avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?

Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
Ciornei Iulian, utilizator
Eu când vorbesc de patron, nu vorbesc de nea Gicu, care are un ABC la colț de stradă! Vorbesc de companii mari, cu profituri de sute de milioane de euro, chiar miliarde! Eu lucrez la Zalando, Germania, o companie care are niște multe sute de milioane de euro profituri. Sau, în contrapondere, Continental, care merge pe programul de 8 ore, clasic, cu pauza inclusă. Cum de se poate în unele companii, iar în altele nu? Aici nu este vorba de ”a sta și a mânca”, ci despre respect! Până una alta, sunt curios: angajat sau patron. Ce sunteți? Că angajat cu normă întreagă, care pierde 11-12 ore pe zi, ptr un job, sigur nu sunteți! Și vă asigur că nu toată lumea e director, inspector, angajat la stat sau manager la stat. Unii ridică greutăți de dimineață și până la plecare, 8 ore! A, plus o oră peste, pauza. Că firma nu ARE voie să-și diminueze miliardele. Și? A doua zi? A treia? După 10 ani? Când nu mai ești bun, ești dat deoparte?

”dar compania nu castiga nimic din asta , dupa cum nu va plateste pentru ca dormiti 8 ore , ca si asta e o nevoie fiziologica”
ce înseamnă asta? Repet, poate nu înțelegeți: o muncă trebuie prestată în bune condiții fizice, psihice și de trai, în general. Da? Sunt mii de cazuri de oameni care se sinucid datorită halului de muncă, timpului pierdut la locul de muncă și lipsa timpului privat! Înțelegeți că aceste lucruri sunt scăpate de sub control? Că sunt companii care obligă la ore suplimentare, fără ca nimeni să intervină? În joburi grele, care solicită omul maxim! Nu-mi spuneți, nici asta nu e treaba patronului, că doar nu e sociolog să-l intereseze nevoile societale, ignorate cu desăvârșire de autorități, autorități care au lăsat reglementările muncii la mâna tuturor ”patronilor” puși pe căsăpit! Dacă sunteți patron, vreți să aveți în curte un angajat frustrat, obosit și care vă urăște din toată inima? Cred că nu!
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu , stimate @Ciornei Iulian , nu sunt - si nici nu am fost vreodata - patron de firma , am fost salariat - nici macar la Stat . Iar o buna bucata de vreme , am fost propriul meu angajator , si ( va asigur ) nu stiu daca am avut in toata cariera de ne-angajat 10 zile de lucru strict de 8 ore . Iar daca as fi patron , sa ma credeti ca nu ar fi deloc visul meu sa ma iubeasca angajatii , dupa cum nici eu nu as nutri astfel de sentimente fata de ei , relatiile in organizatii economice au alte baze . Dar mi-as dori sa existe un drept echilibru , sa fim cu totii multumiti . Nici angajat , nici angajator nu vor fi multumiti 100% , doar plusurile sa fie mai multe decat minsurile . Pe de alta parte , fiecare isi datoreaza lui-insusi si are dreptul sa-si caute fericirea , asa cum spun americanii in Declaratia de Independenta . Cand ai un angajator care nu raspunde satisfacator nevoilor tale , pleci si cauti altul . Sau devii propriul tau angajator . Societatea aceea dreapta , corecta , in care fiecare face cat poate , ia nu mai mult decat are nevoie , pe care dvs. o ganditi ... a mai gandit-o cineva , Thomas Morus , in “UTOPIA “ , cartea a II-a ... Dar atat a ramas , o utopie ...
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
CHKa, utilizator
excelent, atunci! În acest caz, să nu mai vorbim de evoluție, să ne întoarcem așadar la programul de 12-16 ore, să fie boierul fericit, să facem ceva pe toate revoluțiile și pe toți oamenii care s-au luptat pentru niște drepturi...tot pentru OAMENI! Să facem ceva pe etică, normalitate și sănătate psihică! Să muncim până crăpăm, să plecăm de la 8 dimineața și să venim la 6, să zacem două ore anesteziați după 11 ore de stat la ”job”, să ne prefacem că avem o viață și să murim ptr antreprenori, să câștige ei! Doamne ajută și vai de noi!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Eu lucrez la Zalando, Germania, o companie care are niște multe sute de milioane de euro profituri."
Vă informati despre legislația muncii din Germania și acționați conform legilor de acolo.
Aici sunt alte legi,în Spania sunt alte legi,în Germania altele.
Ultima modificare: Luni, 28 August 2023
mitabiciclista, utilizator
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Logica e simpla. Se plateste doar timpul de munca, iar in pauza angajatul nu munceste ci se repauzeaza la locul de munca, refacandu-si fortele. Inclusiv in Codul Muncii de pe timpul ciuruitului pauza nu era introdusa in timpul de munca. Asadar viziunea legiuitorului este aceeasi si consider ca este corecta. Se poate scrie mult pe aceasta tema. Succes!

Alte discuții în legătură

Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Nu am pauza de masa !!!??? mihaelasco mihaelasco Buna ziua, De curand m-am angajat la o firma, unde toti salariatii au pauza de masa, mai putin eu, pe motiv ca trebuie sa rapsund la telefon si nu are cine ... (vezi toată discuția)