avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:34, 6 August 2024
RApuns ANRE la hotia de mai jos.

În ceea ce priveşte modul de facturare în unităţi de energie (kWh) a consumului de gaze naturale înregistrat la un loc de consum, respectiv la transformarea mc în unităţi de energie, vă informăm că acesta este în vigoare din data de 1 iulie 2008, conform Legii gazelor nr. 351/2004, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 679 din 28 iulie 2004, cu modificările şi completările ulterioare.Regulamentul de măsurare a cantităţilor de gaze naturale tranzacţionate în România, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 62/24.06.2008, cu modificările şi completările ulterioare, denumit în continuare Regulament, prevede următoarele:

"Art. 8
(1) Pentru gazele naturale măsurate pe piaţa gazelor naturale este obligatorie conversia volumelor măsurate în condiţii de lucru la condiţii de bază, cu excepţia situaţiei precizate la art. 33 alin. (2).
(2) Condiţiile de bază sunt p = 1,01325 bar şi T = 288,15 K.
(3) Temperatura de combustie pentru determinarea compoziţiei chimice a gazelor naturale este de 15°C.
(4) Trecerea la alte condiţii de bază pentru conversia volumelor măsurate în condiţii de lucru, respectiv p = 1,01325 bar, T = 273,15 K şi temperatura de combustie pentru determinarea compoziţiei chimice a gazelor naturale de 25°C, se va face ulterior, la un termen precizat de ANRE în urma consultărilor cu operatorii din sectorul gazelor naturale.

Art. 84 Conversia volumelor de gaze naturale în unităţi de energie se face aplicând formula:E = Vb x Hsunde: E – energia gazelor naturale – [kWh]
Vb – volumul corectat (volumul măsurat în condiţii de bază) – [m3]
Hs – puterea calorifică superioară la temperatura de combustie de 150C – [kWh/m3]”
(în facturi denumirea prescurtată este PCS ).
Astfel, valoarea facturii [LEI] = E [kWh] x Preţ [LEI/1000 kWh] + TVA.Facem precizarea că, în elaborarea acestei metodologii, ANRE a ţinut cont de recomandările Ghidului de bună practică în vederea armonizării unităţilor de măsură, elaborat de EASEE-gas European Association for Streamlining of Energy Exchange-gas şi aprobat la a 8-a întrunire a Forumului de la Madrid a Grupului European al Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei, ERGEG, pentru a fi utilizat în tranzacţiile comerciale, efectuate în punctele de predare/preluare comercială a gazelor naturale, pentru statele membre ale Uniunii Europene.Referitor la puterea calorifică superioară (PCS),
Regulamentul defineşte PCS ca fiind cantitatea de căldură care se eliberează prin arderea completă în aer a unei cantităţi specificate de gaz, încât presiunea la care reacţia are loc rămâne constantă şi toţi produşii de ardere să fie aduşi la aceeaşi temperatură specificată ca şi reactanţii, produşii fiind în stare gazoasă, cu excepţia apei formată prin combustie, care este condensată la starea lichidă la temperatura specificată.
PCS nu este un parametru constant, fiind diferit în funcţie de sursa de provenienţă a gazelor, respectiv câmpurile de producţie internă, import, amestecul realizat pe un anumit tronson din Sistemul Naţional de Transport gaze naturale (SNT).Gazele naturale intrate în SNT din producţia internă şi din import se amestecă în conductele de transport, astfel încât la ieşirea din SNT acestea pot avea puteri calorifice diferite de cea a surselor.
Totodată, în anumite cazuri, sistemele de distribuţie a gazelor naturale pot fi alimentate din surse multiple cu puteri calorifice diferite.
Astfel, au fost stabilite zone de calitate gaze (ZCG), care, împreună cu sursele de alimentare ale acestora, sunt precizate în Anexele nr. 3 şi nr. 4 ale Regulamentului. ZCG reprezintă zona pentru care calitatea gazelor naturale se consideră omogenă şi constantă pentru o perioadă determinată de timp, alimentată prin una sau mai multe Staţii Reglare Măsurare Predare (SRMP), noduri tehnologice sau panouri de măsurare, prin SNT sau de la producători. Determinarea PCS se face cu aparate de tip gazcromatografe şi este obligaţia agentului economic care predă gazele naturale, în punctele de intrare în ZCG. Pentru fiecare ZCG se alocă zilnic, decadal sau lunar, în funcţie de consumul anual de energie al beneficiarilor, o putere calorifică superioară, de operatorul SNT, de producători sau de operatorii de distribuţie, după caz.
Regulamentul precizează explicit obligativitatea agenţilor economici din sectorul gazelor naturale de a utiliza în scopul determinării PCS numai aparate care deţin marcaje CE sau după caz, aprobare de model eliberată de Biroul Român de Metrologie Legală, precum şi obligativitatea de a publica valorile puterii calorifice superioare determinate pe paginile proprii de internet.Menţionăm că pentru fiecare zonă de calitate gaze (ZCG) se alocă zilnic, decadal sau lunar, în funcţie de consumul anual de energie al beneficiarilor, o putere calorifică superioară, de operatorul SNT, de producători sau de operatorii de distribuţie, după caz.
Facem precizarea că, prin stabilirea acestor ZCG se evită costuri nejustificate pentru achiziţionarea de cromatografe on line pentru toate categoriile de consumatori, costuri care în final ar fi suportate de către clientul final de gaze naturale prin introducerea acestora în cadrul tarifului de distribuţie, componentă a preţului final de furnizare a gazelor naturale. Totodată, prin stabilirea ZCG, fiecare client plăteşte calitatea gazelor naturale furnizate, în funcţie de puterea calorifică superioară a gazelor naturale din zona respectivă şi nu de media existentă la nivel naţional.
Ultima modificare: Joi, 25 Iulie 2024
w_v_w_v, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pe foarte scurt .... locuiesc intr-un bloc cu 120 ap si care nu a avut gaze 8 luni ! De ce ? Ne-am pus de-a curmezisul montarii de senzori wireless pe motiv de scump. Ne-am judecat 3 luni cu OE , am pierdut procesul , am montat frumos senzorii , am ramas cu 2 proprietari care s-au contrat si ei pe model Batman ( nu intra nimeni la mine in casa, fac ce vreau pe proprietatea mea, nu ma obliga nimeni sa fac ceva impotriva vointei mele ... samd ) , ne-am judecat si cu ei 3 luni , am castigat, au fost executati silit , au montat si ei fortat, acum le cerem despagubiri ... avem gaze .
Ideea este ca ANRE evita sa spuna cu subiect si predicat si nici in lege nu scrie in mod expres ca trebuie sa montezi wireless, toti te trimit sa citesti legislatia in domeniu ... Ord 89/2018 si Ord 2/2023 , unde iti prinzi "urechile" , dar daca te ajuta un instalator de gaze rabdator sa-ti explice si priceput, ajungi la concluzia ca nu se poate decat wireless sau cu fir individual, ceea ce o tampenie . Alte discutii, sunt inutile . Toti vom avea senzori wireless . Acolo unde nu- s-au montat inca , fiindca administratorii nu fac voit verificarea/revizia, e doar o chestiune de timp pana le inchide gazul furnizorul . Si inca ceva, vom face aceasta cheltuiala odata la 5 ani , deci trebuie sa punem deoparte cam 100 lei/an ! Ghinion, cum ar spune cineva .... stim noi cine
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, au modificat (in mod subiectiv) in 2023 Normele tehnice din Ordinul 89/2018 :

Articolul 144
(1) În încăperile în care există risc de intoxicări, incendii sau explozii cauzate de scăpările accidentale de gaze naturale acumulate, se prevăd detectoare automate de gaze naturale care acționează automat, prin electroventil, asupra robinetului de închidere.
(2) Electroventilul aferent detectoarelor automate de gaze naturale este acționat automat de acesta și, în funcție de caz, acesta poate fi montat pe poziția:
a) robinetului de incendiu, prevăzut la art. 66 alin. (4);
b) robinetului/vanei montat(e) înaintea intrării conductei în canal, prevăzut(e) la art. 83 alin. (2);
c) robinetului de închidere, prevăzut la art. 172 alin. (1) lit. a)-d), după caz.
(la 26-01-2023, Alineatul (2) din Articolul 144 , Sectiunea a 2-a , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 40, Litera b), Articolul I din ORDINUL nr. 2 din 18 ianuarie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 26 ianuarie 2023 )
(3) Instalarea detectorului automat de gaze naturale și a electroventilului se realizează conform instrucțiunilor date de producătorii echipamentelor.
(la 26-01-2023, Alineatul (3) din Articolul 144 , Sectiunea a 2-a , Capitolul VIII a fost modificat de Punctul 40, Litera b), Articolul I din ORDINUL nr. 2 din 18 ianuarie 2023, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 67 din 26 ianuarie 2023 )
(4) Alegerea detectorului automat de gaze naturale și a electroventilului se realizează, după caz, de:
a) proiectantul lucrării noi sau de modificare din sistemul de alimentare cu gaze naturale, respectiv din SD sau a instalației de utilizare a gazelor naturale;
b) executantul verificării sau reviziei tehnice a instalației de utilizare a gazelor naturale, în situația prevăzută la art. 10 alin. (6) din Procedură, ținând cont de posibilitățile de alimentare cu energie electrică și de comunicare între dispozitive.

Uite asa apare posibilitatea wireless, pozitia electroventilului si executantul "dezinteresat".
Ultima versiune de Norme tehnice : [ link extern ]

Da, e greu sa te razboiesti cu asemenea "posibilitati". Nu am prea vazut astfel de giumbuslucuri tehnice.
Ultima modificare: Luni, 29 Iulie 2024
latka, utilizator
Rain4est, ati avut o singura oferta de la un singur OE sau ati avut mai multe, toate cu senzori wireless? Pentru ca sunt OE care fac si oferta pe senzori cu fir, insa depinde de situatia din teren. In opinia mea, la 120 de apartamente, este mai dificil, insa cred ca macar teoretic cineva v-o putea face.
Sunt curioasa care a fost diferenta de pret intre wireless si wire intr-un caz concret.

Latka, ai gasit ordinul cu Normele actuale, chiar nu mai stiam prin care este ultima dispozitie, stiu ca pentru imobile mici am reusit obtinerea proiectului cu senzori cu fir, in discutii directe cu OE. Nu mi-a comunicat nimeni ca se pot lega in paralel senzorii pe acelasi fir, toti mentionau ca fiecare senzor trebuie sa duca direct la electroventilul general de pe coloana. Am sa verific ideea la urmatoarea situatie pe care o intalnesc.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Senzorul scoate un semnal in curent continuu, daca nu ma insel intre 9 si 12 V, .Asta inseamna ca sunt 2 fire un ( + ) si un ( - ). Daca pe linga usa fiecarui apartament (de sus in jos, pe la fiecare nivel) trece un cablu cu 2 fire ( e bine sa fie de culori diferite) si definesti care e pentru ( + ) si care e pentru ( - ) , atunci rezulta ca daca legi fiecare cablu de la toti senzorii, in paralel (plus la firul de plus si minus la firul de minus) cu polaritatea pusa corect, vei avea 120 de legaturi duble si un singur cablu care are doar 2 fire ce se va lega la electroventilul de comanda. Cele 120 de legaturi se fac in dreptul fiecarui apartament.