de a-l promite ori de a-l vinde.
Iar noul proprietar nu se poate apara impotriva evictiunii cu buna-credinta, caci el fusese avertizat la data vanzarii ca acel bun are o problema prin inscrierea confiscarii/sechestrului la BCF. Si va fi evins.
E corect ca el se poate indrepta impotriva vanzatoruljui sau pentru garantie la evictiune, dar un om care a facut asa rost de un imobil, ilegal, credeti ca va sta sa dea socoteala justitiei civile? Si nici de inselaciune macar nu poate fi acuzat penal, ca stia si cumparatorul ce era cu imobilul...
Un fel de prinde orbul, scoate-i ochii!
Daca sechestrul/confiscarea are succes, bunul iese din patrimoniul vanzatorului si acesta se descurca cu ce promisiuni a facut, ce ipoteci etc.
Si un bun ipotecat care este ulterior ipotecii confiscat este confiscat fara vreo sarcina pe el, caci cel ce a pus ipoteca s-a dovedit a nu avea drept asupra bunului.
Trebuie sa inteleheti diferenta dintre cele doua notari; rangul poate fi considerat preferential, dar daca ele se adreseaza unor diferite categorii si avertizeaza despre situatii diferite... nu putem compara mere cu pere!

:offtopic: Va rog nu redactati mesaje consecutive, completati mesajul anterior daca aveti ceva de adaugat prin folosirea butonului "Editeaza".
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Liliana Gradinaru, Avocat
multumesc
mai e o singura problema: cand am incheiat antecontractul Cf-ul era curat, fara nici o inscriere pe el de genul celei ce a aparut ulterior, nici cand am inscris antecontractul nu erau probleme
dar se pare ca singura rezolvare este actionare promitentului vanzator in instanta
multumesc inca o data
Nu cred ca e singura rezolvare, incercati intai sa negociati cu el, poate il convingeti sa va dea inapoi banii, ceva penalitati etc.
Daca nu merge, parca vad ca in instanta se suspenda procesul pana la judecarea celuilalt... Si ar putea sa dureze, asa ca nu uitati niciodata de negocierea amiabila, eu o cred cea mai buna solutie!

Alte discuții în legătură

Cat de solid este un contract de vanzare-cumparare daca vanzatorul ar putea avea declansata procedura de punere sub sechestru a bunurilor yoniro84 yoniro84 Buna ziua!Am facut un antecontract la notar, pe data de 2 decembrie 2014 pentru un apartament. Antecontractul expira pe 2 februarie. Avansul a fost 20000 ron ... (vezi toată discuția)
Notare sechestru asigurator asupra imobil cu antecontract de vanzare deja notat vivisun vivisun Buna, Poate creditorul (banca) sa-si noteze in CF sechestru asigurator asupra unui imobil care nu a fost niciodata ipotecat si care are un antecontract de ... (vezi toată discuția)
Antecontractul de v-c, sechestrul asigurator si opozabilitatea acestuia fata de tertii (viitori) creditori DanyD DanyD Dupa incheierea unui antecontract de v-c ptr. un imobil si notarea acestuia in registrele CF, promitentul cumparator cere instantei de judecata instituirea ... (vezi toată discuția)