avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună De ce nu se poate face poprire pe cheltuielile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună De ce nu se poate face poprire pe cheltuielile plătite ...

Bună
De ce nu se poate face poprire pe cheltuielile plătite de locatarii unei scării , direct Asociatiei de proprietari si nu oamenilor..Eu înțeleg ca asociația de proprietari este constituita din noi locatarii dar are un statut juridic.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Criss inna , utilizator 18:12, 19 Aprilie 2024
Singura poprire care se poate pune, dat fiind faptul ca persoana juridica Asociatia e cea incriminata in acest caz, este poprirea pe salariile celor din Cex (reprezentantii legali ai Asociatiei), in baza urmatorului articol care precizeaza clar raspunderea:
Articolul 55
(1) Comitetul executiv are următoarele atribuții:
.....................................
b) duce la îndeplinire hotărârile adunării generale și urmărește respectarea prevederilor legale, a statutului, a acordului de asociere și a regulamentului condominiului;

Articolul 58
(2) Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin sau pentru depășirea atribuțiilor legale și statutare, președintele asociației de proprietari, membrii comitetului executiv, respectiv membrii comisiei de cenzori ori, după caz, cenzorul răspund personal sau solidar pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor sau terților, după caz.

Mai ales ca se acopera, inteleg, vinovatia (autoarea subiectului a scris despre ea) :

" Vinovat ar exista,dar eu nu am putut dovedi acest lucru de aceea s-a dat asociația în judecata (fiind vorba de un bun comun )iar în sentința s-a specificat sa meargă în judecata asociația cu acea persoana sa recupereze suma ,dar nu a făcut-o...."

Cum urmareste Cex respectarea prevederilor legale in acest caz ?

Acum aveti spre cine trimite executorul judecatoresc, sa le popreasca conturile personale.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2024
latka, utilizator
În jur de 15000 lei

gi-jane2 a scris:

Daca ati câștigat procesul, e și treaba proprietarilor ca au ales prost conducerea.
Iar ei sunt terți popriti, executorul le poate face adresa ca suma ce o datoreaza asociației, sa o trimiți în contul executorului sau al dvs pana la concurenta sumei x.
Asta ca să recuperati mainrepede. Daca nu, recuperati de la dvs in rate.
Despre ce suma e vb?

La suma de aproximativ 15000 de lei se merita sa dai 3000 de lei pentru compensare ?


tiutiu a scris:

Se poate face foarte simplu. Printr-o adresă, solicitați asociației compensarea sumelor ce le are de plătit către dumneavoastră cu cheltuielile dumneavoastră viitoare cu regia lunară până la concurența sumei ce o aveți de încasat. Asociația o să refuze acest lucru, mai mult că sigur. După ce o sa vă transmită refuzul, nu mai plătiți regia până când suma restantă este egală cu ce aveați de încasat. Următorul pas, mergeți la executor și faceți ofertă reală de preț cu suma ce o datorați asociației, depuneți banii la executor și mai departe știe executorul ce are de făcut ( pe o parte ia banii de la dumneavoastră și vi-i dă înapoi peste două săptămâni sub formă de executare silită). In felul acesta, chiar dacă va da în judecată asociația pentru neplata regiei, aveți deja o hotărâre de executare a asociației ,aveți și refuzul asociației pentru compensarea sumelor datorate , aceasta nu va avea câștig de cauză. Va spun acest lucru, din propria experiență. Sănătate!
P.S.. ce veți cheltui suplimentar ( adică veți pierde niste bani) vor fi cheltuielile cu oferta reală de preț și mai departe este treabă asociației să justifice in fața membrilor acele sume .

Dacă se ajunge la poprire și proprietarul asociat nu vrea sa plateasca în contul executorului, se ajunge la validarea popririi, cheltuielile judecatoresti se plătesc de către cine?...instanta la cererea avocatului poate hotarii sa plateasca cel pentru care se cere validarea....multumesc !

Adalbert Gabriel Gazdovici a scris:

Am inteles. Este vorba despre asociatia care datoreaza bani catre unul dintre proprietari si despre proprietarii care datoreaza catre asociatie cota de contributie (zisa cheltuieli) si pentru asta proprietarii sunt terti popriti in dosarul executional. Boon. Delicata problema. O luam babeste:
Art. 2 lit g si k din lege definesc notiunea de cheltuieli comune si pe cea de cota de contributie
Datoriile asociatiei, indiferent care ar fi ele cu conditia sa fie legale (aveti hotarari judecatoresti, deci sunt legale) trebuie acoperite prin cota de contributie a fiecarui proprietar asociat, asociatia avand o ipoteca legala asupra apartamentelor si un privilegiu asupra bunurilor mobile si veniturilor proprietarilor asociati pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari art. 80 din Legea 196/2018.
Ca urmare a situatiei de mai sus, fiecare membru asociat trebuie sa plateasca o cota proportionala, conform statutului, din suma datorata catre proprietarul in favoarea caruia se excuta titlul excutoriu astfel incat sa se acopere suma datorata de asociatie.
Executorul le face adresa tuturor coproprietarilor si le pune in vedere ca sunt terti popriti. Daca ei platesc in continuare catre asociatie, veti face validarea popririi si ii veti executa silit pe fiecare dintre ei. Cheltuieli mari, tambalau, ura. SAU suma se imparte pe fiecare proprietar, se trece pe panou la cheltuieli si ii executa asociatia pe cei care nu platesc. Cheltuieli mai mici, dar tot tambalau, ura, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire persoana fizica fara restante pentru datoriile asociatiei elenadrg elenadrg Buna ziua Asociatia noastra de proprietari are o datorie mai veche catre un furnizor de utilitati. Am primit o adresa de infiintare a popririi pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Recuperarea cheltuielilor de executare angcris angcris Asociatia noastra a fost actionata in judecata de catre furnizorul de apa ,iar dupa solutionarea procesului,acesta si-a pus in executare sentinta ... (vezi toată discuția)
Executare judecatoreasca a unei asociatii de proprietari andreica1 andreica1 Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a ... (vezi toată discuția)