avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare. Bunica ...

Mama mea are o poprire pe cont, o suma destul de mare.
Bunica mea are apartament, propietare privata. Mama este mostenitor.
Executorul a intrat peste bunica in casa si o da afara.
Cat este de legal si ce se poate face ?
Atata timp cat bunica traieste si este propietar nu vad cu ce drept sa ii puna imobilul la vanzare.
Va rog, este urgent. Ajutati-ma cu un sfat.
Ultima modificare: Vineri, 4 August 2023
annnamm, utilizator
Imobilul se afla in Tulcea iar debitorul locuieste in Constanta. Valoarea cotei parti din imobil nu acopera toata suma poprita. La ce va referiti cand spuneti actul prin care s-a dezbatut m9stenirea ? Mama are certificat de mostenitor. Apartamentul are carte funciara iar poprirea este notata in c. funciara.
Daca mama este mostenitoare, o pot da afara pe bunica care este propietara ?
-ELLA- a scris:

Buna ziua!

Trebuie vazute actele despre care vorbiti. In ce localitate se afla imobilul si debitorul executarii? Valoarea cotei-parti din imobil ar putea acoperi suma poprita?
Cum se numeste actul prin care s-a dezbatut mostenirea? Apartamentul are carte funciara? Este notata poprirea in cartea funciara?

Ar mai fi si varianta unui act de donatie a cotei-parti aferente.


Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
annnamm, utilizator
Certificatul de mostenitor nu este actul prin care ea a devenit proprietar pe cota parte, inseamna ca nu a fost finalizata succesiunea, nu s-a dezbatut iesirea din indiviziune. Puteti dezbate partajul succesoral la notar, sa cedati partea din apartament contra unei sulte. Vanzarea prin executare silita a unei cote parti inseamna ca cel care cumpara va deveni proprietar a cotei-parti si va avea dreptul sa locuiasca cu bunica in acelasi apartament.
Trebuie discutat si raportul dintre efectul juridic al actelor semnate la varsta aceasta, daca nu cumva trebuia asistata de un reprezentant al Directiei de Asistenta Sociala... etc.
Vedeti si art 1156 Cod Civil
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
-ELLA-, utilizator
Ba da , stimata @-ELLA- , certificatul de mostenitor ESTE actul prin care mama userului @annnamm a devenit proprietar pe cote-parti si este inregistrat ca atare in cartea funciara . Procesul de succesiune se incheie prin stabilirea mostenitorilor si a cotelor parti si eliberarea certificatului . Daca coproprietarii aflati in indiviziune vor , cer si partajul , daca nu - nu . Doar ca aici e vorba de un creditor care vrea sa obtina ceea ce i se datoreaza , s-a adresat unui executor care sa faca ce e necesar . Acesta - executorul - poate vinde la licitatie cota-parte a datornicului , iar banii obtinuti sa mearga la creditor , sau sa se ceara ( de catre creditor ) partajul pentru a putea sa-si ia ceea ce i se cuvine . Acest partaj poate fi obtinut si de un eventual adjudecatar al cotei-parti . In ambele situatii , bunica ramane fara acoperis daca nu poate plati sulte si sa-i ramana apartamentul . Cota dansei nu va fi pierduta , dar o primeste in echivalent ( bani ) , nicidecum in fractii de apartament , pentru ca acesta ( apartamentul ) nu se poate imparti in mai multe unitati locative de sine statatoare . Cata vreme executarea silita e deja notata in cartea funciara , partajul cu incasarea unei sulte - care va merge la creditor - nu se va putea face decat la intelegere cu executorul . PS. NU e de discutat “ raportul dintre efectul juridic al actelor semnate la varsta aceasta “ din simplul motiv ca bunica NU a semnat nici un act ( poate - cel mult - o instiintare ) , fiica ei datoreaza bani . Bine ar fi sa citim postarea initiala , zic ...
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
CHKa, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In plus, nici asta
"Ar mai fi si varianta unui act de donatie a cotei-parti aferente."
Nu, nu e o soluție buna

"va avea dreptul sa locuiasca cu bunica in acelasi apartament"
Va avea pe naiba, daca nu lasa bunica sa intre, nu intra si nici adjudecatarul nu va avea pretentii de locuit, ci va cere iesirea din indiviziune.
E aproape imposibil de vandut o cota atat de mica la licitatie, nu o ia nimeni.

@anamm, ati deschis subiectul pe 4 azi suntem in 17, ati fost intre timp la avocat sau direct la executor sa vedeti ce a semnat bunica??
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Cota-parte din dreptul de proprietate, odata determinata, poate fi instrainata, prin liciatie publica.

Trebuie gasita , insa, o persoana, care sa fie interesata in a achizitiona aceasta cota-parte din dreptul de proprietate, asupra apartamentului, acceptand starea de coproprietate.

Va sugerez sa ajungeti la un acord cu respectivul creditor, pentru a plati esalonat datoria.

Totodata, aveti in vedere contestatia la executare, ca remediu juridic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau si eu sa-mi spuneti ce sa fac lili2008 lili2008 bunica mea a murit in anul 1998.avea impreuna cu bunicul meu o casa cu teren in oras.bunicu i-a dat mamei mele pe act de mostenitor facut la notar o jumatate ... (vezi toată discuția)
Executarea silita fify1 fify1 Buna ziua, In urma unui credit pe persoana juridica, garantat cu contract de fidejusor de catre mine ca administrator, neachitat in totalitate am fost chemat ... (vezi toată discuția)
Executorul achita sulta sotului fara titlu executoriu dandanaua dandanaua Prin hotarare judecatoreasca, imobilul apartinand sotilor a fost partajat, atribuindu-se sotului debitor I.M., care a fost obligat la sulta catre celalalt sot, ... (vezi toată discuția)