avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? ...

Documentele de coasigurare nu e suficient sa fie depuse la angajator? Iar angajatorul, mai depune alte documente in afara de d112 pentru a trece coasiguratii? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:02, 27 Septembrie 2024
Da, se poate coasigura .
Documentele justificative sunt necesare in cazul in care coasiguratul va trebui in vreo situatie sa faca dovada ca este coasigurat?

Cornel Vasile a scris:

Documentele justificative pentru încadrarea în această categorie de coasigurat sunt:
- copii ale cărţilor de identitate ale amândurora;
- declaraţie pe propria răspundere a persoanei coasigurate din care rezultă că nu realizează venituri;
- declaraţie pe propria răspundere a asiguratului că o are în întreţinere.;
- document din care să rezulte reţinerea contribuţiei de sănătate (cupon de pensie, adeverință de salariat, etc);
- documente care atestă relaţia de rudenie (copie a certificatului de căsătorie, copie a certificatului de naştere).

Intreb pentru ca lista doc necesare pentru depunere la resurse umane este mai diferita de lista doc justificative, fara acel “document care atestă reținerea contribuției la sanatate”, si e si logic.
Ultima modificare: Vineri, 13 Septembrie 2024
Chloej, utilizator
Ce treaba are R.U. cu coasigurarea ?

La R.U. se depun documentele pentru persoana in intretinere.

Pentru stabilirea deducerii personale la care are dreptul, contribuabilul va depune la plătitorul de venituri din salarii o declarație pe propria răspundere, care trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a contribuabilului care realizează venituri din salarii (numele și prenumele, domiciliul, codul numeric personal);
b) datele de identificare a fiecărei persoane aflate în întreținere (numele și prenumele, codul numeric personal).
În ceea ce privește copiii aflați în întreținere care nu sunt minori, la această declarație contribuabilul care realizează venituri din salarii va anexa și adeverința de la plătitorul de venituri din salarii a celuilalt soț sau declarația pe propria răspundere a acestuia că nu beneficiază de deducere personală pentru acel copil.

Declarația pe propria răspundere a persoanei aflate în întreținere, cu excepția copilului minor, trebuie să cuprindă următoarele informații:
a) datele de identificare a persoanei aflate în întreținere, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
b) datele de identificare a contribuabilului care beneficiază de deducerea personală corespunzătoare, cum ar fi: numele, prenumele, domiciliul, codul numeric personal;
c) acordul persoanei întreținute ca întreținătorul să o preia în întreținere;
d) nivelul și natura venitului persoanei aflate în întreținere, inclusiv mențiunea privind suprafețele de teren agricol și silvic deținute, precum și declarația cu privire la desfășurarea de activități agricole, silvicultură și/sau piscicultură;
e) angajarea persoanei aflate în întreținere de a comunica persoanei care contribuie la întreținerea sa orice modificări în situația venitului realizat.
Are legatura R.U cu coasigurarea. De acolo se depun documentele in d112, unde apar si coasiguratii.
[ link extern ]

“R: Persoana angajată va solicita angajatorului declararea părinţilor/soţiei/soţului în categoria persoanelor coasigurate, prin intermediul declarației fiscale D112.”
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Septembrie 2024
Chloej, utilizator

Alte discuții în legătură

Documente necesare pentru deducerea personala si coasigurare cristinafaur cristinafaur Va rog sa ma ajutati intr-o problema pe care nu au reusit sa ma lamureasca nici una din extrem de stufoasele legi pe care le-am citit. In societatea la care ... (vezi toată discuția)
Coasigurat la sistemul public de sanatate stelach stelach Buna ziua, Un salariat, solicita inscrierea sotiei , la asigurarile de sanatate ca si coasigurat. ce documente trebuie sa solicit salariatului pentru sotie, ... (vezi toată discuția)
Coasigurat la sanatate luxa.roman luxa.roman Buna ziua; As vrea sa stiu si eu cum sa procedez cu asigurarile de sanatate, (am terminat somajul si nu mi-am gasit un loc de munca pana in prezent), neavand ... (vezi toată discuția)