avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste reparatia ...

Proprietar terasa bloc ultimul etaj, cine plateste reparatia hidroizolatiei?

Sunt proprietarul unui apartament situat la ultimul etaj care intr-un bloc din centrul ca[pitalei care, are in componenta 2 terase in proprietate. Acum recent au inceput infiltratiile de apa si vecinul de jos a facut reclamatie la admistratie. Administratia blocului a decis sa execute lucrarile de reparatie, ele fiind de spargere a terasei 15 cm adancime si refacerea hidroizolatiei.

Admisistratia mi-a trecut toate costurile lucrarii la intretinere fara nici-un document legal sau instiintare "scrisa". Mai mult, sau conectat cu echipamentele de lucru la reteaua mea electrica aducand-mi costuri la energie.

Care este legea, cine plateste si care este procedura legala a administratiei blocului? Nu ar trebui inmanata o hartie cu articoloul de lege, facturile lucrarii, garantia lucrarii catre proprietar? Aducerea la cunostinta in cadrul legal al costurilor adaugate la intretinere?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: steaua581 , utilizator 09:36, 1 Iunie 2023
Nu si-a depasit atributiile deloc asociatia. Daca te plangi ca cel de deasupra te tot inunda si nu repara nu apelezi la asociatia de proprietari?
Asociatia aplica articolul 31 unde a constatat ce se intampla si a rezolvat situatia. In mesajul 2 ne-a spus ca a si incercat sa rezolve dar nu a reusit.
La mesajul 3 spune ca administratorul a avut cheile , ca e cladire cu bulina........
Pai acordul a fost cand i-ati dat cheile.

Daca dansul credea ca rezolva mai bine sau mai iefin trebuia sa o faca inainte.
La problema 2:
Asociatia trebuie sa repare doar zidurile sparte ca urmare a repararii tevilor comune si sa va schimbe partea de parchet avariata.

Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
la terasa e vorba de reparatie structurala. Eu am incercat (la cererea administratorului) sa aplic o mebrana lichida, aceasta mi-a fost inmanata chiar de administrator pe care am si plati-o. Problema sta in structura, ca atare, ei au trebuit sa sparga cam jumatate din plafonul terasei si sa re izoleze, consolideze structura. Problema e ca astfel de lucrari executate fara firme autorizate (certificate oficial) pot crea mari probleme. Daca terasa mea colapseza acum peste celelalte 9 apartamente de dedesupt? Cum sa execut eu lucrarea de consolidare cu firma angajata de mine? Cu ce drept (chiar daca sunt proprietar, pot face de capul meu lucrari fara expertiza)? Eu pot executa, incerca sa execut doar o izolare partiala, nu structurala.

Un mic comentariu aparte de acest topic, daca asa se procedeaza in majoritatea situatiilor, inseamna ca la primul cutremur o sa avem cu siguranta un dezastru.

w_v_w_v a scris:

Aici fiecare est o persoana care poate avea diferite ocupatii. Doar ca cineva scrie ceva la status nu inseamna nneaparat ca asa e.

Tratati problemele pe rand. Daca ati inteles ca
plafonul terasei (structura)
este proprietate comuna de ce ati incercat sa faceti singur reparatii la ea?
Terasa mai exact acoperisul partii unde locuiti dv este parte comuna. Dar terasa pe care dv pasiti faceti gratar si ce mai doriti este proprietatea dv si prin urmare trebuia sa va gasiti o firma proprie care sa faca lucrarile bine.
Nu ati reusit si s-a ocupat administratia si e normal sa vi se impute costurile.

Problema 2 a tevilor si spargerilor lasate:
Reaparatiile anumitor tevi ale blocului comune de la dv din apartament se repara de asociatie si daunele si readucerea la starea initiala se face tot pe banii ascociatiei.

legea 196 /2018
ART. 31

(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor
prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană
fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.

(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin.
(1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la
starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.

se sparge pana la placa care e structura. Nu era vorba de lucrare de consolidare ci de izoare. Acum au facut si consolidare? Cum au facut consolidare au turnat noi slapi de sustinere?
Cand torni ceva peste altceva nu insemna ca este consolidare.
Faptul ca au facut ei lucrare este cea mai buna dovada ca nu aveti dv nici o raspundere.
Apasati pe raspunde cand scrieti nu pe citeaza ca sa incarcati inutil mesajul.
Inca ple puteti modifica si sterge citatele.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
evident ca nu am nicio raspundere, eu cred ca asa e firesc. Problema e ca au trecut costurile la intretinerea mea fara a ma notifica cu vre-o instiintare, hartie, plan de lucrare, firma autorizata, garantie. ce materiale au fost aplicate, ce sistem au folosit, in ce a constat lucrarea. Astfel in baza unui document ma pot adresa unei instante de judecata, sau primariei pentru executarea acestor lucrari si daca sunt conforme cu codul constructiei. Daca sunt sigure sau vor pune viata altora in pericol.

Ps: daca era vorba de o simpla membrana izolatoare, de o sapa, de gresie, vopsitorie etc, ar fi firesc sa fie in resposabilitatea proprietarului. Insa asfel de lucrari executate cu picamer pana la fierul beton al plafonului eu zic ca vorbim despre atceva.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Facturile sau alte acte se obtin la cerere . Faceti cerere scrisa catre presedinte si va ofera poze sau copii pe banii dv.

Alte discuții în legătură

As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este ... Maria 1969 Maria 1969 As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este parte comuna a asociației sau parte comuna a celor doua proprietăți? S-a reparat o conducta ... (vezi toată discuția)
Cine suporta cheltuielile pt infiltrarea apei din balcon sorellina sorellina Buna ziua, Am o intrebare: Locuiesc la ultimul etaj al unui bloc format din P+5. Apartamentul meu are o terasa foarte mare descoperita. Datorita ninsorilor ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica individuala roxy_gri roxy_gri Buna seara! Am citit articolul 3 lg230/2007 insa din pacate nu am inteles, daca la un bloc de 4 etaje, eu locuind la etajul 4 din 4, deci ultimul, si pe ... (vezi toată discuția)