avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:34, 6 August 2024
Inteleg ce inseamna legarea senzorilor in paralel. Ca e un cablu sau ca e un manunchi de cabluri, difera doar dimensiunea canalului de cablu. In opinia mea tot urat rau arata, sincer. Ca la internet si restul, nu e dragut. Oricum, asta e doar o opinie despre estetica, nu e prea relevanta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Oricum, nici in aceasta ultima varianta de Norme tehnice, nu exista explicit vreo obligatie de genul : daca ai deja senzor ce-ti supravegheaza apartamentul si inchide electroventilul pe ramura de alimentare a apartamentului cu gaz, mai pune unul (nu conteaza de care, wireless sau cu fir) ca sa inchida robinetul general de la intrarea in condominiu. Invit pe oricine sa citeasca cu atentie. In schimb apare obligatia ca, daca spatiul din casa scarii nu are aerisire si e inchis cu geam termopan sa fie supravegheat cu senzori de gaz. Este evident pentru oricine cu un minim de background tehnic, ca acesta e spatiul supravegheat care va duce la inchiderea robinetului general. Dar cu atitea "dupa caz", "se poate" "exista posibilitatea" in textul unei norme tehnice, e clar ca norma asta e cu dedicatie pentru cei care au plecat la jumulit de bani pe cei mai naivi, montindu-le doua instalatii de supraveghere in acelasi spatiu.

Articolul 142^1
Pentru depistarea scăpărilor de gaze naturale în casa scărilor clădirilor etajate, care sunt prevăzute cu uși de acces/ferestre din tâmplărie tip Thermopan sau care sunt fără ferestre și nu sunt prevăzute cu deflector, conform prevederilor art. 142, se montează detectoare automate de gaze naturale.

Observati ca nu spune ce robinet trebuie inchis !!!

De aici abuzuri, hotaraste OE ce instalatie va fi, cu ce tip senzor , ce electroventil si ce robinet de izolare se inchide !!!

A naibii norma tehnica, cu asa larghete de decizie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Liliana Gradinaru a scris:

Rain4est, ati avut o singura oferta de la un singur OE sau ati avut mai multe, toate cu senzori wireless? Pentru ca sunt OE care fac si oferta pe senzori cu fir, insa depinde de situatia din teren. In opinia mea, la 120 de apartamente, este mai dificil, insa cred ca macar teoretic cineva v-o putea face.
Sunt curioasa care a fost diferenta de pret intre wireless si wire intr-un caz concret.

Am avut 6 oferte, din care 2 aveau si oferta pt wire . Diferentele de pret au fost uimitor de mari ( nu cred ca am voie sa spun ), culmea, pt aceleasi echipamente !! Firme mari, angajati multi = pret mare . Diferenta de la wireless la wire era de aprox 100 lei, dar ar fi fost o nebunie sa montezi asa ceva , apoi tehnic era cam imposibil .

Stati ca nu inteleg, cand imi spuneti care e diferenta am nevoie sa stiu si in care a fost mai mare ca pret. Cand spuneti ca e nebunie sa montezi asa ceva sau ca tehnic e cam imposibil am nevoie sa stiu care dintre variante e nebunie sau imposibila. Se poate?

Multumesc mult.
Ultima modificare: Joi, 1 August 2024
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce oameni rai astia cu senzorii lor....cand sari in aer tot ei sunt rai ca nu ti-au montat electrovane

avem 2 tipuri de instalatii la blocuri

- instalatie pe verticala prin bucatarii
- instalatie verticala pe casa scarii

senzorul si electrovana sunt pentru consumatorii acelui apartament si de ex daca racordul flexibil de la aragaz are scapari, iti taie doar tie alimentarea(cum e si normal ca nu sta tot blocul dupa tine sa-ti schimbi racordul)

senzorul de instalatie generala este pentru teava si fitingaraia aferenta care trece prin ap sau casa scarii si care este inaintea electrovanei de apartament

acum sa discutam de ce si cum se alege tipul de senzor pe fir sau wireless

- wireless -mai comod, fara gauri si cu o frecventa de comunicatie sigura
- pe fir este mai complicat pentru ca ai de tras fire,dat gauri, pozat pe toata scara si mai vine si limitarea tehnica........ pt a livra de la et 10 pana in fata blocului tensiunea/puterea in parametri, iti trebuie un conductor care costa ceva.......daca pui electrovana la 230v, avand in vedere ca blocul este alimentat in sistem trifazat iar ap sunt impartite pe fiecare din cele 3 faze, la cuplarea a doi senzori(alimentati din 2 faze diferite) ramai si fara gaze si fara curent.........plus altele dezavantaje cum ar fi identificarea ap cu probleme

la final cand tragi linie constati ca te-a costat mai mult pe fir, ai ciuruit toata casa scarii si ai cabluri insirate prin toate apartamentele...sau cel mult ai economisit 30 lei

da, un senzor wireles este relativ scump...insa si un senzor pe fir de calitate este la acelasi pret(plus ca exista model pe wireless garantat 5 ani si cu inlocuire doar a senzorului in sine......la cel pe fir la 3 ani il arunci si cumperi altul)