avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate cumpara un bun pe numele unei persoane prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate cumpara un bun pe numele unei persoane prin procura ...

Se poate cumpara un bun pe numele unei persoane prin procura de la notariat pe numele meu? Sau trebuie viitorul proprietar sa semeze contractul, fiscalul etc.?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:29, 26 Aprilie 2024
Da, se poate semna tranzacția prin mandatar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raluk0207, cred ca putem avea puncte de vedere diferite, e ok.
Cauza este definita la 1235 si urmatoarele, are conditii stabilite pentru valabilitatea actului (sa fie licita, morala si sa existe)... Tot acolo Codul civil ne vorbeste despre frauda la lege (aceasta fiind in directa legatura cu scopul incheierii actului juridic). Cauza este o conditie a valabilitatii contrractuljui ca si consimtamantul.
Nu trebuie specificata cauza unei tranzactii, legea civila spune ca ea se prezuma. Insa daca cineva dovedeste ca un act a avut drept cauza de incheiere un alt motiv decat cele legale, atunci actul poate fi anulat sau recalificat.
Este baza ratiunii pentru care un contract de vanzare fara plata pretului e valabil uneori ca donatie. Cauza actului calificat ca fiind de vanzare a fost alta decat ce s-a presupus in act. Astfel, cauza fiind nevoia de a gratifica, presupusa vanzare se califica drept o donatie.

Nu as vrea sa discutam aici idei nastrusnice despre cum se prejudiciaza (statul sau persoane private) prin incheierea de acte simulate, nu as vrea sa dam idei, putem discuta in privat. Cu toate astea, cu totii am vazut debitori bogati aparent insolvabili... ei, actele incheiate de rudele lor, unele, cel putin, sunt anulabile.
Cauza se refera la achiziționarea unui imobil. X achita un preț, pentru a obtine la schimb proprietatea asupra unui bun.
Unde scrie ca trebuie detaliat într-o procura de cumparare scopul pentru care îmi cumpar casa?
Dvs confundați niște lucruri și complicați inutil o chestiune extrem de simpla, clara și frecventa în practică.
Ce frauda la lege? Care act simulat?
E o procura de cumpărare. Atât.
Liliana Gradinaru a scris:
Nu trebuie specificata cauza unei tranzactii, legea civila spune ca ea se prezuma.

Cauza are fiecare act, atat procura, cat si actul de vanzare. Este o problema ca am analizat in extenso situatia?

Este absolut ok ca eu sa vad 5 situatii posibile, altcineva sa vada 2, altcineva 23... e ok, fiecare are propriul mod de a analiza.
Ce lucruri sunt confuze, exact? Putem sa nu vorbim atacand la persoana fara argumente legale, va rog?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
nulitatea absoluta a procurii de vanzare teren ???? lilino lilino domnule avocat am cumparat un teren de la o persoana care avea procura de vanzare pentru terenul respectiv. =D> dupa un an de zile fosti proprietari au cerut ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila incorecta? ulises10 ulises10 intr-o actiune in \\\\"declararea simulatiei-constare nulitate absoluta contract vanzare cumparare imobil\\\\" instanta respinge actiunea cu argumentul ca nu a ... (vezi toată discuția)