avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce se intampla cu pensia de intretinere daca hotararea este atacata prin apel?

buna ziua! in urma hotararii judecatoresti data de prima instanta ,s-a stabilit pensia de intretinere pentru minor in cuantum de 25% din venitul net lunar al tatalui,desi acesta pleaca pe nave doar cu contracte si printr-o firma intermediara din constanta,nefiind salariat.la dosar a adus numai banii rulati in banca in urma contractelor si contractele in baza carora pleca.eu am facut apel la aceasta hotarare ,atacand punctele legate de divort si partaj.am incercat sa obtin legalizarea acestei hotarari data de prima instanta pentru ca ma interesa partea legata de pensia copilului ,dar acea functionara mi-a spus ca nu se poate legaliza ptr ca am facut ape,l desi stiam ca hot date de prima instanta cu privire la pensia de intretinere nu pot fi atacate cu apel.ce pot face in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Loredana Puscasu , 20:31, 3 Februarie 2010
Apelati la un executaor judecatoresc.
Avand in vedere ca in cazul dvs.capatul de cerere privind stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea minorului, este un capat accesoriu actiunii de divort, discutam de 2 cai de atac apel si respectiv recurs.Nu stiu cum suna dispozitivul sentintei pronuntate, dar in mod legal pensia trebuie acordata retroactiv de la data introducerii actiunii. Daca instanta are la dosarul cauzei o adeverinta de venit a paratului ( discutam doar de situatia unui contract de munca )din care sa rezulte venitul sau net, instanta dispune totodata poprirea veniturilor debitorului, respectiv ale paratului.Plangerea pentru abandon de familie formulata in baza disp.art.305 cod.penal poate fi formulata numai in situatia in care paratul nu are contract de munca, nu plateste pensia cu rea credinta timpde 2 luni consecutiv, insa atunci trebuie sa aveti o hotarare de stabilire pensie pe cale separata, stabilita la venitul minim pe economie. Pentru detalii reveniti.
da,instanta a decis ca pensia trebuie platita de la data introducerii actiunii de divort,dar la dosar nu exista adeverinta de salariat ( ptr ca nu este salariat),iar ca venituri a adus in instanta( ca sa demonstreze cota majoritara de 75% din tot...ceea ce a si obtinut) doar contractele de imbarcare semnate printr-o firma intermediara si rulajul din banca unde i se virau banii.asa ca ..ma intreb ..pe ce sa puna poprire? iar acum daca eu am depus apel....se pare ca nu pot rezolva aceasta problema a pensiei.
In stabilirea pensiei de intretinere instanta trebuie sa aiba in vedere veniturile nete cu caracter constant pe ultimele sase luni. Din moment ce la dosarul cauzei nu exista adeverinta de salariat si nici vreo copie a vreunui contract de munca, solutia pronuntata de instanta este gresita. Instanta in aceasta situatie trebuia sa stabileasca pensia de intretinere raportata la salariul minim pe economie. Nu are relevanta faptul ca el a adus dovezi pentru a-si demonstra cota majoritara la partaj; aceste dovezi reprezinta sume de bani acumulate in decursul anilor si nicidecum nu fac dovada venitului net pe ultimele sase luni in baza caruia instanta trebuia sa se pronunte.
Dv trebuia sa cereti instantei stabilirea unei sume concrete nu procent. Daca nu aveti acces la veniturile pe care le realizeaza nici nu aveti de unde sa stiti cat trebuie sa primiti. Si nici nu veti mai putea introduce vreo actiune de majorare a pensiei de intretinere. In plus, daca in hotarare nu scrie ca, in cazul in care paratul nu realizeaza venituri cuantumul datorat este de 25 % din salariul minim pe economie, nu se subintelege ca va datoreaza automat aceasta suma...
ceea ce spuneti dvs este foarte interesant si corect! eu am introdus actiunea de divort si partaj pe 27.11.2008,iar instanta a hotarat pe 13.11.2009, ca "paratul sa plateasca in favoarea copilului pensie lunara de intretinere de 1/4 din venitul sau net lunar,de la inregistrarea cererii(27.11.2008) pana la majorat."asta este tot ceea ce scrie in legatura cu pensia de intretinere.la dosar exista copii dupa contractele de munca din anul 2008,deci arata ca a avut venit in ultimele 6 luni pana cand instanta a dat aceasta solutie.

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere filipandra filipandra cum pot intra in posesia pensiei de intretinere obtinuta prin instanta(am primit pensia de la data introducerii actiunii) ?azi am primit acasa hoatrarea. (vezi toată discuția)
Legalizare hotarare divort  Loredana Puscasu Loredana Puscasu A dat Dumnezeu si mi-a venit prin posta hotararea de divort insa am observat ca nu este definitiva si irevocabila, ba dimpotiva se precizeaza ca se poate ataca ... (vezi toată discuția)
Am hotararea dar nu vrea sa imi plateasca pensia alimentara marinela0488 marinela0488 Buna ziua. Am o intrebare. Am un copil de 3 ani si m-am judecat cu tatal lui pt pensie alimentara. A sosit hotatrarea de 2 luni dar acesta nu vrea sai ... (vezi toată discuția)