avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli dupa debransare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli dupa debransare

Context: locuiesc intr-un bloc cu centrala proprie si m-am debransat recent de la caldura si apa calda. pana la debransare plateam reparatiile la centrala de bloc, salariile fochistilor si caldura la pausal. dupa debransare cat ar trebui sa platesc legal pentru reparatii, salariile fochistilor si caldura? se mentine aceeasi cota de plata ca pe pausal?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:12, 23 Noiembrie 2023
Exista deja un raspuns, din care nu se intelege ca cei cu centrale proprii ar fi contribuit si la achizitionarea celei de bloc :

in blocul meu s-a facut debransarea de la sistemul centralizat si unii proprietari (majoritatea) au optat pentru o centrala de scara si altii pentru centrale proprii. Incalzirea apartamentelor personale ale celor cu centrala de scara si toate reparatiile centralei este comuna iar celelalte sunt centrale necomune? Ce anume defineste ideea de comun? Adica la noi in bloc, s-a facut separare de gaz pe apartamente cam in aceeasi perioada cu debransarea de la sistemul centralizat de incalzire, cine a vrut a optat pentru centrala de scara, cine nu, pentru centrala de apartament.

Adam Grecu a scris:

@latka
Este ciudat ca tocmai dvs. puneti aceasta problema. Dvs. doar banuiti ca asa s-a intamplat, dar ca la o scara de bloc sa se intample asa ceva, fiecare face ce vrea? O asemenea cheltuiala se face doar de catre ... o optiune doar a unui grup de proprietari. Pe bune?
Inainte de a-mi da mie cu tifla, mai bine ati intreba autoarea topicului:
- cati proprietari sunt in total;
- cati proprietari au optat pentru CT / bloc/scara;
- cati proprietari au optat pentru CT murale si daca as. prop. si-a dat acordul;
- cati proprietari au participat cu fonduri pentru achizitionarea acelei CT /bloc;

In acest bloc , acum, sunt doua sisteme de incalzire si pacat ca autoarea topicului nu da amanunte. De fapt, am considerat raspunsul meu ca fiind o continuare a topicului initial.
Incercati dvs., ca tot sunteti oleaca de specialist in domeniul " temeiului legal"...
Adica, de fapt si de drept, pe forum, fiecare scrie ce il doare. De unde stim cum s-a discutat si hotarat - unii mergem cu CT de bloc (banuiesc ca a costat ceva marafeti), altii ca ne punem centrale murale...
Intrebare pentru C3 PO:
In conditiile cand v-ti hotarat sa va puneti centrale de apartament, ati avut acceptul/acordul as. prop. sau fiecare a facut cum l-a dus capul? Pai daca a fost dupa cum a vrut fiecare, asta este, va incadrati chiar asa cum v-am spus, dar asteptati un raspuns mai competent de la unul dintre cei mai " legisti" administratori ai forumului.
Oicum, dvs. C3PO, trebuie sa veniti cu mult mai multe amanunte, dar repet ce am zis mai sus - mergeti la as. pro. puneti intrebari, primiti raspunsuri si daca nu va priesc, poate dati o fuga pe la Serv. As. prop. ai Primariei de care apartineti.

Cand am mi-am montat centrala am avut nevoie de autorizatia de punere in functiune eliberata de eon, Acceptul as. de prop. nu a fost necesar deoarece aceasta din urma a facut separarea de gaz pe apartamente anterior. Acceptul asociatiei de proprietari trebuie doar pentru autorizatia de punere in functiune a centralei de apartament iar cei de la gaz au spus ca nu-i necesara avand in vedere ca asociatia de proprietari a facut deja separarea de bransament de gaz.
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
C3PO, utilizator


latka a scris:

Exista deja un raspuns, din care nu se intelege ca cei cu centrale proprii ar fi contribuit si la achizitionarea celei de bloc :

Cred ca mi-am aflat singur raspunsul

Art. 75. -
(1) Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale.

In cazul meu lucrurile stau in felul urmator:
a) ACM este contorizata si facturata per proprietate individuala dupa consum.
b) o parte din proprietari nu beneficiaza de aceste servicii.
Cele doua puncte enuntate mai sus probeaza faptul ca aceasta centrala, chiar daca este folosita de o majoritate a proprietarilor, nu este comuna.
Mai mult (dupa umila mea parere) delimitarile individuale/comune ar trebui definite in cartea tehnica a constructiei (in cazul nostru inexistenta) intocmita la constructia cladirii, moment in care agentul termic era comun si furnizat in sistem centralizat. Odata debransat de la sistemul centralizat ai cam pierdut statutul de agent termic comun si ai trecut la cel de preparare al agentului termic in regim privat.
Cred ca cele de mai sus demonstreaza ca orice cheltuiala cu aceasta centrala impusa tuturor proprietarilor, este abuziva, ilegala si de prost gust. Dar ma rog, eu sunt doar unul care nu peea stie multe ….
Scriu aceste lucruri aici, nu pentru a va contrazice sau a intra intr-o polemica ci doar pentru ca, poate, se potrivesc unele aspecte si altor pagubiti.
@C3PO
Nu prea ati înțeles.

1. Dacă la achiziționarea centralei de bloc ați contribuit și cei cu centrale individuale, înseamnă că e proprietate comună, și a dvs. , și veți plăti cheltuielile sale de întreținere.
2. Dacă nu, atunci acea centrală de bloc este parte comună de folosință exclusivă doar a celor ce o utilizează și nu aveți obligația legală de a o întreține.


@hob,
Exact asa am inteles si eu, astfel incat am dat si eu un raspuns - care nu a fost pe placul d-lui moderator. In fine, asta a fost la nivelul de informatii de atunci.
Faza este ca nici acum, personal, nu-mi este clar:
- iata ce zice autorul topicului:
In cazul meu lucrurile stau in felul urmator:
a) ACM este contorizata si facturata per proprietate individuala dupa consum.
b) o parte din proprietari nu beneficiaza de aceste servicii.
Cele doua puncte enuntate mai sus probeaza faptul ca aceasta centrala, chiar daca este folosita de o majoritate a proprietarilor, nu este comuna.

Ca sa intelegem situatia dvs., eu v-am adresat cateva intrebari, la care ar fi bine sa faceti lumina.
La punctul a) ziceti ceva de ACM...
La punctu b) ziceti ca o parte dintre proprietari nu beneficiaza de aceste servicii, asta in conditiile in care nu aveati CT proprie, dar la inceput cum a fost? Probabil ca daca tot ati optat pentru CT / bloc, toti proprietarii beneficiau de ACM si incalzirea locuintelor toti, da?
Ca o parte v-ati montat CT proprie, este clar, ati renuntat la CT /bloc .
...................
In fine, ca intelegem noi sau nu, important este sa intelegeti dvs. Pentru asta trebuie sa va adresati in scris as. prop. si functie de raspunsul asociatiei, intreprindeti alte actiuni. Ar fi bine sa actionati, probabil toti proprietarii care au CT/apartament - pentru ca, banuiesc , va aflati in aceeasi situatie.
................................
@latka,
Fiti mai temperat . Nici dvs. nu cred ca ati inteles prea bine situatia, datorita lipsei informatiilor de la inceput, da? Dar daca dvs. aveti premonitii, da, puteti sa ne puneti la coltz !
Daca oamenii au renuntat la sistemul centralizat de incalzire a locuintelor si au optat pentru achizitia unei CT/bloc (probabil ca a fost o hotarare luata de marea majoritate a proprietarilor - deoarece este o investite destul de consistenta), chestiunea cu proprietatea comuna nu a disparut. Ca intre timp, o parte dintre proprietari au renuntat la CT/bloc, este altceva, treaba lor, ca drept dovada ca as. prop. le repartizeaza costuri cu incalzirea spatiilor comune.
De fapt, aici nu inteleg eu: dvs. C3PO, ati participat cu fonduri la achizitionarea CT/Bloc? Dar ceilalti proprietari care intre timp v-ati debransat de la aceasta centrala comuna?
Mai mult, nu inteleg ce este la dvs. - hotarati sa renuntati la sistemul centralizat de incalzire, achizitionati o ditamai CT/bloc, apoi renuntati si la aceasta si va achizitionati o CT/apt....

Alte discuții în legătură

Plata intretinere intr-un imobil cu centrala proprie costin1983 costin1983 Locuiesc intr-un apartament situat intr-un imobil cu centrala termica proprie. In prezent sunt debransat de la aceasta centrala (atat pentru caldura cat si ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Tevile ce traverseaza apartamentele Zanaapelor Zanaapelor Tevile care traverseaza apartamentele celor ce nu mai sunt racordati la incalzirea centrala, nu incalca dreptul de proprietate? Este constitutional sa impui, ... (vezi toată discuția)