avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... pierderile de apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

pierderile de apa rece

am si eu o nelamurire privind pierderile de apa rece de la plata intretinerii am citit pe forum ca aceste pierderi se impart pe apartament si nu pe nr de persoane.cum este corect si in baza carei legi se aplica?=D>
1- daca intre contuarul apa general si cele din casa nu arata la fel si nu exista tevi sparte:
aceste diferente de apa rece sau calda...se face dupa cum hot. AG sau comitetul executiv, legea nu prevede exact acest tip de impartire...insa se specifica - daca nu sunt apometre se imparte pe nr.persoane, adica pausal...daca sunt contorizate ap.in functie de consum.
insa se speculeaza cu aceste legi, unora le convine mai mult diferitele portite care sunt in lege, si interpretate dupa bunul plac in avantajul unora.

cel mai simplu...pe consum: consumi mult...platesti mai mult.

2- daca exista tevi spate- pe proprietatea comuna, trebuiesc platite la cota parte
- daca sunt dupa apometru in casa, esti bun de plata.

(parerea mea dupa ce am tot studia legea si normele de functionare a asociatiilor)
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
cavallis, utilizator
cavallis a scris:

cel mai simplu...pe consum: consumi mult...platesti mai mult.

2- daca exista tevi spate- pe proprietatea comuna, trebuiesc platite la cota parte
- daca sunt dupa apometru in casa, esti bun de plata.

(parerea mea dupa ce am tot studia legea si normele de functionare a asociatiilor)

Foarte buna precizare din final: e parerea dv studiind....Ar fi simplu daca s-ar putea de fiecare dat sa se stabileasca cu precizie si in timp real de unde provin pierderile sau diferentele.
Dar eu (si nu numai eu) va mai explicam si cate ceva din practica. In practica este dificil sa rezovam matematic.
La 30 ianuarie se citeste apometrul general de catre furnizor si apoi in cateva zile apare factura aferenta consumului. Citirea apometrelor individuale se face in preajma celeiasi date sau in cateva zile ca nu suntem la armata sa sune goarna si toti proprietarii sa stea in pozitie de drepti cu situatia apometrelor in mana.
Unii nu-i gasesti cu lunile iar altii nu au apometre deloc ( in aceeasi asociatie).
Sa presupunem totusi ca intr-o saptamana avem consumurile individuale.
Constatam pe data de 7 februarie ca in luna ianuarie este o diferenta de 30-50 m.c de apa la o factura de 1000 m.c . Diferenta a putut apare de la 1 la 30 ianuarie.
Te duci la subsol unde poti gasi o conducta care curge sau totul uscat si curat.
Diferenta ramane.
Sa o repartizam proportional cu consumul nu-i corect, indiferent ca la subsol este curat sau curge inca acea conducta.
Pierderea a putut fi la un apartament unde curge continuu apa la Wc dar nu se inregistreaza datorita clasei de precizie a apometrului pe care s-au inregistrat 2 m.c in ianuarie fata de alt vecin care are 10 m.c inregistrati corect.
Sau poate cineva a facut o reparatie in casa, a schimbat apometrele, explica , arata ca nu a consumat ca a fost robinetul inchis, etc. Ca doar a solicitat administratorul cand a inceput reparatia si acum noul apometru este sigilat chiar de administrator, etc.
Sunt prea multe cazuri concrete in practica sa le descriu aici.
Cu exceptia situatiilor cand se cunoaste exact cum si de unde provine pierderea, nici o metoda aplicata singura nu este echitabila pentru repartizarea diferentelor.
De aceea propun si aplicat un sistem bazat pe combinarea mai multor metode: proportional cu consumul (in anumite limite si-am propus maxim 10%), pe numar de persoane ( si-am propus maxim 7 m.c de persoana), pe pe cota parte de proprietate diferenta ca o cheltuiala comuna de reparatie sau gospodareasca.
asa este, sunt multe variabile in "joc" - dar la o asociatie mica de 20ap, ca la noi...nu prea ai multe variabile : cand se citeste apometrul mare se citesc si cele din casa, in subsol nu sunt umezeli/scurgei/picuraturi de pe ghenele cu conductele de apa, apometrele la ochiul liber se invart rotitele si nici umblate la ele nu par sa fie, de la o luna la alta sunt variatii de diferente (20-35mc / la un consum mediu de 140mc pe scara), rubineti/wc/tevi in casa care sa picure/taraie si apometrul din ap.sa nu contorizeze nu sunt.
insa aceste diferente ies cam la 1mc de ap/luna...caci acum se impart pe ap...ceea nu mi se pare corect.(pt ca sunt ap unde e un locatar cu un consum de 1.5-2mc/pers/luna mediu si plateste diferenta la fel ca alt ap.care consuma 3-4mc/pers/luna mediu).
din ce am inteles si de la o cunostiinta care are un prieten care lucreaza la cei care furnizeaza apa ... oricat de verificat sau nou ar fi apometrul din casa, nu o sa dea la fel cu cel de la intrare in scara/bloc...sunt setate ca dea o diferenta si astfel furnizoru sa isi scoata o parte din pierderea totala a lor. (e posibila si aceasta varianta, cu toate ca tind sa cred ca cele spuse ar fi adevarate)
Furnizorul nu are niciun interes in setarea "vinovata" a apometrelor din casa.

Furnizorul isi inregistreaza propriile pierderi pe reteaua pana la contorul de bransament, inclusiv pe acesta (in caz ca se blocheaza, de exemplu).

Daca teava de apa dincolo de bransament este in custodia asociatiei, ce treaba are furnizorul cu pierderea de apa de pe aceasta portiune, pana in apartament?
Nu furnizorul a montat apometrele oamenilor in casa si apa care se pierde de la bransament spre apartamente nu e pierderea furnizorului. Din punctul de vedere al furnizorului tot consum este. Cum si-l repartizeaza asociatia este treaba asociatiei, nu a furnizorului. Daca tu ca asociatiei imparti pausal sau contorizat, furnizorului ii este indiferent. Pe el il intereseaza sa platesti factura consumului de bransament. Atat si nimic mai mult.

E treaba proprietarilor sa vrea sa nu mai aiba aceste pierderi si sa inlature toate sursele sau cele mai multe surse de pierderi, printre care si montarea in apartamente a unor contoare de clasa de precizie egala cu cel de bransament. Aveti atatia bani sa dati pe aceste contoare? Vor proprietarii sa si le schimbe pe cele de clasa inferioara de masurare cu unele de clasa superioara?

Aiasta-i intrebarea!

Ce spun unii si altii ca furnizorii fac si ca furnizorii dreg pe spinarea proprietarilor...sunt vorbe de claca. Nu furnizorii ne-au obligat, ca problema este generala, sa ne punem apometre de calitate inferioara. Aveam de ales....daca am fi stiut! Si acum...daca stim, unii dintre noi, degeaba stim, ca e aproape imposibil sa-i faci pe oameni sa-si cumpere apometre de clasa superioara. Cine sta sa te-asculte? Nici n-apuci sa deschizi gura si ti-a si pus stampila ca ai vreo treaba cu firma de instalatii si vrei sa iei comision...asa ca ...stam asa..si platim pierderi!
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
elga50, moderator
intre apometru general si apartamente(contorizate cu apometre)...nu exista pierderi (nu curg/picura tevi in subsol, in case nu mai sunt defectiuni la instalatii : wc care curg/taraie, robineti care sa picure/taraie, etc...totul ar fi normal) dar totusi ies diferente.
ar fi si aceste apometre de clasa diferite...in case clasa B si generalu de clasa C.
insa exista o asociatie vecina, care sia montat si in case apometre de clasa C pt apartamente, si diferenta e la fel sau chiar mai mare...atunci dece sa mai dam bani pt a avea aceeasi diferenta ? sa pus aceasta problema in AG...si a ramas sa mai studiem problema.

eu ma refeream ... ca furnizorul, are pierderi pe principalele lor, si generalu e setat sa contorizeze cu circa10% in plus fata de consumul nostru...si astfel ei scot o parte din pierderea lor.
cum sunt si cele de la curent...contoarele astea noi digitale, sunt setate tot cu circa10% mai mult...adica consumi 1kw si el iti arata 1.1kw sau chiar 1.2kw.

incepem sa ne obisnuim cu ideea sa fim furati pe fata...dar pana cand o sa reziste romanul? pana cand o sa iasa din nou in strada, probabil...
dupa ce preturile acestor utilitati se maresc de la un an la altu...mai si fura.

Alte discuții în legătură

(ne)plata pierderi apa rece silviu1975 silviu1975 Buna ziua, in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Repartizare apa rece si calda adriandanciu90 adriandanciu90 Buna ziua. Sunt administrator la un bloc cu 3 scari (o singura asociatie deci o singura persoana juridica pentru 3 scari). Avem un singur bransament pentru ... (vezi toată discuția)