avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nu ar fi normal un program de 8 ore de muncă?

Bună ziua. Am și eu o întrebare: de unde e această găselniță cu ”8 ore” de muncă, dar pauza pusă suplimentar, neinclusă în cei 8 ore de muncă? Specialiștii spun clar: 8 ore de muncă, 8 ore cu familia/relaxare, 8 ore de somn. Adică asta ar trebui pentru o viață sănătoasă. De unde rupem orele pe care le petrecem la job, undeva spre 11-12 ore? Din orele petrecute în familie? De la somn?
Stiu, se spune de contractul colectiv de muncă, doar că el e cam pervers, adică o ”negociere” între sindicate/ramură și companie. Și cum sindicatele ....
Nu ar fi normal ca legea muncii să stipuleze clar: 8 ore de muncă, cu tot cu pauză? Nu așa ar fi etic? Sănătos pentru societate?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Vineri, 25 August 2023
Ciornei Iulian, utilizator
Foarte corect!
@pia_ionita Păi văd că asta se întâmplă! Oricum, am început ”lupta” mea în acest sens, atât înspre Parlamentul Uniunii Europene, Ministerul Muncii din România, Ministerul Muncii din Germania plus Guvernele României și Germaniei. a, plus pleiada de sindicate, sindicate care dorm în papuci, omul care muncește fiind ultima lor problemă. Dar, după cum văd, răspunsurile sunt șocante, cel puțin pentru mine. De-a dreptul șocante!
Perfect adevărat! Sunt șocante răspunsurile! Văd reacțiile oamenilor și aici, unde lucrez: aproape că e dau dreptate angajatorilor. Pe sistemul: păi și ce să facem? Asta e, asta se practică. Adică omul este atât de descumpănit că acceptă aproape orice îi dă legiuitorul, mână în mână cu marile companii.
Spun asta pentru că și în Germania se practică acele 9 ore. Dar este cumva la opțiunea angajatorului: dacă-ți respectă angajatul, va include pauza, așa cum fac foarte puține companii, adică se merge pe pauza de 30 de minute inclusă în timpul programului efectiv de muncă: 8 ore bătute-n cap. Alte companii, fac invers: stai pe plus. Iar aceste companii sunt majoritare!
Dar eu știu că prioritate are sănătatea omului, nu profitul exacerbat al companiilor, nu? Asta ar trebui menționat de legiuitor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)
Program de lucru cristinasergiu cristinasergiu vreau sa stiu cum se poate face ca programul de lucru sa fie de 9 ore , cu pauza de masa de 1 ora inclusa ? Trebuie specificat in contractyul individual de ... (vezi toată discuția)
Nu am pauza de masa !!!??? mihaelasco mihaelasco Buna ziua, De curand m-am angajat la o firma, unde toti salariatii au pauza de masa, mai putin eu, pe motiv ca trebuie sa rapsund la telefon si nu are cine ... (vezi toată discuția)