avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Racord gaze flexibil
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Racord gaze flexibil

Bună ziua. Care este temeiul legal pentru înlocuirea racordului de gaze între conducta de gaz și aragaz, la 2 ani, cu ocazia verificării periodice obligatorii, în condițiile în care acel racord nu are scăpări de gaz, nu este rupt ori deteriorat ? Am această cerință din partea unui operator autorizat, care insistă că racordul trebuie înlocuit, chiar dacă nu sunt probleme, fără să îmi specifice un argument legal. Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 7 August 2023
tereau, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 10:47, 9 August 2023
Dom' latka, vedeti ca o anumita explicatie tot a dat meseriasul?
Mai mult, proprietarul a inteles, dar i se pare absurd, nuch ce... Cate nu mi se par mie absurde si ce, se intampla ceva?
Pana la urma, repet, este protejata casa omului si a vecinilor din bloc. Alta-i situatia daca stai la casa. Ti-a zburat acoperisul, macar stii din ce cauza !
O fi dat meseriașul explicație, dar tot nu are un temei legal. Mai ales ca nu a scris, ci e o explicație verbala. Acei 10 ani sunt un termen minimal de buna funcționare. Evident că un tub flexibil de inox e mai bine protejat, dacă are și un manșon de protecție suplimentara, eventual din cauciuc siliconic, nu din PVC. Mâine-poimâine vor apărea cele cu 2 straturi și vor deveni "obligatorii".

Soluția e bună ca metodă preventivă, tehnic vorbind, dar legal nu are valoare juridică. Nu e scrisa nicăieri o astfel de prevedere, cu 5, 10, 15, câți ani or mai fi...

Protecția cea mai bună o realizează doar un sistem cu detector și electrovalva în afara locuinței.

Deja am intrat în partea de off topic, asa că mă opresc. Persoana care a deschis subiectul a cerut doar temeiul legal, nu cel tehnic.

Adam Grecu a scris:

Dom' latka, vedeti ca o anumita explicatie tot a dat meseriasul?
[...]

Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
latka, utilizator
Noi, aici la asociatie am facut verificari si la 2 ani si la 10, la aragazuri, CT. S-au gasit asemene exemple - furtun flexibil de nshpe ani. Instalatorul l-a demontat, a sigilat caneau si pe PV a notat exact ce a gasit: - furtun flexibil neconform, vechi, rigid - recomand inlocuirea - fara articole si legislatie. Dvs. Vorbiti din carti, asta este, ne-am dat seama toti, parca am fi prostii satului pe-aici !
Credeti dvs. ca daca se intampla "ceva" in instanta, daca se gaseste acest PV, cu notarea:...furtun flexibil neconform, vechi, rigid - recomand inlocuirea..., o sa pretinda ca do'le unde-i legislatia, unde sunt articolel.... Ma lasati...?
Eu va las d-le Grecu, nu știu de ce sunteți pus întotdeauna pe harță ! Chiar daca ați citit selectiv ce am scris și ați înțeles altceva, păstrați un ton civilizat. E doar o rugăminte.

După cum ați scris și dvs. tot ce a făcut instalatorul e sa recomande. E o chestiune pur tehnică, dvs. spuneți ca nu e nevoie de lege.

Pe forumul ăsta, din păcate pentru dvs., nu discutăm decât despre temei legal. Asa scrie în regulament, dacă nu vă place, puteți face observații gazdelor.

Adam Grecu a scris:

Noi, aici la asociatie am facut verificari si la 2 ani si la 10, la aragazuri, CT. S-au gasit asemene exemple - furtun flexibil de nshpe ani. Instalatorul l-a demontat, a sigilat caneau si pe PV a notat exact ce a gasit: - furtun flexibil neconform, vechi, rigid - recomand inlocuirea - fara articole si legislatie.

Ultima modificare: Marți, 8 August 2023
latka, utilizator
Stimate domn,
Va atrag atentia ca toate mesajele postate de useri, daca le deschid, le citesc in totalitate si chiar vreau sa le inteleg. Nu citesc selectiv - aveti dvs. impresia aceasta. Am observat ca aveti o obsesie pentru aceasta chestiune si faceti observatii mai multor useri, chiar daca si dumneata mai gresesti, pe undeva...
Pe de alta parte, spre deosebire de dvs. am foarte multa practica in spate si ma bazez pe acest lucru, stiu sa lucrez cu oamenii si mai pregatiti si mai putin pregatiti, si mai tineri si mai in varsta, dar iata, norocul nostru, aici pe forum este ca existati si ne aratati temeiul legal de care noi nu am avea habar. Va zic inca o data: este buna teoria, nu am ce zice, dar nici dvs, nu exagerati. Pe tema aceasta, va mai zic ceva: personal, cele mai mari probleme le am cu cei tineri cu pregatire superioara ( ... domnule, am doua licente, imi spui mie ...). Nu mai zic ce licente si la ce facultati le-a obtinut, ca ne-apucam de ras ! Nu generalizez, sa fim seriosi, da?
Revin la discutia cu furtunul flexibil, pe care initiatorul topicului chiar a inteles despre ce este vorba.
In exemplul dat de mine, firma autorizata sa faca verificarea instalatiei interioare de gaze naturale, in urma verificarii, a gasit acel furtun flexibil vechi, rigid - adica neconform si chiar a scris pe PV: recomand inlocuirea. Cum proprietarul nu s-a conformat (nu a achizitionat un furtun nou) in aceeasi zi, i s-a sigilat caneaua. Cand a facut toate astea, meseriasul o fi avand in minte: Secţiunea a 5-a Racordarea aparatelor consumatoare de combustibili gazoși, art. 168 - 170 - dar, suntem oameni inteligenti sa intelegem ca ceea ce a facut acel meseias, pe scurt, chiar la aceasta sectiune s-a referit, daca ma intelegeti.
Bun, cam asta in legatura cu acet topic. Va asigur ca nu sunt pus pe harta. Unde aveti dreptate, am apreciat, am dat si dau plusuri raspunsurilor bine documentate si mai ales, bine explicate.

Alte discuții în legătură

Abuz al firmei de "control gaze" teologul teologul Locuiesc la bloc. Am aragaz pe gaze, cu teava de gaze de tip metalic, instalata de constructorul blocului. Firma care face verificarile la gaze odata la 2 ... (vezi toată discuția)
Lege anre 2017 - obligatie montare racord nou la gaz Samio Samio Buna ziua, Exista vreo lege noua sau ordiin prin care suntem obligati sa punem racord nou asa cum informeaza recent lumea cei de la gaze? Nu gasesc nimic pe ... (vezi toată discuția)
Abuzurile celor de la gaze... Enkde Enkde Buna, as dori sa expun public si sa stiu cat de legal este felul cum actioneaza cei de la gaze in Brasov - GDF Suez Energy... In data de 19.07.2013, ora ... (vezi toată discuția)