avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Actuala soție, la momentul căsătoriei ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Actuala soție, la momentul căsătoriei avea copil ...

Bună ziua! Actuala soție, la momentul căsătoriei avea copil de 3 luni, fara ca tatăl sa fie specificat in certificatul de naștere al copilului ce purta numele mamei. Dupa căsătorie am ales sa i fiu tată atât "fizic" cat și cu numele. Situația nu a fost tocmai roz, urmand sa divortez de mama copilului. Există copie de pe certificatul copilului in care se vede clar ca numele a fost altul si la tata spațiu liber. In ce condiții as putea solicita anularea paternitatii, este necesar un test ADN? Mulțumesc pentru un eventul răspuns! Sănătate tuturor!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu va recomand intai sa discutati cu un avocat din tara unde locuieste copilul. Sau, daca divortati in Romania, de aici.
Trebuie intai vazut daca ati declarat sigur la stare civila ca este copilul dv.
Privitor la nume, nu exista niciun impediment sau dificultate pentru un copil sa aiba nume diferit de parintii lui, de familia lui, de fratii lui. Oricum starea civila se dovedeste cu acte de stare civila, nu cu numele.

Inteleg faptul ca acum aveti dificultati cu mama copilului, insa cu copilul care ar fi dificultatile? In principiu nu divortati de copil.

Privitor la paternitate, va recomand sa negociati cu mama copilului toate aspectele privitoare la minor si, in functie de planurile ambilor pe termen scurt si mediu, sa vca ganditi cum sa procedati sa ii fie mai simplu copilului. Ganditi-va si la nevoile copilului, si la ale mamei, dar si la ale dv., asa incat sa ajungeyti la o intelegere care sa raspunda nevoilor tuturor. Poate copilul e atasat de dv. si are nevoie sa va mai vada, poate ruptura v-ar deranja si pe dv. si ati mai trimite cate un cadou copilului anual, poate mamei ii va fi dificil la inceput sau poate si-ar dori sa exercite singura autoritatea parinteasca...
Discutati toate acestea si luati o decizie amandoi care sa fie in interesul tuturor. Vorbiti cu un avocat inainte. Apoi puteti pune toate acestea in acte legale si, in situatia ca ajungeti la o intelegere, sunt sanse mai mici de plangeri penale etc.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2024
Liliana Gradinaru, Avocat

gi-jane2 a scris:

Art. 420. -
(1) Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată oricând şi de orice persoană interesată

" orice persoana interesata", nu il exclude pe cel ce a recunoscut.

Omul nu vrea sa o revoce, ci sa o conteste.

Trebuie sa cititi cateva articole mai sus ca sa intelegeti. Orice persoana interesata, da, afara de cel care a facut recunoasterea pentru ca asa stabileste art. 416. Altfel ar rezulta ca cele doua texte se contrazic si ca art. 416 e inutil. Ceea ce e absurd.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am citit, nu se contrazic. Nu vreau sa va supăr, dar chiar cred ca revocarea e una ,iar contestarea recunoasterii pt ca a aflat sau stia ca nu corespunde adevărului, e alta.
Am gasit și o speta în acest sens, respinsa e adevărat, dar nu pt ca tatal nu avea calitate procesuala, ci pt ca în urma probei adn, e chiar tatal biologic.
[ link extern ] /
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nicu 2106 a scris:

Mulțumesc pt răspuns. Bănuiesc că ar fi vorba de o amenda penală sau ceva de genul,in ceea ce ma privește...

gi-jane2 a scris:

Puteti contesta în instanta recunoașterea paternitatii, e o acțiune imprescriptibila.
Chiar de ar fi sa răspundeți penal pt fals în declarații, nu veți rămâne tatal acestul copil daca nu vreti.




Am vazut si eu speta aceea. Baias and co. In Codul civil comentat va da dreptate. "Indreptăţirea autorului recunoaşterii de maternitate sau, după caz, de paternitate, de a-şi contesta propria mărturisire nu contrazice caracterul irevocabil al manifestării sale de voinţă declarat prin art. 416 alin. (3) NCC, pentru că nu asistăm la revocarea unilaterală a recunoaşterii, ci se neagă conformitatea cu realitatea faptului recunoscut, alegaţie supusă controlului instanţei. În practică s-a decis că acţiunea poate fi pornită de autorul recunoaşterii chiar dacă el a făcut cu bună-ştiinţă o recunoaştere nereală (a se vedea TS, dec. civ. nr. 372/1982, în CD 1982, p. 141-143). "
Asadar, se poate, m-am inselat eu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2024
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat


Liliana Gradinaru a scris:


Privitor la paternitate, va recomand sa negociati cu mama copilului toate aspectele privitoare la minor si, in functie de planurile ambilor pe termen scurt si mediu, sa vca ganditi cum sa procedati sa ii fie mai simplu copilului. Ganditi-va si la nevoile copilului, si la ale mamei, dar si la ale dv.,


Omul a fost de buna credinta pana la naivitate si a fost "recompensat" iar dvs. il sfatuiti sa ia in continuare in considerare interesele mamei si ale copilului? De ce? La unele persoane e bine sa tii un singur lucru: distanta. Pun pariu ca de la bun inceput au existat "red flaguri" mai multe decat la o parada comunista.
Omul sa vada cum iese cat mai repede din belea si sa-si vada propriul interes, nu sa repete greseala. Dupa aia incetat orice contact, la ce l-ar mai continua?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi ... (vezi toată discuția)
Cererea efectuãrii testului de paternitate dupa 14 ani paramore paramore Bună! Se poate cere de către tată efectuarea unui test de paternitate dacă minorul a împlinit deja vârsta de 14 ani? Copilul a fost conceput ... (vezi toată discuția)
Prescriptie pentru tagada de paternitate edmond11 edmond11 Buna ziua, Pot introduce actiune in tagada paternitatii prin care sa cer test ADN daca minorul rezultat in timpul casatoriei cu mama lui are 11 ... (vezi toată discuția)