cavallis a scris:
cel mai simplu...pe consum: consumi mult...platesti mai mult.
2- daca exista tevi spate- pe proprietatea comuna, trebuiesc platite la cota parte
- daca sunt dupa apometru in casa, esti bun de plata.
(parerea mea dupa ce am tot studia legea si normele de functionare a asociatiilor)
Foarte buna precizare din final: e parerea dv studiind....Ar fi simplu daca s-ar putea de fiecare dat sa se stabileasca cu precizie si in timp real de unde provin pierderile sau diferentele.
Dar eu (si nu numai eu) va mai explicam si cate ceva din practica. In practica este dificil sa rezovam matematic.
La 30 ianuarie se citeste apometrul general de catre furnizor si apoi in cateva zile apare factura aferenta consumului. Citirea apometrelor individuale se face in preajma celeiasi date sau in cateva zile ca nu suntem la armata sa sune goarna si toti proprietarii sa stea in pozitie de drepti cu situatia apometrelor in mana.
Unii nu-i gasesti cu lunile iar altii nu au apometre deloc ( in aceeasi asociatie).
Sa presupunem totusi ca intr-o saptamana avem consumurile individuale.
Constatam pe data de 7 februarie ca in luna ianuarie este o diferenta de 30-50 m.c de apa la o factura de 1000 m.c . Diferenta a putut apare de la 1 la 30 ianuarie.
Te duci la subsol unde poti gasi o conducta care curge sau totul uscat si curat.
Diferenta ramane.
Sa o repartizam proportional cu consumul nu-i corect, indiferent ca la subsol este curat sau curge inca acea conducta.
Pierderea a putut fi la un apartament unde curge continuu apa la Wc dar nu se inregistreaza datorita clasei de precizie a apometrului pe care s-au inregistrat 2 m.c in ianuarie fata de alt vecin care are 10 m.c inregistrati corect.
Sau poate cineva a facut o reparatie in casa, a schimbat apometrele, explica , arata ca nu a consumat ca a fost robinetul inchis, etc. Ca doar a solicitat administratorul cand a inceput reparatia si acum noul apometru este sigilat chiar de administrator, etc.
Sunt prea multe cazuri concrete in practica sa le descriu aici.
Cu exceptia situatiilor cand se cunoaste exact cum si de unde provine pierderea, nici o metoda aplicata singura nu este echitabila pentru repartizarea diferentelor.
De aceea propun si aplicat un sistem bazat pe combinarea mai multor metode: proportional cu consumul (in anumite limite si-am propus maxim 10%), pe numar de persoane ( si-am propus maxim 7 m.c de persoana), pe pe cota parte de proprietate diferenta ca o cheltuiala comuna de reparatie sau gospodareasca.