avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 420 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 13:34, 6 August 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu am mai scris dar urmăresc cu interes discuția.
Batem pasul pe loc, inca sunt destule apartamente unde nu s-au montat senzorii. Nu știu motivele, dar e clar că montatorii au venit dar nu au avut condiții de lucru. Am interes că se va apela la justiție, probabil ne prinde iarna cu gazele oprite.
Am auzit ca unii deja și-au luat aparate electrice, am luat și eu unul. Inca nu l-am folosit dar e pregătit. Ce mai îngrijoreaza este creșterea consumului (nu e vorba de pretul platit pt energia electrică desi in cazul meu, voi depasi cei 100kWh cu tarif minim, până acum eram lejer sub 100kWh/luna). Va creste consumul cumulat pe bloc , blocul este vechi, are instalata electrica veche. Va face fata? Scuze, am deviat de la subiect, discuția este despre gaze, montare senzori.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
aveti dreptate....imi cer scuze ca m-am bagat in discutie......

v-am spus prin exemplul trait ca sunt de acord cu ordinul asa cum e.......dvs si cui nu-i mai convine, puteti cere modificarea ordinului sau nerespectarea lui.....mai sus a rezistat cineva 8 luni fara gaze, deci nu e chiar moarte de om.......

ma opresc aici....cine are ochi sa vada si cap sa inteleaga, trage singur concluzia
O relatare de același gen, cu cea deschisa la acest topic , poate cu amanunte in plus, exista detectie și pe casa scării :
www.avocatnet.ro/forum/discu...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Senzorul wire era mai ieftin cu 100 sau 110 lei , mai exact senzorul era relativ ieftin dar costurile cu strapungerea peretilor/palierelor pt a instala firul electric era mare plus complet inestetic . De asta spuneam ca ar fi o alegere proasta .
E ciudat, tehnologia cu fir e mai simpla si mai sigura in principiu. Are senzorul wireless vreo certificare de safety ? Cum este protejat impotriva interferentei cu vreo sursa de radiofrecventa apropiata ? Ca sa nu mai zicem de receptorul wireless, cel ce preia semnalul si genereaza comanda catre electroventil.

"Where can I use wireless devices?
The successful use of wireless devices in a non-safety related monitoring application has led to the desire to expand into control and even safety applications. Wireless devices can be successfully used in application functions where they are not considered as 'Independent Protection Functions', such as combustible or toxic gas detection, fire detection, leak detection and emergency shutdown switches."
[ link extern ]
Tipul care scrie asta e seful unui departament de safety de la ABB.
Deci nu e pentru detectie gaz combustibil.
Ultima modificare: Marți, 6 August 2024
latka, utilizator