Agentul imobiliar poate avea câștig de cauză în lipsa unui contract?
Faptul ca agentul imobiliar emite factura fără a exista un contract cu firma pe care o reprezintă e legal? Chiar agentul spunea la un moment dat ca va trebui să încheiem contract pe baza căruia să emită factura.
Sau speră să i dau banii în mână fără factura ceea ce înseamnă evaziune fiscală.
Pe WhatsApp l am întrebat cat este comisionul. A spus ca este 2% + TVA. Nu am răspuns explicit ca accept.
Am semnat o promisiune de vânzare împreună cu agentul și vânzătorul. Ulterior, i am spus ca renunț la serviciile sale pt ca îmi dădea date nereale care erau în favoarea vânzătorului.
La semnarea actului de vânzare-cumpărare la notar, agentul l a reprezentat pe vânzător.
Alexandru Surcel a scris:
În realitate e foarte simplu: e suficient să existe o claritate asupra serviciului ce se prestează- în cazul nostru că agentul îi prezintă clientului apartamente în vederea cumpărării- și a contraprestației clientului- că la momentul cumpărării unuia din apartamentele prezentate clientul va plăti agentului un comision de X%. În lipsa unui instrument scris care să detalieze toate aspectele raportului juridic dintre agent și client, se aplică Codul civil, care cuprinde suficiente articole despre diferitele aspecte ale unui contract.
Deci, dacă din schimbul de mesaje cu agentul rezultă că ați acceptat serviciile lui și ați știu că veți avea de plătit un comision de X%, agentul are șanse serioase să obțină titlu executoriu împotriva dumneavoastră.
Daca nu exista un contract cu agenția imobiliară, de unde știe clientul care sunt obligațiile părților? Clientul trebuie să aibă încredere în ceea ce spune agentul?!