avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Insarcinata in timpul concediului pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Insarcinata in timpul concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani

Va rog sa-mi raspundeti daca se poate!
Sunt in concediu de crestere a copilului pana la 2 ani, si am ramas gravida.
In august ar trebui sa lucrez dar voi naste in septembrie.
Intrebarea ar fi, daca trebe sau nu sa lucrez intre cele doua concedii de crestere a copilului?
Sau intru direct in concediu perenatal din august pana la nastere?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Pantelimon ancuta , utilizator 12:10, 4 Aprilie 2018
laura_cambur a scris:

buna ziua,

sunt in concediu de cresterea copilului pana in iulie 2011. as vrea sa mai fac un copil, insa nu stiu daca voi mai avea dreptul la alocatia de crestere a copilului, odata ce nu voi naste pana va implini primul copil 2 ani. daca m-as intoarce la munca insarcinata si nu as implini un an de cotizatie, as putea sa mai intru in concediu de crestere a celui de-al doilea copil?

va multumesc mult!

In calculul celor 12 luni care se iau in considerare pentru CCC intra si perioadele in care ati fost in CCC pentru primul copil ...
OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, art.2 alin.5, prevede :
Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
..........
g) au beneficiat de concediu si indemnizatie lunara pentru cresterea copilului;
.......
cosmin_30:
1. Cand i-a incetat contractul individual de munca (CIM) trebuia sa se duca la Agentia de Somaj sa se inregistreze.
2. Perioada de somaj indemnizat este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC pana la 2 ani. La fel si perioada cat a fost in CCC1.
3. Eu zic sa se duca de acum la Agentia de Somaj de care apartine cu domiciliul si sa intrebe daca se poate inregistra acum sau dupa ce termina CCC.
In somaj fiind poate apoi beneficia si de concediu de maternitate si apoi de CCC2.
4. Daca ar putea sa nasca macar pana la sfarsitul lunii septembrie (ma gandesc la o nastere provocata, daca medicul va fi de acord si sanatatea mamei permite) atunci poate intra foarte bine in CCC si fara somaj deoarece OUG 111/2010 permite si fractiuni de luna:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin.(2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

5. In acelasi timp poate sa meagra si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale (cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC) sa intrebe si acolo daca va beneficia de indemnizatie pentru CCC2 in cazul ultimei variante propuse de mine.
6. Amandoua variantele propuse de mine sau macar una din ele tot o va ajuta sa beneficieze de CCC2.

multumesc mult pentru raspuns. insa am fost astazi la somaj si la asistenta sociala si mi-au spus ca singura varianta e angajarea...
Ultima modificare: Vineri, 17 Iunie 2011
cosmin_30, utilizator
1. Atunci sa incerce sa incheie un CIM pe perioada determinata (maximum o luna de zile, cu timp partial (o ora pe zi).
2. Nu trebuie sa fie neaparat in invatamant ci oriunde, pe orice functie, nu conteaza care,dar sa fie un CIM.
Buna ziua,
Am fost in concediu de crestere copil pana in luna precedenta. Am facut cerere de intoarcere la munca, dar am intrat imediat in concediu medical fiind insarcinata. Daca in ultimii doi ani nu am lucrat, cum ar trebui sa se calculeze banii pe care ii iau in acest concediu medical (platit cu 75%) si mai apoi in prenatal?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Concediu cresterea copilului davidel davidel Buna ziua!lucrez cu contract de munca din data de 16 aprilie 2013,la Putin Ti mpg am ramas insarcinata iar data probabila a nasterii copilului este 9 ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa am obligatoriu 6 luni lucrate inainte sa intru in concediu de maternitate de 126 zile? yuby yuby Buna ziua , Fiti draguri am si eu o intrebare referitoare la cazul meu . Sunt insarcinata am inceput serviciul in luna ianuarie 2012, 12 ianuarie dupa 2 ani, ... (vezi toată discuția)
Despre somaj Liviav_87 Liviav_87 Buna ziua.Am o problema...Am lucrat 2 ani jumate...din cauza disponibilizarilor a trebuit sa imi dau demisia(la cererea sefilor)..Nu am lucrat doua luni...si ... (vezi toată discuția)